Annonceinfo

Hvad sker der, når man stener?

Spørg VidenskabenCLASSIC: Når man stener, er man ikke mentalt til stede og blikket bliver fjernt og sløret. Men hvad foregår der egentlig oppe i hjernen?

Emner:
Øøøh, hva' sagde du? Det kan virke lidt fjollet, når man bliver grebet i at sidde og stene i toget. Men det er helt naturligt og kan være direkte sundt for hjernen, siger de hjerneforskere, som Spørg Videnskaben har talt med. (Foto: Colourbox)

Nogle gør det under bruseren, andre gør det i toget på vej på arbejde. Én ting er sikkert: Vi gør det alle sammen:

Falder i staver. Dagdrømmer. Stener.

Vores læser Mikkel Müller Hansen har stillet spørgsmålet:

»Min kæreste og jeg griber nogle gange hinanden i at få en ”god stener”. Det vil sige, når man stirrer tomt og ufokuseret ud i luften, og motoren ligesom går i tomgang. Der er normalt kun tale om noget, man gør i cirka 10-20 sekunder. Hvad er det egentlig der sker, når man får sig en stener?«

Det spørgsmål fik redaktionen på Videnskab.dk til at genvinde koncentrationen, tørre savl af hagen, og begynde at lede efter et svar.

At stene har mange betydninger

Først skal må man vide, hvad vi taler om. At stene kan dække over flere ting:

  1. Dengang far var dreng, hed det, Mikkel Müller Hansen beskriver, at falde i staver.
  2. Men derudover kan det at stene også dække over at dagdrømme.
  3. Og endelig kan det også være det, man laver, når man bare hænger ud og laver absolut ingenting.

Fakta

Spørg Videnskaben Classic

Hver uge 'genudsender' vi en artikel fra arkivet i vores populære brevkasse Spørg Videnskaben.

Denne artikel blev oprindeligt bragt d. 14. juni 2012.

Ifølge Thomas Zoëga Ramsøy, der er hjerneforsker, neuropsykolog og leder af forskningsgruppen Decision Neuroscience Research Group på Hvidovre Hospital, er der forskel på de tre måder at stene på, men han er ikke sikker på om de grundlæggende kan adskilles i en hjerneskanning. Grundlæggende er deres effekt på hjernen den samme.

Når man stener, tænker man på sig selv

Hjerneforsker Thomas Zoëga Ramsøy forklarer, at de områder, der aktiveres, når man stener, har med selvbevidstheden at gøre.

»Jo mere repetitiv og kedelig en opgave er, jo mere stener man. Når man stener, er man meget fokuseret på sig selv. Man tænker samtaler og bekymringer igennem eller behandler dem i hjernen,« siger Thomas Zoëga Ramsøy.

Kort sagt tyder det på, at man stener, når man vender bevidstheden og opmærksomheden indad, og tænker på sig selv.

At stene øger hjerneaktiviteten

Derfor går hjernen heller ikke i stå, når man stener. Paradoksalt nok er stening forbundet med forhøjet aktivitet i visse områder af hjernen. Det drejer sig primært om den såkaldte mediale præfrontale cortex, som er indersiden af hjernens pandelapper, og så på isselappen og tindingelappen.

Det forklarer neuropsykolog og lektor Anders Gade fra Institut for Psykologi på Københavns Universitet.

Fakta

Forskerne er ikke enige om, hvad de skal kalde det netværk, der dominerer hjernen, når man stener. Det kan både hedde resting state-, baseline- og default-netværket.

»Aktiviteten i den mediale præfrontale cortex øges når hjernen ”ikke gør noget”, og vi ikke retter opmærksomheden udad. Nogle få opgaver, som når vi overvejer, hvad folk tænker, eller tager stilling til noget om os selv, giver også aktivitet i det område,« siger Anders Gade.

Omvendt giver opmærksomhedskrævende opgaver nedsat aktivitet i selvsamme område.

Anders Gade forklarer, at nogle oftere falder i staver end andre, ganske enkelt fordi de har sværere ved at holde koncentrationen.

Et populært forskningsområde

Gennem de seneste cirka 10 år, hvor selvet og bevidstheden har været populære forskningsområder, har man lavet mange forsøg, hvor man har målt forsøgspersoners hjerneaktivitet i såkaldte EEG og fMRI-scanninger.

Udfordringen er at få forsøgspersonerne til at lave det, der løst oversat hedder opgave-urelateret aktiviteter. Når de gør det, øges blodgennemstrømningen i områder på de to hjernehemisfærers inderside.

Eller med andre ord: De stener.

Det er ufarligt at stene

Fakta

En fMRI-scanning (functional Magnetic Resonance Imaging) måler den relative iltmængde, der er i blodet, som et indirekte mål på hvor aktivt det område har været. På selve scanningen viser det sig som pletter i hjernen på de områder, hvor der er statistiske forskelle mellem to tilstande for eksempel afslapning og aktiv opgaveudførelse.

Et EEG (Elektroencefalogram) er en måling af hjernens elektriske aktivitet. Undersøgelsen består i, at man sætter elektroder på hovedets overflade og måler spændingsforskelle mellem elektroderne.

Anders Gade og Thomas Zoëga Ramsøy er enige om, at det ikke er farligt at stene. Der er selvfølgelig situationer, der kræver fuld koncentration, men processen i hjernen er ganske ufarlig. Thomas Zoëga Ramsøy mener tilmed, det kan være sundt at stene.

»Det er et kendt faktum, at kreativitet ikke opstår, når du er meget fokuseret, fordi koncentrationen låser dig fast i dine tanker. Der er masser af eksempler på, at vores største tænkere ”stenede” for at få idéer. Niels Bohr slog græs. Einstein spillede violin. Darwin gik en tur,”« siger Thomas Zoëga Ramsøy.

Han fremhæver, at det i høj grad var fordi de kloge hoveder lod hjernen hvile og lavede tankeadspredende aktiviteter, at de kunne udtænke de tanker, de gjorde.

Desuden fortæller Thomas Zoëga Ramsøy, at der frigives de såkaldte endorfiner, når man stener. Endorfiner virker smertelindrende, afslappende og udløser behag.

Endnu en god grund til at tage sig en stener.

Spørg Videnskaben takker hjerneforskerne for fokuserede svar og sender Mikkel Müller Hansen vores nye t-shirt som tak for det god spørgsmål, som han og kæresten stillede sig selv i et stenet, men også inspireret øjeblik.

En pudsig ting

Som beskrevet i artiklen, så stener vi nok alle ind i mellem, Det er en pudsig ting, og som sagt ikke noget man er bevist om at man gør.
Men jeg synes jo nok, at når jeg gør det, så er der mere eller mindre tomt på "øverste etage". Men det er jo nok underbevidstheden der har noget i gang.:-)

Hvad sker der

Jeg er da sikker på, at alle lige får sig en stener bagefter. Jeg synes jeg går det ofte, hvis jeg er inde i en stresset periode. Når jeg så kommer ned foran tv, så kan jeg bare sidde og kigge på tv, uden jeg har nogen idé om hvad jeg har set.

At "stene"

Nu begynder jeg at føle mig totalt gammel :-(

Forsøger ellers at følge med i mit ældste barnebarns mærkværdige sprogbrug ;-)

Men "stening" har han endnu ikke præsenteret mig for!

Nå, men bortset fra det, synes jeg, det aldeles dejligt at "falde i staver" :-) Så får man vendt noget inde i hovedet! Man spekulerer over noget. Som så kan udmøntes i et eller andet!

Og jeg tror ikke på, Steen A. Jensen, at det har noget med narko eller universitetsuddannelse at gøre :-)

Min mand og jeg var unge i 60´erne. Vi er måske til en vis grad "frigjorte" men absolut ikke "narkorelatererede".
Vi er højt uddannede, min mand advokat og jeg talehørelærer.

Vi har knoklet med vores gård - økologisk landbrug gennem 40 år.

Vi har slidt og slæbt.

Du skal ikke beskylde os, der var unge i 60´erne - og læste på universitet, for at være narkomaner og afhængig af stoffer!

Stensikker

Per Rønne skrev for mere end et år siden, at stening var noget, som foregik for flere tusinde år siden, og at den form for afstrafning stadig foregår i visse lande. ”Den der er uden synd skal kaste den første sten …”

I dag kan udtrykket betyde noget andet: … de kloge hoveder lod hjernen hvile og lavede tankeadspredende aktiviteter, [så] de kunne udtænke de tanker, de gjorde. (Citat fra artiklen).

At ovenstående kan lade sig gøre, kan bevises med mit indlæg den 26. juli 2013 kl. 12:36. Den mediale præfrontale cortex, isselappen og tindingelappen arbejdede med forhøjet aktivitet på nævnte tidspunkt. Bevidstheden og opmærksomheden blev dog ikke vendt indad men udad mod Videnskab.dk’s fremtidige aktiviteter.

Kan nogen komme med en stensikker videnskabelig forklaring på, hvordan jeg to dage i forvejen kan forudsige præcist, på hvilket tidspunkt en artikel fra Spørg Videnskaben den 14. juni 2012 vil blive fundet frem fra arkivet?

Redaktionen kan måske overtales til at sende en T-shirt for den bedste forklaring

Det er

tydeligvis et udtryk, som stammer fra narko-relaterede "frigjorte" unge danskere fra tresserne.
Derfor er der mange, der forstår det; men vi andre, der aldrig har læst på universitetet og/eller været afhængig af stoffer, aner ikke, hvad det drejer sig om; men den åbenbare betydning af at "STENE" er altså at "DAGDRØMME", som alle indfødte danskere kender fra deres skoleundervisning i 1. og 2. klasse.

Hvorfor i himlens navn kan man ikke bare anvende det rigtige danske ord i stedet for et narkoman-slang-udtryk?

Når man stener folk, slår man dem ihjel, hvilket er en meget anvendt mellemøstlig straffeform helt tilbage fra før Kristi tidsregning, og som imidlertid ikke har fundet anvendelse i den almindelige vestlige kultur i Europa siden 1400-tallet.

"Det er ufarligt at stene"

Det var godt - så kan jeg ånde lettet op! Det ville da næsten ikke være til at bære, hvis også dét gik hen og var farligt!

Hvad sker der, når man stener?

Hvad sker der, når man stener? Genudsendt af Videnskab.dk den 28. juli 2013 kl. 11:30!

Man risikerer at komme forud for sin tid.

At stene ...

det er da noget jøderne gjorde på gammeltestamentlig tid ... og nogle islamiske lande stadig foretager .,.

Seneste fra Spørg Videnskaben

Grønlandske stemmer

Aviaja

»Det er vigtigt, at lokalbefolkningen uddanner sig, for bedre at være en del af udviklingen og bedre kunne tjene penge på viden i stedet for at tjene penge på tønder af olie«

Aviaja Lyberth Hauptmann, ph.d.-studerende på DTU.

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Spørg videnskaben

Videnskaben kan ikke svare på alt - men vi forsøger alligevel.

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra tyske verber til nanorobotter og livets oprindelse.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-t-shirt.
Spørgsmål og svar offentliggøres her på siden. Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Det læser andre lige nu

Spørg Videnskaben

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg