Annonceinfo

Hvorfor får man vokseværk?

Spørg VidenskabenCLASSIC: Johannes på syv år fra Brønshøj vil vide, hvorfor man får vokseværk, og hvorfor man vokser fra det.

Emner: ,
Vokseværk kan være rigtig smertefuldt, men det forsvinder som regel i 12 års alderen. (Modelfoto: Colourbox)

Livet er lidelse. Men hvor rimeligt er det egentligt, at det også skal gøre ondt i benene at vokse sig stor, når der er så meget andet, der kan gøre ondt.

Johannes, der er syv år og bor i Brønshøj, vil gerne vide, hvad vokseværk er, og hvorfor man vokser fra det.

På alle børns vegne sender Videnskab.dk spørgsmålet videre til overlæge og børneortopædkirurg Niels Ellitsgaard fra Hvidovre Hospital.

Vokseværk er en smertelig gåde

Han møder mange børn med vokseværk på sit arbejde og kender børnenes smerter godt. Men han kan ikke forklare meningen med vokseværket.

»Det er svært at sige, hvad vokseværk er, man ved det faktisk ikke. Jeg tror, det er, når børnene vokser.«

Fakta

Vokseværk er ubestemmelige smerter i benene hos børn. Det er den mest udbredte kilde til bensmerter. Officielt oplever 15-20 procent af alle børn vokseværk. Formentligt er der flere, men ikke alle optræder i statistikkerne. Smerterne i bentøjet er så almindelige, at mange ikke ulejliger lægen.

»Det bløde væv i benene kan ikke følge med knoglerne, når de gror. Så kan der opstå små blødninger, og vævet bliver påvirket. Det kan give smerter. Og så spiller overbelastning en rolle, børn har et enorm aktivitetsniveau. Hvis voksne havde samme aktivitetsniveau, ville de nok også opleve smerter,« siger Niels Ellitsgaard.

Vokseværk forsvinder normalt, når man er omkring 12 år. Smerten kan dog vokse med ind i voksenlivet, men det er sjældent. Det ser altså ud til, at vokseværket forsvinder, når man begynder at blive voksen, eller i det mindste når man bevæger sig lige så lidt som en voksen.

Smerten fra vokseværk er reel

Det er ikke til at sige, hvor ondt vokseværk gør, men smerten er reel og meget ubehagelig.

»Børn kan ikke pege præcist på, hvor det gør ondt. Om det er knæet eller anklen eller et bestemt sted på skinnebenet. De siger bare, 'det gør ondt i benet'. Men et barn er kun sygt, når det er sygt. Altså, børn tænker kun på at komme ud at lege. Så hvis de siger, de har ondt, så er det, fordi det virkelig gør ondt,« siger Niels Ellitsgaard.

Vokseværk vender tilbage - og er 'bedst' i begge ben

Normalt kommer vokseværk igen. Det kan komme i et enkelt eller begge ben og flere gange om ugen eller måske bare en enkelt gang om måneden.

Fakta

Spørg Videnskaben Classic

Hver uge hiver vi en ældre artikel frem fra arkiverne i vores populære brevkasse, Spørg Videnskaben.

Denne blev oprindeligt bragt på Videnskab.dk 17. marts 2009.

Men der er fordele ved smerte i begge ben.

»Det er bedst at have vokseværk i begge ben, for så kan man være ret sikker på, at det faktisk er vokseværk. Hvis det kun er det ene ben, kan smerterne komme fra alvorlige sygdomme som leukæmi eller gigt. Hvis et barn kommer til undersøgelse med ondt i benet, undersøger vi for alt. Når man kan udelukke alt andet, kan vi sige, det er vokseværk,« siger Niels Ellitsgaard.

Det gør ondt Jorden rundt

Det er ikke kun i Danmark, at børn får ondt i benene.

»Vokseværk eksisterer i alle kulturer. Jeg er stødt på det i både Sydamerika og Afrika. Her på afdelingen undersøger vi børn fra hele verden, « siger Niels Ellitsgaard om de mange værkende ben på kloden.

For alle børn med ømme bens skyld, må gåden om vokseværket løses.

citatDet er svært at sige, hvad vokseværk er, man ved det faktisk ikke
- Overlæge Niels Ellitsgaard

Og Niels Ellitsgaard mener, at en forklaring kan findes.

»Jeg tror, at om 10 år kan vi komme meget længere med diagnosticeringen. Der skal mere sofistikerede metoder til. Vi kan jo ikke gå ind og åbne benet på et barn på grund af vokseværk, det er alt for voldsomt. Der må mere subtile metoder til. For i dag ved vi ikke meget mere end, at det gør ondt, og at det går over igen.«

Videnskab.dk takker Niels Ellitsgaard for forklaringen og Johannes for det gode spørgsmål.

Du kan læse flere spørgsmål og svar i Spørg Videnskaben eller selv stille spørgsmål ved at sende en mail til redaktionen@videnskab.dk.

Er du læge?

Er du læge Jan?
Det lyder ikke umiddelbart sådan.

Der står intet sted i artiklen, at man ved hvad det er, der forårsager vokseværk, så jeg tror nu allerede, at man har erkendt, at man ikke kender årsagen.

Hvor gammel var du da du blev konfirmeret under 12 år?

Kunne det tænkes, at nogen børn procentvis vokser mere end du har gjort? Selvom du er 193 cm betyder det jo ikke, at der ikke kan være børn med en lavere højde, som i en kortere periode er vokset mere end dig i %.

Måske voksede dine knogler i ca. samme tempo som dine muskler, og derfor har du ikke oplevet smerterne. Ved du hvor meget dine knogler voksede?? Sikkert ikke.

\sarkasme
Der ud over synes jeg det er på et fantastisk sagligt grundlag du kalder noget, der kommer fra en topprofessionel inden for sit felt, for vås.
\sarkasme slut

P.S. Jeg er heller ikke læge

Vås

Jeg er 193 cm, voksede 13 cm det år jeg skulle konfirmeres og har aldrig haft vokseværk.

Jeg er ikke i tvivl om at nogle børn vitterligt har smerter, men lad os dog erkende at vi simpelthen ikke ved hvor de kommer fra.

MVH
Jan

Seneste fra Spørg Videnskaben

Grønlandske stemmer

Aviaja

»Det er vigtigt, at lokalbefolkningen uddanner sig, for bedre at være en del af udviklingen og bedre kunne tjene penge på viden i stedet for at tjene penge på tønder af olie«

Aviaja Lyberth Hauptmann, ph.d.-studerende på DTU.

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Spørg videnskaben

Videnskaben kan ikke svare på alt - men vi forsøger alligevel.

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra tyske verber til nanorobotter og livets oprindelse.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-t-shirt.
Spørgsmål og svar offentliggøres her på siden. Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Det læser andre lige nu

Spørg Videnskaben

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg