Annonceinfo

Hvorfor er en uldtrøje så dejlig varm?

Spørg VidenskabenDu holder varmen bedre i en tynd uldtrøje, end du gør i en tyk nylontrøje. Men hvorfor er uld så meget varmere? En læser undrer sig.

Når vi fryser, er der intet bedre end at trække en uldtrøje godt op. Men hvorfor er uld egentlig så magisk varmt? (Foto: Colourbox)

Et vinterkoldt tagkammer i februar. Dér sidder du i din dyre bomuldstrøje og klaprer tænder i skæret fra stearinlyset, der blafrer i trækket fra de tynde vinduer. Men så skifter du til en uldtrøje, og varmen breder sig rundt i din krop indtil du ikke ryster mere. Pludselig er alt fryd og varme.

Men det mærkelige er, at uldtrøjen er tyndere end den bomuldstrøje, du skiftede fra.

Hvorfor varmer en uldtrøje så meget bedre? Hvad er det, der er så magisk ved uld? Sådan spørger vor læser Sune Messmann.

Spørg Videnskaben sætter straks alle sejl ind på at jagte svaret på varmen.

To gode grunde til, at en uldtrøje er dejlig varm

Ulla Mannering er seniorforsker og tekstilekspert ved Danmarks Grundforskningsfonds Center for Tekstilforskning på Nationalmuseet:

»Der er egentlig to årsager til, at uld er varmere end andre tekstiler. Den ene er, at uld er bedre til at optage vand – den anden årsag er, at uldtråde kan rumme mere luft end andre tekstilmaterialer,« siger Ulla Mannering.

Altså:

1. Uld absorberer vand

2. Uld er mere luftig

Lad os tage dem én af gangen.

1. Uld absorberer vand

Uld er bedre til at optage vand – det er et handicap, hvis du falder gennem isen, næste gang du løber på skøjter. For er der noget, der kan få os til at fryse, så er det vand. Vand leder temperaturen væk fra kroppen mange gange hurtigere end luft.

Men forskellen mellem en uldtrøje og en syntetisk trøje er, at en uldtrøje også er bedst til at optage det vand, der hele tiden fordamper fra vores kroppe. Dermed forsvinder vandet ind i ulden i stedet for at køle din krop.

På en syntetisk trøje lægger vandet sig derimod på indersiden mod kroppen, og det betyder, at en syntetisk trøje hurtigere føles våd end en uldtrøje.

2. Uld er mere luftig
Ulla Mannering forklarer, at en uldtrøje giver varmen, når du fryser - men hvis det blæser, er det lige omvendt (Foto: Colourbox)

Den anden årsag til, at uld er så magisk, er, at uldtrådene, der bliver til en uldtrøje, har masser af plads til al den varme luft, som strømmer fra din krop.

For at forstå, hvorfor og hvordan luften mellem fibrene i uld er med til at give mere varme, må vi se lidt nærmere på, hvordan uldfibre er forskellige fra fibrene i de andre tekstiler, der ikke varmer så meget.

Når vi tager fibrene fra en bomuldsplante og spinder dem sammen til en bomuldstråd, så lægger de sig helt tæt ind til hinanden. Derfor er der ikke plads til så meget luft i disse bomuldstråde, og det betyder, at der heller ikke er meget plads til luft i det stof, der bliver til en bomuldssweater.

Uld er anderledes. Fibrene i uld er lettere krøllet og har på ydersiden et lag skæl, der sidder som små modhager langs fiberen. Det betyder, at der automatisk bliver større afstand mellem uldfibrene, og dermed er der også plads til mere luft i trådene i en uldtrøje.

Og det er en fordel, hvis du gerne vil holde varmen, fortæller Ulla Mannering:

»Det afgørende er hvilket næste lag din kropsvarmer forplanter sig i. Luft er jo noget af det, som holder allerbedst på varmen. Hvis du afgiver din kropsvarme til luft, så bliver varmen i luften, som så varmer tilbage på kroppen. Men hvis varmen bliver afgivet til et tekstil uden så meget luft i sig, så forsvinder varmen bare ud i materialet«

Uldtrøjen er på glat is i stiv kuling

Her vil den opmærksomme læser måske spørge: ok, men hvis der lettere kommer varm luft ud i en uldtrøje, så må det også gå den anden vej? Når vi kæmper os gennem en iskold stiv kuling, så må det vel omvendt betyde, at der hurtigere slipper kold luft ind i uldtrøjen?

Lige præcis, forklarer Ulla Mannering:      

»Her drejer det sig om isoleringsevne: uld er ikke varmt, når det blæser, fordi her bliver luftlaget hele tiden udskiftet med kold luft. Derfor er uld også varmest, når man har et isolerende lag uden på,«

Blød uldtrøje er tveægget sværd

Uldtrøjen er altså et tveægget sværd. Den dræber kulden i et koldt lokale, men rammer dig i nakken, hvis du ikke tager noget andet på end uld i stiv kuling.

Således oplyst takker Videnskab.dk for det uldne spørgsmål, og sender straks en syntetisk sommer-t-shirt i Sune Messmanns retning.

Du kan læse mange flere gode spørgsmål og svar i Spørg Videnskaben - eller stille dit eget spørgsmål ved at sende en mail til redaktionen@videnskab.dk.

Du kan også købe Videnskab.dk's bog med 77 af de bedste spørgsmål og svar: 'Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?'

Hej Karsten Jeg går ud fra at

Hej Karsten

Jeg går ud fra at kommentaren er rettet mod mig. Som du kan se arbejder jeg inden for branchen, og kender lidt til de forskellige kvaliteter af uld man kan få. Som med alt andet, er det der er mindst af på markedet, også det der er dyrest at købe. Mit spørgsmål gik blot på, om f.eks. den eksklusive kashmiruld, ud over at være dyr, også havde en speciel krølning, eller ekstra mange modhager, der tilsammen udgjorde en bedre isoleringsevne, og dermed retfærdiggjorde den ekstra pris, eller om det var andre ting som blødhed eller høj efterspørgsel man betalte for.

Det kan måske godt være at det ikke er så interessant for andre, jeg er nok lidt mere en nørd på det område.

Spændende retorisk spørgsmål

Det er vist, hvad man kalder et retorisk spørgsmål. "… ekstra gode kvaliteter som f.eks. kashmir og angorauld … kvaliteter med finkæmmet bomuld, hamp, bambus og silke …"

Det kunne være spændende at

Det kunne være spændende at finde ud af hvilken type uld der holder bedst på varmen. Kashmir og Merino koster mere, men holder det også bedre på varmen, eller er det blot blødheden man betaler for?

En bruger er blevet blokeret og indlæg slettet

For at kunne deltage i debatten på Videnskab.dk skal du oprette dig med dit fulde navn.

Læs mere om debatreglerne på Videnskab.dk her: http://videnskab.dk/om/vilkar-kommentarer-pa-videnskabdk

Hilsen
Redaktionen

temperatur og varme

"Vand leder temperaturen væk fra kroppen.."
Tja, Det er måske i afdelingen for flue-elskov, men hvis en af mine 8.-klasses elever havde skrevet dette i en rapport, ja så havde eleven da fået en rød streg og en kommentar om, at formuleringen sender et uheldigt signal om, at der ikke er nok styr på begreberne varme og temperatur.
Mvh.
Thomas

Seneste fra Spørg Videnskaben

Spørg videnskaben

Videnskaben kan ikke svare på alt - men vi forsøger alligevel.

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra tyske verber til nanorobotter og livets oprindelse.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-t-shirt.
Spørgsmål og svar offentliggøres her på siden. Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Det læser andre lige nu

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.