Annonceinfo

Giver hovedstød hjerneskader?

Spørg VidenskabenCLASSIC: EM i fodbold er i fuld gang, så et spørgsmål trænger sig på: Kan de mange hovedstød ende med at skade spillernes hjerner?

Det ser ikke rart ud at skulle smadre sit hoved mod bolden (eller en modspiller), men hovedstød er en stor del af fodbold. Men heading er måske ikke helt ufarligt for de små grå. (Foto: Colourbox)

Bank dit hoved hårdt ind i en væg tilpas mange gange, og du er sikker på at skade din hjerne.

Men gælder det samme princip, når Europas fodboldstjerner i disse uger kæmper om titlen som verdens bedste ved blandt andet at støde deres hoveder mod bolden gentagne gange i hver kamp?

På opfordring af Mikkel Lærkes er Spørg Videnskaben gået på jagt efter et svar på, om fodboldspilleres hjerner tager skade af at heade.

På Center for Hjerneskade har de aldrig selv haft nogen fodboldspillere inde med hjerneskader, fortæller direktør for centret og neuropsykolog Frank Humle. Men han har alligevel undersøgt sagen for os, og resultatet er ærligt talt lidt uklart.

»Der er ingen hardcore evidens for, at heading giver hjerneskader,« siger han.

Hovedstød er hverken farlige eller uden risiko

Men dermed ikke sagt, at der er håndfaste beviser for det modsatte:

»I undersøgelser, hvor man har sammenlignet fodboldspillere med sportsfolk fra andre sportsgrene i neuropsykologiske tests, viser det sig, at fodboldspillere har et nedsat funktionsniveau, når det gælder opmærksomhed og visuelle funktioner,« fortæller Frank Humle.

Så selvom fodbold ikke umiddelbart er farligt, er det heller ikke helt risikofrit, konkluderer han.

Undersøgelsen afslører dog ikke, om forskellene skyldes heading. Det er nemlig muligt at pådrage sig hjernerystelse eller andre skader på hjernen på andre måder. Man kan støde hovedet imod en anden spillers, hamre det i jorden i et fald eller banke det ind i en målstolpe.

Hovedstød: 1 + 1 = 3 ?

Den store usikkerhed bunder i, at området ikke er blevet undersøgt specielt grundigt, og de fleste undersøgelser er op til mere end 10 år gamle.

Men fra et overordnet synspunkt er der en del, der tyder på, at gentagne slag mod hovedet kan give effekter, som er større end 1+1=2:

»Når man får gentagne slag mod hovedet, kan et slag, som ikke umiddelbart burde have en effekt, godt få en større effekt end forventet. Det er man for eksempel meget opmærksom på i amerikansk fodbold. Hvis en spiller her har fået flere hjernerystelser i træk, bliver han udelukket fra at spille.«

Børn skal passe særligt på frontallapperne

Fakta

Spørg Videnskaben Classic

Fra tid til anden 'genpublicerer' vi artikler fra Spørg Videnskabens arkiver, f.eks. pga. aktualitet. Denne artikel blev første gang bragt på Videnskab.dk 17. juni 2010 - dengang med henvisning til VM.

Et spørgsmål er så, om børn er mere udsatte for hjerneskader, hvis de header meget til fodbolden. Frank Humle har ikke nogen specifikke undersøgelser at læne sig op ad, men fortæller, at børns frontallapper sidder lige der, hvor man rammer med et hovedstød.

»Frontallapperne er ikke færdigudviklede førend i teenageårene. Derfor kan man godt forestille sig, at børn er mere sårbare overfor skader fra hovedstød,« siger Frank Humle. Når hjernen udvikler sig, bygger den nemlig ovenpå tidligere kompetencer.

»Hvis man som følge af en skade får reduceret hjernens kompetencer, kan det få betydning for indlæring af nye færdigheder,« siger han.

Intet klart svar

Vi kan desværre ikke give Mikkel Lærkes et klokkeklart svar på hans spørgsmål, men det ser ikke umiddelbart ud som om, heading direkte giver hjerneskader. Men som Frank Humle afsluttede samtalen med Spørg Videnskaben:

»Hovedet er udsat, det er der ingen tvivl om.«

Vi siger tak til Mikkel for et spændende spørgsmål og kvitterer med en flot  Videnskab.dk t-shirt, som snildt kan bruges til at vise de danske farver ved det fortsatte EM.

Hvis du selv har et godt spørgsmål til Spørg Videnskaben, så send det til redaktionen@videnskab.dk

Det afhænger ef så meget.

Om det er skadeligt ?
Vi har endnu ikke hørt en fodboldspiller tale snøvlet og ind imellem usamhængende som vi kan høre visse boksere eks. (Brian Nielsen, Jørgen (gamle) Hansen) ikke at jeg mener disse to er hjerneskadet. Men en skade fra boksning er jeg sikker på de har.
Når man høre eks. disse to tale, lyder det som om de "mangler" noget. Eller også har de taget skade. Det er sikkert andre boksere i historien der er direkte hjerneskadet af deres sport. En boksen får altså nogle på lampen eller i paraderne som hovedet mere eller mindre hele tiden får nogle kraftige ryk.
En fodboldspiller nikker til en bold indimellem, men til træning kan det ske meget tit. Men slaget på hovedet her, har ikke den samme kraft som når en bokser får tæv.
Så svaret er nej. Under normale forhold.

Sportsskader

Der kan komme skader ved al slags sport og nogle giver dem men resten af livet da de går til grænsen hvad kroppen kan klare. Man har længe vist at boksning giver hjerneskader og hører mest om fodboldspilleres dårlige bentøj de har problemer med, så det er da nyt og sikkert rigtigt at de slår hovedet lidt for meget.
Men de kan/skal vel så også have mindre hjelm på som man ser i andre sportsgrene(?)

Seneste fra Spørg Videnskaben

Grønlandske stemmer

Bo Albrechtsen, museumsinspektør ved Grønlands Nationalmuseum, drømmer om at få et naturhistorisk museum i Grønland.

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Spørg videnskaben

Videnskaben kan ikke svare på alt - men vi forsøger alligevel.

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra tyske verber til nanorobotter og livets oprindelse.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-t-shirt.
Spørgsmål og svar offentliggøres her på siden. Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Det læser andre lige nu

Spørg Videnskaben

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg