Annonceinfo

Er det sundt at spise fisk fra dåse?

Spørg VidenskabenCLASSIC: Nogle gange kan det være svært at få fat i frisk fisk. En læser vil vide, om makrel og tun på dåse er ordentlige erstatninger.

En nyåbnet dåse tun ser ikke ubetinget lækker ud, og måske lugter den også lidt harsk. Men indholdet er sundt nok, forsikrer en dansk forsker. (Foto: creacart)

Frisk fisk er godt for hjertet. Det holder synet godt, og det nedsætter risikoen for kræft.

Men hvad med fisk på dåse, spørger en nysgerrig læser, som opholder sig i det vestlige Egypten, hvor frisk fisk er en mangelvare.

»Fisk er sundt, siges det. Jeg vil gerne vide, om det også gælder for makrel i tomat og tun i olie, eller om den slags fisk på dåse bør undgås,« skriver Jan Nørgaard i en mail.

Rig på omega-3-fedtsyrer

Spørg Videnskaben sætter krogen i Karsten Olsen fra Det Biovidenskabelige Fakultet, LIFE, på Københavns Universitet.

»Basalt set er det stadig sundt,« konstaterer han.

»Det vil aldrig være lige så sundt som den friske vare, for nogle af de sunde fedtstoffer ændrer karakter. Men det er et spørgsmål om få procents forringelse i forhold til den friske vare. Du får stadig en betragtelig del af de sunde omega-3-fedtsyrer. Konserves er bestemt en god måde at opbevare ting på i lang tid, og derfor er der intet forgjort i at spise fisk fra dåsen,« forklarer Karsten Olsen, lektor i fødevarekemi på LIFE's Institut for Fødevarevidenskab.

Lugten af gammel fisk

Fakta

Dette er en Spørg Videnskaben Classic, som vi har fundet frem fra arkiverne. Artiklen blev første gang bragt 7. juli 2009.

Den eneste ulempe ved at spise fisk fra dåse - hvad enten det er makrel, tun, torskerogn eller andet - er ifølge Karsten Olsen, at fedtet i dåsefisken oxiderer, altså reagerer med luft, så det bliver harsk. Derfor forsvinder noget af den gode smag i forhold til frisk fisk.

»Man kender lugten fra en lidt gammel fisk, som har en umiskendelig luft af - ja, fisk, netop fordi fedtstofferne oxiderer. Man får blandt andet luften fra en dåse makrel i tomat. Det er en naturlig reaktion, og det er også derfor, man lukker fiskeolie inde i kapsler. Men det er altså ikke et problem at spise fisk på dåse eller for den salgs skyld frossen fisk,« siger Karsten Olsen.

Så der er ingen argumenter mod fisk på dåse?

»Nej, det er der overhovedet ikke.«

Spørg Videnskaben siger pænt tak og sætter Karsten Olsen tilbage i den akademiske dam, mens Jan Nørgaard får en fin t-shirt for sit vandskabte spørgsmål.

Du kan læse flere spørgsmål og svar i Spørg Videnskaben eller sende dit eget spørgsmål om alt fra bunden af havet til enden af universet på redaktionen@videnskab.dk.

Fisk er ikke sundt....!

Læs evt lidt på dansk her: http://www.plantemad.dk/fisk.html

Lige så sundt som frisk fisk?

Det er godt nyt for os der bedre kan li fisk på dåse end frisk fisk. Men er det sundere med frisk fisk? Eller er det godt det samme?

Problematisk alligevel

Måske ingen argumenter mod fisk på dåse, men alligevel er der aspekter som kan siges være problematiske:
Netop hvad angår tun på dåse, er betænkelighederne angående kviksølvindholdet omtalt på nettet af Informationscenter for Miljø & Sundhed (IMS), der finansieres af offentlige midler bevilget via Miljøministeriet.
Artiklen inkluderer en stikprøveundersøgelse af dåser på det danske marked (2006) og en kort opsummering tilsidst.

Seneste fra Spørg Videnskaben

Spørg videnskaben

Videnskaben kan ikke svare på alt - men vi forsøger alligevel.

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra tyske verber til nanorobotter og livets oprindelse.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-t-shirt.
Spørgsmål og svar offentliggøres her på siden. Send dit spørgsmål til: redaktionen@videnskab.dk

Køb køb køb

Annonceinfo

Det læser andre lige nu

Annonceinfo

Annonceinfo

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.
Annonceinfo

Seneste kommentarer

Seneste blogindlæg