Annonceinfo

Hvad er sult?

Spørg VidenskabenEn læser undrer sig over, at hendes hunde altid er sultne. Hvordan kan det være, at de er umættelige? Og hvordan føler forskellige dyr sult?

Hunde kan synes umættelige, når det kommer til mad. Det skyldes deres overlevelsestrategi. (Foto: Colourbox)

Vores læser Hannah Ørnsholt Ring har hunde, og de har givet hende noget at spekulere på: Hvorfor opfører de sig som om, de er forsømte og udsultede, hver gang hun spiser en leverpostejmad?

Hundene virker altid sultne. Men hvad er i grunden sult, og hvordan føler forskellige dyr sult?

Videnskab.dk har stillet spørgsmålene til Katrine Friholm Villumsen, som er zoolog i København Zoo. Hun pointerer, at sult kan være mange ting. Mennesker kan for eksempel både være fysisk sultne efter føde, eller de kan være sultne efter viden eller magt.

Men Hannah Ørnsholt Ring spørger til den fysiske sult efter mad.

»Fysiologisk er sult et af de helt basale drives, som vi har for at kunne holde os i live. Fysiologisk set handler sult blandt andet om opbygningen af mavesækken. Den har det, man kalder for strækreceptorer. De er ligesom nogle elastikker, som mærker, at man er mæt, når de er strukket ud, for så er maven fuld. Og når maven er tom, er de ikke påvirket og man føler sig sulten,« siger Katrine Friholm Villumsen.

Dyrs følelser er et mysteriumDet er, hvad der sker i en mave, når den mangler føde. Men når det kommer til hvordan forskellige dyr føler sult, bliver det mere vanskeligt.

»Det er svært for os mennesker at sige, hvad dyr føler. Men vi kan se, at dyr har forskellige strategier, når det kommer til føde. Hunde æder for eksempel deres mad meget hurtigt, og de virker altid sultne. Det er fordi de normalt ville leve i et kobbel, og der gælder det om at få noget i skrutten, imens der er føde. Det mad de har i maven kan kun deres hvalpe tage fra dem,« siger Katrine Friholm Villumsen.

Mennesker har altså svært ved at sige, hvad dyr føler. Men vi kan iagttage, at de har forskellige strategier, når det kommer til at få så meget mad, at de overlever. Katte har for eksempel en helt anden strategi end hunde.

»Katte er rovdyr, der oftest ikke lever i flok på samme måde som hunde. Tænk for eksempel på en leopard, som kan fange sit bytte, og slæbe det op i et træ, hvor den kan æde af det i ro og mag i flere dage,« Katrine Friholm Villumsen.

Hvert dyr sin strategiOg sådan er det med alle dyrearter. De har hver deres strategi. Hun fortæller, at musvitter har spidse næb, fordi det hjælper dem til at fange de insekter, som de lever af. Rådyr skraber i nedfaldsbladene om vinteren og finder rødder som de spiser. Og spætter banker insekterne frem fra træerne med deres næb.

Hvert dyr har altså sin måde at sørge for, at der er mad i maven. Så når Hannah Ørnsholt Rings hunde altid virker sultne, så er det fordi, de har den overlevelsesstrategi, at de skal fylde maven når som helst og hvor som helst.

Videnskab.dk siger tak for det gode spørgsmål, og kvitterer med en T-shirt.

igen til Dorte :-)

Hej Dorte,
Den absolut største del af hunde website er beskrivelser af hunderacer, som er hele websitets omdrejningspunkt. Og du har helt ret der er nogle få produkter, men de er mere placeret for at give siden en helhed, da mange hundeejere også søger informatiob om produkter, men det er ikke en del som bliver udbygget no nærmere nedlagt, med tinden. Sitet er som skrevet 100% non profit, og indeholder også en blog som bliver flittigt brugt.
Men nok om det, jeg vil bestemt tænke over hvad jeg i fremtiden linker til, da jeg på ingen måde ønsker at sænke kvaliteten af videnskab.dk, som jeg synes er et fantastisk website.
Det du beskriver med video som "virker" virale kender jeg udemærket godt. Nu vil jeg ikke putte tal på men langt største delen af "virale" videoer bliver sidenhen købt af virksomheder, der så markedsfører dem som deres egne, men det er jo en helt anden historie. Måske skulle vi lave en debat om viral markedsføring, det er ikke specielt videnskabenligt men meget interesssant.
MVH
JM

svar til jonas

nej det var ikke sådan ment. jeg gik bare ind på dit link, og så at der så er internetbaseret salg til de hundevarer - det er vel det kaldes en kommerciel side. og så synes jeg specielt dine andre links til udlejningsfirma mm var direkte til kommerciel vare. så det undrede mig bare - det er alt. men hvis du ærligt skriver, at du ikke har økonomisk forbindelse til om der sælges noget de steder, så tror jeg ikke det er decideret malplaceret. (Jeg kom til en gang at henvise til hjemmeside i stedet for den video uden alt det andet bavl også - fordi jeg ikke havde opdaget, at det kom med sammen med en video af et videnskabeligt eksperiment med en mus, som er helt igennem et videnskabeligt forsøg - men altså også hapset af et firma, der så skriver alt muligt salgsbavl samtidigt...............)

@ Dorte

Nej overhovdet ikke, der er hverken forretning eller virus, indblandet. Jeg mener blot at jeg tilføjer supplerende information, til de i forvejen gode artikler. Hunde sitet jeg linker til er 100% non profit website, det er et hobby site der formidler information.
Jeg vil gerne indrømme at de tidligere er links til "internetbasserede salgsvare" er en anelse umotiveret, men jeg kan ikke selv fjerne dem igen, hvilket jeg troede man kunne da jeg oprettede dem.
Men links til sider med supplerende information, til artiklerne er vel ok? Jeg har i hvertfald ikke kunne finde en disclaimer eller lign. som synliggør at man ikke må linke til andre relevante artikler som findes på nette.
Hvis jeg tager fejl på dette punkt må du selvfølgelig rette mig,  og så vil jeg ikke linke mere.
MVH
Jones.
P.S. Hvis dette er en dialog der bør tages over mail, er det helt fint med mig, jeg sender dig gerne min email adresse, hvis du ønsker det.
 

meget undskyld men er du så sulten at du spreder virus?

Kære Jones.
Har du lavet 8 adskilte korte ikke særligt oplysende indlæg, hvor du i alle indlæg lige placerer et link til en hjemmeside med internetsalg af hundeudstyr? Er det viral reklame, eller har du ingensomhelst økonomisk interesse i salget? Det virker lidt påfaldende, men det kan jo blot være mig der er forundret, når jeg lige så samme navn ud for de mange artikler i træk - og der så samtidig var link til side, der sælger noget. (Gik så for en sikkerheds skyld ind på dit navn, og ser at du også før har lavet link til andre internetbaserede salgsvarer på samme måde - og det undrer mig - for hvorfor gør du det?)

Betyder det så...

At hvis hunden så ikke spiser sin mad med det samme, er den så godt tilpas i "flokken" og ikke føler at der er behov for at kaste sig over maden?
Bare en tanke..
JM

Seneste fra Spørg Videnskaben

Grønlandske stemmer

Aviaja

»Det er vigtigt, at lokalbefolkningen uddanner sig, for bedre at være en del af udviklingen og bedre kunne tjene penge på viden i stedet for at tjene penge på tønder af olie«

Aviaja Lyberth Hauptmann, ph.d.-studerende på DTU.

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Spørg videnskaben

Videnskaben kan ikke svare på alt - men vi forsøger alligevel.

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra tyske verber til nanorobotter og livets oprindelse.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-t-shirt.
Spørgsmål og svar offentliggøres her på siden. Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Det læser andre lige nu

Spørg Videnskaben

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg