Annonceinfo

Hjælp: Hvad er det for en mærkelig edderkop?

Spørg VidenskabenCLASSIC: En stor, hvid edderkop er dukket op i vindueskarmen hos en læser. Vi forsøger at finde ud af, hvad det er for en klam krabat - og afdækker bl.a. vammel viden om edderkoppens ryg.

Vores læser Kirstine Kærup har sendt et billede af en mystisk edderkop. Det viser sig, at edderkoppen er udbredt, og at samme art sagtens kan have forskellige farver. (Foto: Kirstine Kærup)

Når efteråret kommer, kribler de ind i vores huse – edderkopperne. Der konstruerer de deres smukke spind i hjørner og vinduer.

Også hjemme hos vores læser Kirstine Kærup, hvor en stor, mystisk, hvid edderkop har chokeret hende. Midt i det hele undrede vores læser sig.

»Edderkop! Hjælp! Hvad er det for en slags, der sidder her?« spørger Kirstine Kærup Spørg Videnskaben.

»Den sidder i vores vindueskarm, og dens hvide krop er lidt mindre end en 2-krone,« konstaterer hun og sender Spørg Videnskaben et billede af den charmerende skabning.

En stor, fed hun, som sidder på lur

Det er forståeligt, at man gerne vil vide, hvem man har logerende – særligt, når der er tale om en så klam krabat.

Derfor sender Spørg Videnskaben billedet af edderkoppen videre til edderkoppeforsker Nikolaj Scharff, som er lektor og kurator ved Statens Naturhistoriske Museum.

Han fortæller, at edderkoppen tydeligvis er en stor hun, som sidder ved sit spind og venter på, at et insekt skal flyve ind i det.

Fakta

Dette er en Spørg VIdenskaben Classic, som har været bragt tidligere. Det skete første gang 8. september 2011.

»Det ligner en korsedderkop. Det kunne også være en kvadratedderkop, som har fire hvide prikker på bagkroppen. Men kvadratedderkoppen lever på heden, og billedet her er taget i en vindueskarm. Så jeg tror, det er en korsedderkop,« siger Nikolaj Scharff.

Bagkroppe kommer i mange farver

Edderkoppeforskeren fortæller, at korsedderkoppen faktisk er en af de mest almindelige edderkoppe-arter i Danmark, og den kommer i mange afskygninger.

»Korsedderkoppers bagkroppe kommer faktisk i mange forskellige farver: Sorte, brune, rødlige, grønne – og hvide er heller ikke ualmindelige.«

»Jeg ved faktisk ikke, hvorfor de varierer så meget i farverne. Men måske hænger det sammen med, om de lever på en mørk eller en lys baggrund,« gætter Nikolaj Scharff.

Korset er farvet af lort

Uanset hvilken farve en korsedderkop har, kan man altid genkende den på det ’kors’, den har tegnet på ryggen. Selvom det nok er så meget sagt at kalde korset for ’tegnet’.

»Korset er i virkeligheden nogle partier på bagkroppen, som er gennemsigtige. Så når man ser det lyse kors, ser man i virkeligheden ind på edderkoppens tarme. Dens lort er hvid, og derfor er korset det også,« fortæller Nikolaj Scharff og serverer en ekstra information, man altid kan smide på bordet, når en samtale bliver træg:

»Størrelsen på korset varierer efter, hvor meget lort, edderkoppen har i bagkroppen.«

Korsedderkopper bliver store i efteråret

Fakta

Det tager kun ti minutter for en korsedderkop at spinde et spind. Derefter bruger den 20 minutter på at sætte lim-tråde på spindet. Det er limtrådene, fluer bliver fanget i.

Limen kan kun klistre i 6-8 timer. Så edderkoppen laver et nyt spind en gang i døgnet. Men den æder det gamle og genbruger ca. 95 procent af det.

Når duggen falder på spind i haven, sætter der sig dråber i det. De sidder der, hvor limen er.

Vil man ved selvsyn nyde det hvide kors på edderkoppernes bagpartier, skulle der være rig mulighed i efteråret. Det er nemlig dér, man får øje på dem.

»Folk tror altid, at der pludselig er særligt mange edderkopper, når vi kommer hen i august. Der lægger man mærke til korsedderkopperne, fordi de er store og laver store spind. Pludselig er de nemme at få øje på, når man går i haven. Men i virkeligheden er der flere edderkopper i juni og juli. De løber bare rundt på jorden.«

Frost slår de fleste korsedderkopper ihjel

»Edderkoppernes æg klækkes i foråret, så de er unger i maj, april og noget af juni. I løbet af sommeren vokser de sig store.  Og i august bliver de kønsmodne og laver spind. På ganske få måneder får de spist rigtigt meget og taget rigtigt meget på,« fortæller Nikolaj Scharff.

Så lægger korsedderkopperne deres æg, så deres unger kan udklække næste forår. Og så ringer livets aftenklokker solfaldstimen ind.

»Nogle edderkopper kan overvintre under bark. Men du vil se, at korsedderkoppen og dens spind forsvinder, når den første frost kommer,« fortæller Nikolaj Scharff.

Send flere billeder

Hvis du falder over et mystisk naturfænomen – eller forunderligt dyr – er du meget velkommen til at sende et billede i en e-mail til redaktionen@videnskab.dk. Det samme gælder, hvis du går og undrer dig over noget.

Vi takker Nikolaj Scharff for det gode svar og Kirstine Kærup for billedet af den opsigtsvækkende edderkop. Hun kan se frem til at modtage en rød Videnskab.dk-T-shirt med posten.

Du kan læse flere spørgsmål og svar i Spørg Videnskaben. Du kan også selv stille et spørgsmål - så skal du bare lægge hovedet i blød og sende det afsted til sv@videnskab.dk, når du har fundet på et spørgsmål, som vi bare MÅ tage op. God fornøjelse!

En uge fuld af videnskabelige oplevelser

Finder du en edderkop, kan du fotografere den og deltage i Danske Dyr's edderkoppejagt. (Foto: Colourbox)

Få dit edderkoppe-fund på Danmarkskortet

Den vidende edderkoppemand gør opmærksom på, at web-siden ’danske-dyr.dk’ i øjeblikket inviterer til ’Den store edderkoppejagt 2011’.

Hvis du selv har en spændende edderkop siddende i et vindue eller i haven, kan du derfor sende et billede af den til ’danske-dyr.dk’.

»Man indberetter sit fund og ser så sin egen indberetning på et kort på hjemmesiden. Når ’danske-dyr’ er i tvivl om, hvilken edderkop der er blevet sendt ind, sender de billedet videre til mig,« fortæller Nikolaj Scharff.

’Den store edderkoppejagt 2011’ drejer sig særligt om at opspore fire slags edderkopper – hvoraf korsedderkoppen er en af dem:

  • Mejeredderkop
  • Hvepseedderkop
  • Kvadratedderkop
  • Korsedderkopper
Klam?

Jeg håber ikke at edderkoppen så hende den bor hos for så ville den flytte med samme.
Jeg er så træt af at høre folk sige at så er det dyr klam og så er det et andet dyr det går ud over, men det bliver jo ved så er det skadedyr, vi bliver sikkert ikke tilfreds før der ikke er flere dyr, men bare roligt vi arbejder jo på sagen.
Det er godt nok mørkt, tak skæbne hvor er vi dog kloge.

Hvem er bange for edderkopper?

Kvinder - vil man garanteret sige, men en historie fra det virkelige liv, der åbnede mine øjne.

Vi var engang på/i Rhodos, hvor vi aftalte at mødes hos nogle venner, der var på ferie i Lindos(Rhodos og Linos = nynavne).

De (mand og kone) boede i en lejlighed på 1. sal med en stor lækker terasse, hvor vi sammen med 2 unge mænd lavede mad og spiste.

Ovre på gelænderet kom der en stor nærmest zebrastribet 'satan', og jeg blev nysgerrig efter at se nærmere på denne her dæwl'.

Idet jeg rejste mig op og sagde: se lige denne her - den er smuk, skete der det:
1) De to unge mænd nærmest skreg og flygtede ind i deres lejlighed.
2) MANDEN (og ikke kvinden) af vores venner fræsede ind i lejligheden.

WTF - tænkte jeg - jeg gik jo i den tro, at det kun er kvinder der er bange, men her oplevede jeg det omvendte.

Det var så grelt (for manden), så han lagde håndklæder m.v. i alle sprækker, så denne her 'satan' ikke kunne komme ind om natten.

Jeg kan ikke rigtig finde ud af om jeg synes det var sjovt, for på den ene side var det 'hylende grinagtigt' at han blev så bange, men på den anden side havde han en helt klar fobi for disse 'tingester'.

Svogeren er også bange for edderkopper, og må bede svigerinden om at fjerne dem.

(PS: Jeg fandt aldrig ud af hvad det var for en edderkop, for den stak af hurtigere end jeg kunne nærme mig, men den var noget større en 'Olfert'[1].

[1] 'Olfert' var _min_ edderkop, der levede udendørs under en trætønde gennem 3-5 år.
Jeg ved ikke hvad arten hedder, men det var en af de der sorte med lange tykke ben.)

PS2: Kim - Jeg er helt enig i at edderkopper en nyttedyr, og forstår ikke rigtig denne 'foragt'.
Hvis de ikke var der, så ville f.eks. badeværelset være oversvømmet med 'sølvfisk' og luften tyk af f.eks. myg.

Klam

"Det er forståeligt, at man gerne vil vide, hvem man har logerende – særligt, når der er tale om en så klam krabat."

Du kan sgu selv være en klam krabat - edderkopper er særdels nyttige - de hænger godt nok deres spind op uden at spørge om lov først og ikke altid de mest hensigtmæssige steder men bortset fra det så er de nogle stilfærdige logerende der fjerner uønskede gæster - permanent.

Ingen danske edderkopper er farlige, selv om enkelte af de 533 arter kan bide. Selv om edderkopper kan være irriterende, er de dog 100 procent nyttedyr. De holder bestanden af insekter og andre smådyr som fluer og biller nede - også inden- og udendørs.

Edderkopper er med til at holde rent i huset så lad være med at gå rundt og kalde dem klamme og tro mig hvis du fjerner alle dine edderkopper fra dit hjem så ville der ikke gå mange dage før du ønskede de kom tilbage - nyd i stedet for at du har et par stilfærdige og effektive skraldemænd boende.

Seneste fra Spørg Videnskaben

Spørg videnskaben

Videnskaben kan ikke svare på alt - men vi forsøger alligevel.

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra tyske verber til nanorobotter og livets oprindelse.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-t-shirt.
Spørgsmål og svar offentliggøres her på siden. Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Det læser andre lige nu

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Mest sete video