Annonceinfo

Hvor store kan danske edderkopper blive?

Spørg VidenskabenCLASSIC: Mørke lofter med spindelvæv og historier om den sorte enke har givet edderkoppen et blakket ry. Hvor store kan de lodne, langlemmede dyr blive?

Tegenaria atrica, også kendt som stor hus-edderkop, er den største edderkop, der forekommer naturligt i din stue. Hannerne bliver mere end 10 cm i diameter, hvis de folder benene ud. (Foto: Jens Birkelund Kristiansen)

»Det er en kæmpe edderkop! Jeg har aldrig før set dem så store, jeg troede ikke de fandtes i Danmark,« siger Silas Mortensen. Han blev temmelig overrasket over en edderkop, der sad og gemte sig i et hjørne i hans lejlighed.

Monstret måler cirka syv centimeter i diameter, hvis man regner benlængden med.

Silas Mortensen vil gerne vide, hvilken slags edderkop, der er tale om, hvor store danske edderkopper kan blive, og om de kan finde på at bide.

Spørg Videnskaben tog edderkoppen med på Statens Naturhistoriske Museum for at mødes med edderkoppeforsker Nikolaj Scharff og få svar på spørgsmålene.

Den store hus-edderkop

Fakta

Der findes 40.000 forskellige arter edderkopper i verden, og bare 535 i Danmark. Hannerne lever meget kortere end hunnerne. De er programmeret til at parre sig og bagefter dør de.

 

Nikolaj Scharffs kontor er fyldt med reagensglas, ringbind og tegninger af de behårede væsner. Og der skal mere til at imponere ham end vores medbragte edderkop. Han kaster et enkelt blik ned i plasticbeholderen, hvor edderkoppen kravler i cirkler.

»Det er en stor hus-edderkop. Hannerne bliver mere end 10 cm i diameter, hvis de strækker benene ud. Det er de største edderkopper, vi har i Danmark, og de er almindelige. De bor typisk på mange lofter og i kældre. Fordi de lever skjult, er der ikke så mange, der ser dem. Mange bliver derfor overraskede over, at vi har så store edderkopper,« fortæller Nikolaj Scharff.

200-300 danskere sender hvert år edderkoppe-spørgsmål til Statens Naturhistoriske Museum. Årsagen er ofte den samme: De observerede kræ ser så store ud, at de umuligt kan høre til i Danmark - og desuden er mange bange for, at de er giftige.

Bider den store hus-edderkop?

Du skal et smut til Asien for at finde verdens største edderkop, der er på størrelse med en tallerken. Heteropoda Maxima måler over 30 cm med benene spredt ud. Kroppen er 4,6 cm lang. (Foto: Insecta62/Flickr)

»Alle danske edderkopper kan bide, men de her er helt ufarlige. Medmindre du er en flue,« forklarer Scharff.

Hobo-edderkoppen, som er en fjern slægtning til hus-edderkoppen, blev for nylig fundet i Danmark. Den ligner hus-edderkoppen, men er kun halvt så stor.

»Der går rygter om dens farlighed, men ved det eneste beskrevne tilfælde i Europa kunne man ikke bevise, at der var en edderkop involveret i de vævsødelæggelser, som ofret havde,« forklarer Nikolaj Scharff.

Sort enke som blind passager

Det farligste, edderkoppe-manden selv har set i Danmark, var to eksemplarer af Latrodectus mactans - den sorte enke. De var havnet i Danmark ved et tilfælde. En dansker havde købt en amerikanerbil og fået lidt ekstra med i købet.

Fakta

Spørg Videnskaben Classic

Med jævne mellemrum genpublicerer vi populære spørgsmål og svar fra Spørg Videnskaben.

Denne artikel blev oprindeligt bragt 12. august 2010.

»Fyren, der ejede bilen, havde ligget under den og arbejdet på den uden at vide, at der kravlede to sorte enker rundt,« fortæller Scharff.

Bid fra den sorte enke kan være livsfarlige, hvis man ikke bliver behandlet. Men generelt er edderkopper betydelig fredeligere end deres rygte.

De lodne dyr har, så vidt vides, aldrig forårsaget dødsfald i Europa, og der findes ikke normalt giftige edderkopper i Danmark.

»Hvis I vil se giftige edderkopper, skal vi ned i samlingerne nedenunder,« siger Scharff. Og det lyder jo fristende, så det gør vi.

Edderkopper med filmnavne
Den giftigste edderkop i samlingen på Statens Naturhistoriske Museum kommer hele vejen fra Brasilien og hedder Phoneutria; brasiliansk vandre-edderkop. (Foto:Maj Bach Madsen)

Statens Naturhistoriske Museum har flere samlinger. I den ene opbevares vævsprøver fra friske edderkopper, der anvendes til DNA og molekylære analyser for at kortlægge arter og evolution.

Den anden består af reolrækker med edderkopper, der er lagt i 70 procent sprit, katalogiseret og navngivet. Der findes for eksempel en gruppe edderkopper, der er opkaldt efter filmmanden Orson Welles. Her har underarterne navne efter figurer i hans film. Der er endda edderkopper, der er opkaldt efter vores vært, Scharff, det er edderkopper der er opdaget af forskerkolleger.

Samlingerne er internationale, så her findes edderkopper, der er livsfarlige, hvis de var levende, og der findes edderkopper, som fylder et stort syltetøjsglas ud.

Det er let at forstå, hvorfor vores store hus-edderkop ikke regnes for noget særligt i dette selskab. Men trods sin ringe størrelse, bliver vores store hus-edderkop alligevel indlemmet i samlingen med Silas Mortensens data på; navn, dato og stedet, den er fundet.

»Alt hvad der kommer ind her bliver lagt i sprit og katalogiseret«, siger Nikolaj Scharff.

Hvis du selv har et spørgsmål til videnskaben, så send det til redaktionen@videnskab.dk. Bliver dit spørgsmål udvalgt, får du ligesom Silas Mortensen tilsendt en t-shirt.

Du kan læse flere spørgsmål og svar i Spørg Videnskabens arkiver, eller du kan sikre viden og underholdning til hele sommeren ved at købe bogen ”Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?” med 77 udvalgte.

Stor edderkop

Den store sjællandske edderkop har jeg ikke hørt om før. De største edderkopper vi har herhjemme er netop Stor husedderkop (Tegenaria atrica), Rustrød husedderkop (Malthonica ferruginea), Lille husedderkop (T. domestica), og Stor rovedderkop (Dolomedes fimbriatus). T. atrica har det største "benfang" (kan godt blive over 10cm, men man finder dem ikke i skove) og kan dermed umiddelbart virke som den største danske edderkop. Mht. masse tror jeg Stor rovedderkop er DK's største. Der findes skam fugleedderkopper i DK. Gruppen er repræsenteret med en enkelt art; Nordlig fugleedderkop (Atypus affinis), men de bliver kun ca. 2-3cm med ben. Det gør sikkert nas at blive bidt af A. affinis, T. atrica og ikke mindst D. fimbriatus, men man behøver jo heller ikke samle dem op, og hvis man lader være med det ville det forbavse mig om de bed. Desuden er T. atrica nyligen kommet i konkurrence med Mejeredderkopper, så man kommer måske til at se mindre til den fremover. Desværre.

- Rasmus

Edderkop

Hej har skrevet før ,men ikke hørt tilbage;kan selvfølgelig være sket en fejl.
for nogle år tilbage var der en tv udsendelse om danmarks største edderkop,
så den desværre ikke selv ,men flere som jeg kendte havde set den .
Mener det var ovre i en skov på Sjælland ,og den kunne blive ca 13 cm i diameter
og en krop på ca 2 cm ,men det var hannen der blev størst?
Skulle efter sigende være meget slemt at blive bidt af.
Kan det være farligt at blive bidt af edderkop i Danmark og har vi stadig fugleedderkopper i Danmark
som der har været på Bornholm og Himmelbjerget i Jylland.

Største danske edderkop - hvilken?

Det er jo vigtige sager, der her debatteres. Vi må vide, hvad vi er bange for.
Som Ole Nielsen, har også jeg læst, at Dolomedes (Stor Vandedderkop), har et smertefuldt bid som et hvepsestik. Jeg har desværre aldrig selv set et eksemplar - og på tilpas afstand.
Også jeg har læst, at Dolomedes (fimbriatus, tak Ole) eller Stor Moseedderkop er Danmarks største edderkop. Derfor overraskede det også mig, at det er Stor Husedderkop, der er størst.
Mit gæt er, størrelse bruges i to betydninger. Nikolaj Scharff tænker på dimensioner,her største benspænd, hedder det vel, og derfor er Stor husedderkop størst. Men andrehar måske tænkt på edderkoppens vægt, og Stor Vanedderkop er måske den tungeste og derfor størst.
Summa summarum:
Stor Husedderkop har det største benspænd, måske over 10 cm.
Stor Vandedderkop har mindre benspænd, men er måske den tungest af vor hjemlige arter.
Derved er det måske hip som hap, hvilken der er størst, hvem der indtager 1. og 2. pladsen.
Jeg gætter på, Korsedderkoppen (Araneus diademata) indtager 3. pladsen, og denkan muligvis have en krop, der i dimensioner og vægt er som for Stor Vandedderkop.
For at afgøre sagen, mangler vi oplysninger om vægten af Stor Husedderkop og Stor Vandedderkop.
Er der nogen, som kan bidrage? Hvilken dansk edderkop er størst?
-----
Fakta-boks eller oplysning til borgerne om samfundet:
Stor Husedderkop - Tegenaria atrica Stor Vandedderkop - Dolomedes fimbriatus Der findes også Lille Husedderkop og Lille Vandedderkop (populærnavne).
Edderkoppen har 2-delt krop, en forkrop og en bagbagkrop. Også dette adskilleredderkopper fra insekter, for det voksne insekt har 3-delt krop.
Entomolog - insektforskerAraknolog - edderkoppeforskerAraknofob - mig og mange andre
Med venlig hilsen

Stor husedderkop

Jeg har nok mødt kæmpen- over alle kæmper. Jeg troede til i dag, det var stor husedderkop- men den var fakrtisk brungrå med smal krop. Ikke desto mindre målte den ti cm med bukkede ben. Jeg røg Prince 100- og fætteren sad i mit køkken- lige ved siden af, hvor jeg sad.
Jeg FLØJ ud af døren, men hvem af noboerne kunne jeg få til at løse mit problem? Ingen,
Så beklager, den fik en med kosten.
Siden har jeg ikke været bange for edderkopper (jo de der store sorte lådne).
Den var STOR. Som sagt i str cigaretpakke, som den så venligt sad lige ved siden af.
For filen da.
Jeg rystede bagefter.
Den var så stor at man burde kunne høre den. (Men jeg har nedat hørelse)
Mvh
Tine

Dolomedes fimbriatus

Hmm... jeg synes ellers jeg har læst at Dolomedes fimbriatus (Stor rovedderkop / moseedderkop) var den største edderkop i Danmark, men ok, Nikolaj Scharff ved jo nok hvad han taler om :o)
Til gengæld skulle det være forholdsvist smertefuldt at blive bidt af Dolomedes fimbriatus, omtrent som et hvepsestik. Den er dog ikke voldsomt udbredt og bider yderst sjældent mennesker.
Har i øvrigt engang fandet en Stor husedderkop, der var så stor, at da jeg smed den ud af vinduet kunne man høre den ramme betonen 6 meter nede!

Spiderman

Ja der er ikke langt igen til vi alle kan gå rundt og kalde os for Spiderman bare lidt manipulation og vi svinger os rundt i byens gader.
Lidt spænende perspektiver. 

om edderkoppespin...

Der er nogle spørgsmål, som fylder, hvis de ikke forklares lidt nærmere.... Jeg ved godt, at det er et underligt spørgsmål - og jeg vil først og fremmest kritisere en bog til universitetsstuderende, hvor der er mangelfuld referenceliste....
Men hvis der "derude" sidder en med viden om mit spørgsmål, skal jeg her give præcis reference og citat:
Stephen A Miller - John P harley. (2010) Zoology. 8 udgave. Mc Graw Hill. side 238:
.............."Current research on spider silk is attempting to describe the properties of silk and, using molecular techniques, to produce artificial spider silk. Researchers have sequenced the gene coding for spider silk and have placed these genes into host organisms including bacteria, plants and goats. Silk proteins have been produced by these host organisms. The next step is to learn how to spin these proteins into silk threads. Imange the usefulness of a thread that is stronger thand Kevlar and sttel, yet elastic and biodegradable. Potential uses include body armor, parachutes, fishing nets, extremely fine sutures for microsurgery of eyes and nerves, and artificial ligaments and tendons. What scientists are learning form more than 300 million years of spider silk evolution has the potential for developing a nem life-saving and life-changing technology..". (Og så har de ikke nævnt det mest oplagte, som var min første tanke. Nemlig klatrereb, som også skal være stærkt og så let som muligt. Det er også en videnskab for sig - men mon ikke edderkoppespin-teknik kunne revolutionere området....)
Nå kom så frem nørder!
Mvh Dorte
(Araknofobi var en fin film. Jeg husker stadig en nøglesætning henved afslutningen. "Dinner served".... Den kan man huske, hvis man har set den..)

SV:Igor, en Stor Husedderkop

Jeg har måske en håndfulde gange set særligt store eksemplarer af Stor Husedderkop, Tegenaria atrica/domestica.

Jeg havde en i Igor-størrelse siddende på min badeværelsesvæg forleden dag - godt det ikke var andre i husstanden der opdagede den ;-)

SV:Linket til Edderkop blev vegetar

er defekt (mangler sidste 'r'). Korrekt er
http://www.videnskab.dk/content/dk/miljo_natur/forbloffende_opdagelse_edderkop_blev_vegetar

Kære John Ståhle, tak for tippet. Linket er repareret!

SV:Igor, en Stor Husedderkop

Døde edderkopper er jo mindre skræmmende en levende, så i videnskabens navn og med slet samvittighed blev den udsultet.
Morder! :-)
At du kunne nænne det.
Jeg har et tyrkisk tæppe på stuegulvet og hen over det løb hver aften kl. 20 +/- 10 minutter en husedderkop, expres fra sort plet til sort plet, kort "hvile"pause (for at se, om den var opdaget?). En skønhed af højeste klasse, yderst velproportioneret og med kvikke bevægelser.

et spørgsmål...

Det lyder til, at der er flere interesserede her.... Så jeg griber lige frækt lejligheden, til at komme et spørgsmål for edderkoppenørder. Sagen er, at jeg og mine børn i sommer fandt en stor uhyggelig edderkop, som jeg mildt sagt ikke havde lyst til at fjerne fra vores hotelterasse. Derfor lavede jeg det sædvanlige trick, med at opsøge viden om edderkopper, da jeg faktisk havde en zoologi-bog med på ferie. Nå - tricket virkede... Der stod noget om forskellige former for edderkoppespind, som åbenbart også har stor industriel interesse (specielt de der klamme silketråde, som de bruger til at fire sig med, som skulle være særligt stærke, og anderledes end dem de producerer spin med?) Nå - det der så ikke var forklaret særligt grundigt var, at man har prøvet at implantere nogle af disse effektive gener i andet materiale, for at kunne skabe det syntetisk. ("Det er stærkere end stål og kevlar, stod der: )   ). Og så stod der, at det var gentransplanteret ind i fåreceller... I'm really not joking - og jeg regner med, at det er fåreceller, og at de genmanipulerede celler aldrig ser et helt får.. Men alligevel. Hvis I har hørt om det, kunne jeg faktisk godt tænke mig at høre nærmere : ). (Sådan bliver man nemlig en saglig videnskabsmand, der ikke skråler op, når man invaderes af en kæmpe edderkop....)
mvh Dorte

Igor, en Stor Husedderkop

Jeg har måske en håndfulde gange set særligt store eksemplarer af Stor Husedderkop, Tegenaria atrica/domestica.
I oktober 2008 lykkedes det at fange et stort eksemplar på parketgulvet. Vild panik og under en glasskål med karlen og døbt Igor.
Døde edderkopper er jo mindre skræmmende en levende, så i videnskabens navn og med slet samvittighed blev den udsultet. Derved turde jeg et par uger nærme mig og med en pincet anbring den over en 5-krone. Og ved siden af et matalmåleband og en blå lighter. Vor nationalbank oplyser, at mønten er 28,5 mm i diameter.
Egenhændige fotos viser, at den skrævede over mønten med samtlige 8 ben og med god afstand mellem benenderne og mønt. Det kan så her og nu ærgre mig, Igor blev bortskaffet uden at være målt med udstrakte ben. Men største afstand, knapt 7 cm, må være et rimeligt gæt. At "Hannerne bliver mere end 10 cm i diameter", det vil jeg gerne se, før jeg lader mig skræmme yderligere.
Stor Vandedderkop, Dolomedes, skulle være den tungeste af de hjemlige arter, skarpt forfuldt af Korsedderkoppen.
Fugleognatur.dk har mange oplysninger om edderkopper, ser jeg.
Med venlig hilsen

Seneste fra Spørg Videnskaben

Spørg videnskaben

Videnskaben kan ikke svare på alt - men vi forsøger alligevel.

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra tyske verber til nanorobotter og livets oprindelse.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-t-shirt.
Spørgsmål og svar offentliggøres her på siden. Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Det læser andre lige nu

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.