Annonceinfo

Hvorfor bliver hånden varm, når man ånder på den - og kold, hvis man puster kraftigt?

Spørg VidenskabenCLASSIC: En otte-årig læser har ikke kunnet ryste et svar ud af sin lærer - så nu spørger han Videnskab.dk, der har skudt det videre til professor Lasse Rosendahl fra Aalborg Universitet.

Emner: ,
Puster man blidt på hånden, bliver noget af varmen fra udåndingsluften afsat på håndryggen. (Foto: Colourbox)

Selv om man kun er otte år, kan man godt fundere over livets mange gåder.

Tag for eksempel Christoffer Mølgaard, som stillede ovenstående spørgsmål til sin lærer kort før sommerferien - desværre kunne hun ikke svare, så derfor har Christoffer nu sendt det videre til Videnskab.dk.

Redaktionen er imponeret over Christoffers opfindsomhed og har allieret sig med professor, ph.d. Lasse Rosendahl fra Institut for Energi Teknologi på Aalborg Universitet, der gerne stiller sin ekspertviden til rådighed.

»Den luft, som vi udånder fra lungerne, er varm og fugtig - og fugtig luft har en højere såkaldt varmekapacitet, end tør og kold luft har. Det vil altså sige, at den fugtige luft kan rumme betydeligt mere varme end tør luft,« forklarer han og fortsætter:

»Når vi ånder blidt på hånden, vil den fugtige luft ramme håndryggen, og langsomt, men sikkert overføre en del af sin varme fra lungerne til huden. Resultatet er, at vi føler, at håndryggen bliver varm.

Luftstrøm har en kølende effekt

Fakta

Spørg Videnskaben Classic

Fra tid til anden genudgiver vi tidligere spørgsmål og svar fra vores populære brevkasse, Spørg Videnskaben.

Denne artikel blev oprindeligt bragt på Videnskab.dk 25. juli 2008.

Blæser vi derimod kraftigt, vil den luft, som vi puster ud, trække en masse omgivende luft med sig. Den omgivende luft er betydeligt mere tør og kan derfor heller ikke indeholde så meget varme.

Undervejs hen til håndfladen blander den fugtige og den tørre luft sig med hinanden. Den luftstrøm, der rammer håndryggen, vil være mindre fugtig og derfor heller ikke indeholde så meget varme, som den oprindelige udåndingsluft.

Konsekvensen er, at der heller ikke afsættes noget varme af betydning på hånden. Samtidigt vil luftstrømmen være meget turbulent og trække varme med sig fra håndfladen - når vi puster hårdt, skaber vi altså en luftstrøm, der alt i alt har en kølende effekt.

Vi takker for det gode svar og kvitterer for Christoffers kreative spørgsmål med en T-shirt.

Du kan læse flere spørgsmål og svar i Videnskab.dk's bestseller 'Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?' - eller du kan finde andre guldæg på Spørg Videnskabens bugnende lager.

Kvante Forvikling?

Jeg er sikker på at Kvane Forvikling også bør indgå i ligningen, og har en kølende effekt.

@Thomas Nørbygaard "For at

@Thomas Nørbygaard
"For at kunne køle er det en nødvendig forudsætning at den omgivende luft som udgangspunkt er koldere end huden, for det er den omgivende luft, der skal køle"

Så giver det også mening at man kan "brænde" ved at puste hårdt på sin hånd i en sauna.

Det helt afgørende for at

Det helt afgørende for at observere begge effekter er selvfølgelig de implicerede temperaturer.

Temperaturen af udåndingsluften vil typisk være i nærheden af de 37 grader man har i kroppen, mens hudtemperaturen gerne er noget lavere. Derfor kan man varme sin kolde hånd ved at "omslutte" den med luft fra lungerne. Dette opnår man bedst ved at bruge meget luft der pustes forsigtigt ud tæt på huden.

For at kunne køle er det en nødvendig forudsætning at den omgivende luft som udgangspunkt er koldere end huden, for det er den omgivende luft, der skal køle. Man bruger blot munden til at skabe en kunstig brise. Det gør man, som LN skriver, bedst med en small mund der puster kun lidt luft, men med høj hastighed. Dette vil trække en turbulens af den omgivende luft med sig til at køle huden, mens den lille smule luft der kommer fra selve munden hurtigt passerer og ikke når at varme. I en sauna virker det helt modsat fordi den omgivende luft her er meget varm, og et hårdt pust på huden derfor kan give en decideret brændende fornemmelse.

Man kan eventuelt bruge en ryger til at få en visuel demonstration af hvordan udåndingsluften opfører sig forskelligt ved et blødt pust og et hård pust.

Hej! -- Temperaturen af luft,

Hej! -- Temperaturen af luft, som man puster ud af munden, afhænger også af, hvor åben munden er. Hvis man puster luft ud med kun lidt åben mund, med læberne næsten samlet, da vil den luft der pustes ud være kølig. Med mere åben mund er den udåndede luft varmere. Prøv selv! Forklaringen må være, at den luft der pustes ud udvider sig og dermed falder i temperatur, hvis den pustes ud gennem en lille åbning af munden. Hvis f.eks. et barn har slået sig kan det sige: ”mor, pust dér, hvor jeg har slået mig”. Moderen puster da ikke med helt åben mund, men derimod med næsten tillukket mund, fordi den luft der pustes ud, da har en afkølende virkning. Hilsen fra Louis Nielsen, Næstved.

Seneste fra Spørg Videnskaben

Spørg videnskaben

Videnskaben kan ikke svare på alt - men vi forsøger alligevel.

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra tyske verber til nanorobotter og livets oprindelse.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-t-shirt.
Spørgsmål og svar offentliggøres her på siden. Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Det læser andre lige nu

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Mest sete video