Annonceinfo

Hvorfor fejrer vi Mors Dag?

Spørg VidenskabenCLASSIC: En læser spørger, hvorfor det egentlig er, at vi skal begave vores forældre på Mors og Fars Dag?

Emner:
Mors dag er igen blevet populær. En forsker fortæller, at vi i højere grad end tidligere går op i at fejre familien. (Foto: Colourbox)

Mor er den bedste i verden. Og derfor skal hun ifølge traditionen have en buket blomster den anden søndag i maj. Det ved Gorm Boe Petersen, som i god tid er kommet i tanke om, at denne søndag er en dejlig dag for mødre og blomsterhandlere.

Gorm bor i København og vil gerne vide, hvorfor det egentlig er, at vi fejrer mors og fars dag.

Det kan forsker og direktør for Dansk Folkemindesamling Else Marie Kofod svare på:

»Traditionen med Mors Dag stammer fra USA, hvor en mor som hed Anna Marie Reeves Jarvis boede i byen Grafton i Virginia. Hun arbejdede i mere end 30 år i en gruppe af mødre kaldet 'Mothers Day Work Club' for at forbedre sanitære forhold og mindske børnedødelighed,« siger traditionsforskeren.

Mors Dag skabt af begejstret datter

Den aktive mor hjalp forsøgte sammen med de andre mødre at bekæmpe de sygdomme, som brød ud mellem soldaterne under den amerikanske borgerkrig.

Fru Jarvis fik også idéen til, at amerikanerne skulle indføre en national mindedag for mødres arbejde, men det skete ikke i hendes levetid. Hun døde i 1906.

Fakta

SPØRG VIDENSKABEN CLASSIC

Der er stillet mange gode spørgsmål til Spørg Videnskaben i de seks år, som Videnskab.dk har været i luften.

Fra tid til anden 'genudsender' vi nogle af de bedste spørgsmål og svar fra brevkassen.

 

Denne artikel blev bragt første gang 7. maj 2009.

Til gengæld havde moderen fra Virginia en datter, som havde været meget glad for sin mor. Hun hed Anna Jarvis og havde mere succes med at få Mors Dag udbredt. I 1909 havde den nye tradition spredt sig til mere end 45 stater i USA. Og i 1914 udråbte præsident Woodrow Wilson Mors Dag til en national mærkedag, hvor der skulle flages.

»Præsidenten begrundede sin beslutning med, at moderen var helten i hjemmet,« siger Else Marie Kofod.

På den måde har der altid været noget lidt militant over Mors Dag. Også i dens danske historie.

Krigsveteraner indførte Mors Dag

Det var Christian Svenningsen, som var aktiv i 'Foreningen for De Allierede Danske Våbenfæller', som i 1929 indførte Mors Dag traditionen i Danmark.

I 1930erne fik far også en særlig dag, hvor han skulle forkæles. Det var nogle amerikanske erhvervsdrivende, som først opfandt Fars Dag. I Danmark blev den første gang fejret 5. juni 1935. Men fars dag har aldrig slået an, fortæller vores ekspert.

»Mors Dag har til gengæld levet rigtig godt især i 50erne. Det har noget at gøre med det familiemønster, man havde. Idealet var den opofrende mor, som var midtpunkt i familien.«

Den officielle Mors Dags blomst er nelliken. Det er ikke blomsterhandlerne, som har fundet på det, men Anna Jarvis.(Foto: Colourbox)

I de følgende årtier gik Mors Dag en hård tid i møde. 60ernes og 70ernes kvindeoprør ændrede idealet om en kernefamilie, hvor det kun var mor, der tog sig af børn og hjem.

Mor er igen populær

Nu om dage lever Mors Dag i bedste velgående efter Else Marie Kofods vurdering.

»I de her år er der en tendens til at markere anledninger, som har med familien at gøre. Man vil så utroligt gerne leve op til idealet om kernefamilien, og den er Mors Dag blevet et symbol på,« siger Else Marie Kofod.

Spørg Videnskaben sender traditionen tro en T-shirt til Gorm Boe Petersen, som han kan forkæle sin mor med på søndag, hvis han da ikke hellere vil give hende en buket blomster.

Du kan selv stille et spørgsmål ved at sende en mail til redaktionen@videnskab.dk - eller du kan finde meget af den bedste viden i bogen 'Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?'.

Morsdag

Jeg hørte første gang om morsdag i slutningen af 1940erne, men da drejede det sig ikke om blomster eller chokolade, men et søndagsbrev, og det er da en fin idé: at de travle børn i hvert fald en dag om året sendte deres "glemte" mor et brev. Jeg holdt naturligvis op med brevet, da søndagsbrevene blev afskaffet.

Mor er den bedste i verden

derfor skal hun da have noget flottere end nelliker :)

Min mor fik chokolade, det holder desværre ikke helt så længe :)

(En) anden (søn)dag ;)

Tak Mogens - endnu en god grund til at der ikke er angivet en helt præcis dato i artiklen - det ser åbenbart ud til at man fejer den dag lige præcist når det passer én

Tilfældigvis ringede min mor til mig ganske tidligt (dvs. tidligt der hvor hun bor 5.30 AM) bare lige for at sige hej (hun sover altid dårligt på morsdag og hendes fødselsdag og vågner tidligt - sært meget sært - og nu hun alligevel er oppe så kan hun jo lige så godt ringe tilgengæld så er hun den eneste mor og "bubbe" i "dansker kolonien" der altid får en hilsen fra hendes søn på hendes store dage;) - åbenbart har det en stor "praleværdi" i blandt mødre og mormødre i det område at søn nr. 1 har været i røret - hehe ) og efter et hurtigt hej mor og fik jeg lige liret et glædeligmorsdagblomsterkommerførstefter12sagdedeibutikken af og fik jeg den sædvanlige "åh lille skat det ved du da at jeg ikke går op i".

Jaja mor den tror jeg så på ;)

Pyha - længe leve USA og døgnåbne blomsterbutikker og et internationalt kreditkort ;)

Glædelig mors dag - jeg elsker dig mor.

(En) anden søndag i maj ;)

for god ordens skyld - denne kommercielle festdag er ikke baseret på nogen bestemt dato, men varierer fra land til land - http://de.wikipedia.org/wiki/Muttertag#Daten_in_der_Welt

Mvh mw

(En) anden søndag i maj ;)

Leif prøv at læse her:

"......Og derfor skal hun ifølge traditionen have en buket blomster den anden søndag i maj....."

Er det ikke tydeligt nok oder was?

Mors dag

Lidt noller at det ikke tydeligt fremgår af artiklen, hvornår det er mors dag...

SV:

Hvad så med fars dag? Der burde også være børns dag! Jeg vil også gerne have blomster:)
Med venlig hilsen
Pernille
--------------------------------
http://www.rabatkuponer.com

Hej Pernille
Fars Dag har vi netop skrevet om - læs artiklen her: http://videnskab.dk/content/dk/sporg_videnskaben/hvorfor_fejrer_vi_fars_dag
Børnenes Dag findes faktisk i rigtig mange lande - læs hvornår den fejres hvor her: http://en.wikipedia.org/wiki/Children's_Day
Mvh Jonas, Videnskab.dk

Hvad så med fars dag? Der

Hvad så med fars dag? Der burde også være børns dag! Jeg vil også gerne have blomster:)
Med venlig hilsen
Pernille
--------------------------------
http://www.rabatkuponer.com

Mogens - jeg er glad for, jeg

Mogens - jeg er glad for, jeg ikke er din mor!!! Irma - jeg er sikker på, det var nogle superflotte blomster, og at de var velfortjente :-)

åh, det er så smukt på denne

åh, det er så smukt på denne solrige morsdag.
I det stortyske rige blev mødre netop på dagen i dag tildelt Mutterkreuz i bronze ved 4 børn, i sølv ved 6 børn, og i guld ved 8 børn. I folkemunde kom Mutterkreuz hurtigt til at hedde "kanin-ordenen".

Jeg er Gorms mor. Uanset om

Jeg er Gorms mor.
Uanset om skikken stammer fra nationalsocialismen og uanset om blomsterhandlerne tjener mange penge på denne dag, så blev jeg glad for blomsterne, som jeg fik fra verdens bedste søn, som han har besluttet at kalde sig selv.

Jawohl mein mutter...

Jawohl mein mutter...

Det hører vel med til

Det hører vel med til historien at netop ”morsdag” blev fremhævet særligt under nationalsocialisterne i det tredje rige – faktisk blev ”Muttertag” fra 1933 og frem erklæret officiel mindedag.

Frem til 1941 uddelte den tyske propaganda maskine 4,7 Millioner af de såkaldte "Mutterkreuz".

Jeg plejer derfor selv at forklare min forglemmelse med en kommentar om at det er meget imod mine politiske principper at fejre nationalsocialistiske helligdage.

Kilder : http://de.wikipedia.org/wiki/Muttertag og http://de.wikipedia.org/wiki/Mutterkreuz

Seneste fra Spørg Videnskaben

Grønlandske stemmer

Aviaja

»Det er vigtigt, at lokalbefolkningen uddanner sig, for bedre at være en del af udviklingen og bedre kunne tjene penge på viden i stedet for at tjene penge på tønder af olie«

Aviaja Lyberth Hauptmann, ph.d.-studerende på DTU.

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Spørg videnskaben

Videnskaben kan ikke svare på alt - men vi forsøger alligevel.

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra tyske verber til nanorobotter og livets oprindelse.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-t-shirt.
Spørgsmål og svar offentliggøres her på siden. Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Det læser andre lige nu

Spørg Videnskaben

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg