Annonceinfo

Bliver man tungere af at prutte?

Spørg VidenskabenCLASSIC: Flere læsere vil gerne vide, om man bliver lettere af at slippe en vind, eller om badevægten vil snige sig op på et højere tal, hvis man slår en fis, mens man vejer sig.

Emner: ,
Ligesom helium i en ballon må lette gasser i tarmen trække kroppen op, så man trykker mindre på vægten. Dermed må man blive tungere, når gassen fiser ud, mener en læser. (Foto: Colourbox)

Det er ildelugtende barnelærdom for folk, der har sovet i køjeseng som små, at prutter stiger opad, når personen i underkøjen slipper numsegas ud.

Den oplevelse lagt sammen med, at éns fysiklærer engang har forklaret, at gasser stiger opad, hvis de er lettere end luft, må betyde én ting:

Nyslåede prutter vejer mindre end luft.

Den lette konklusion har fået vores læser Kenneth Myren til stille et tungtvejende spørgsmål, som han selv formulerer det:

»Hvis man står på en fintfølende vægt og prutter, vil man så tage på i vægt?« skriver Kenneth i en mail til Spørg Videnskaben.

Let gas trækker én op

Fakta

De følgende fem gasarter er hovedingredienserne i en prut. Det svinger dog en del, hvor meget de enkelte gasser fylder:

  • Kvælstof: 20–90 %
  • Brint: 0–50 %
  • Kuldioxid: 10–30 %
  • Ilt: 0–10 %
  • Metan: 0–10 %

Kilde: Wikipedia

Det selvsamme spørgsmål har en anden læser, Rasmus Schmidt, diskuteret med et par venner.

»Jeg siger, at hvis gassen, man slipper ud, er lettere end luft, har den trukket én op som helium i en ballon. Derfor må vægten nødvendigvis stige, når denne gas ikke længere er inde i os,« mener Rasmus, der dog modsiges af sine kammerater:

»Vennerne siger, at alting vejer noget, og derfor kan man kun blive lettere af at slippe en vind,« skriver han.

Som helium i en ballon

Den slags er vi her på redaktionen ikke for fine til at undersøge, og da vi samtidig hellere end gerne vil afgøre videnskabelige tvister mellem venner, vælger vi at ringe til fysikeren Niels Hertel.

Han er til daglig driftsleder på Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet og giver straks Rasmus Schmidt ret i eksemplet med en opadstigende heliumballon.

Fakta

I tarmen er gasserne ifølge Niels Hertel under tryk og har derfor omtrent samme massefylde som luften udenfor.

Men når prutten slippes ud, vil gasserne stige til vejrs, fordi trykket er lavere i atmosfæren, og fordi gasserne er varmere og dermed lettere end luften.

»Man kan selvfølgelig sige, at hvis man står på en vægt med en heliumballon i hånden, så vil vægten øges, når man slipper den. Det er klart, for den har trukket én op,« siger Niels Hertel.

En prut vejer ca. det samme som luft

Med teorien på plads er det afgørende spørgsmål til fysikeren så, om en prut i tarmen vejer mindre end luften udenfor. Og det er ikke så let at regne ud endda.

En prut består nemlig hovedsageligt af gasarterne kvælstof, brint, kuldioxid, ilt og metan, forklarer Niels Hertel. Mængden af hver enkelt gas kan svinge meget alt afhængigt af, hvad man har spist, og derfor regner fysikeren sig frem til indholdet i en gennemsnitsprut for at se, hvor meget den vejer i forhold til almindelig luft.

»Hvis man tager gennemsnitsmængden af de forskellige gasarter, vil de have næsten samme vægtfylde som luft ved stuetemperatur. Men varmer man gasserne op til 37 grader, der er temperaturen i kroppen, vejer de kun 90 procent af luften i atmosfæren,« siger Niels Hertel.

Dermed lugter det af et klart svar, men...

Fakta

Artiklen her er en Spørg Videnskaben Classic. Den blev bragt første gang 20. maj 2010

»Man kan sagtens forestille sig, at gasserne er under tryk i tarmen. De ligger sammen med en hel masse fast stof, der trykker på dem, og det hæver massen pr kubikcentimeter lidt. Derfor vil vægten sagtens kunne gå lige op med luften uden for kroppen,« vurderer fysikeren.

Afhænger af hvad man har spist

Niels Hertels konklusion er derfor, at det kan gå begge veje, alt efter hvad man har spist.

Hvis en prut indeholder relativt meget af den lette gasart brint, vil prutten være lettere end luft og trække kroppen opad. Dermed vil man blive tungere i det øjeblik, man lader gasserne fise ud.

Omvendt kan man drikke en masse cola eller øl, så tarmene indeholder meget kuldioxid, der er den tungeste komponent i en prut. Når den tunge, CO2-fyldte prut forlader systemet, vil kroppen ikke længere trykke så hårdt ned på badevægten, og man vil derfor virke lidt lettere.

Ekstremt lille forskel

Det skal dog være en meget fintfølende vægt, hvis den skal notere en forskel.

Ifølge hjemmesiden Facts on Farts producerer en gennemsnitsperson dagligt omkring en halv liter gas fra tarmsystemet fordelt over 14 prutter. Da den tungeste gas fra tarmen, CO2, har en massefylde på 1,977 g/L, betyder det, at selv de tungeste prutter vejer mindre end 0,1 gram.

Vi takker Niels Hertel for udregningerne og sender de to spørgelystne læsere et par Videnskab.dk-t-shirts. Læs flere mere eller mindre kuriøse spørgsmål eller skriv selv til Spørg Videnskaben her.

Ordsprog

Her kan man passende citere Peder Laale's gamle ordsprog:

Ingen dame saa højfornem uden hun har en pissefjært.

Som det nævnes..

Så erstattes gassen af ny luft..

Volumen ændring 2

Jeg er enig i, at volumen ændring må medregnes. Hvis vi antager at tarmen er udspilet før der pruttes, men at kroppens udvendige volumen er uændret - bliver man vel lettere af at prutte, fordi den luft der måske fylder det tomrum der opstår efter prutten er slået, ikke sker med overtryk - og måske slet ikke fordi tarmindholdet så blot fordeles bedre. På den måde bliver man vel letttere? Svarende til vægten af den undslupne mængde gas minus vægten af den (mindre) mængde erstatningsluft - i det omfang der er plads til noget når overtrykket er væk.
 
-det er artiklen jo også lidt inde på....

Skru op for kontrasten

Præmissen er jo at prutten ER lettere end luften. Hvad så ?Et godt kneb er at skrue op for "kontrasten":Erstat prutten med luft, og luften med vand.Hvad sker der når man, fyldende på vandet, puster helt ud ?

Volumen ændring

"alting vejer noget" - det er sandt.
Forudsat at ordet 'ting' er brugt i dagligdags brug, altså ikke om tanker, begreber, fænomener, kraft bærende partikler eller andet eksotisk. - og forudsat at ordet 'vejer' er brugt som at tingen har masse - det vil sige at der virker en kraft mellem den og andre masser.
Hvis ordet 'vejer' er brugt i dagligdags brug, ja så mener man massen plus opdriften. Således kan ting være vægtløse - luft er vægtløst. Ting kan tilsvarende også have en negativ vægt - træ har en negativ vægt under vand.
For at svare på det oprindelige spørgsmål, må man så ledes både kend massen af en prut, og volumen ændringen af personen - og som i svaret antage at personen befinder sig i atm. luft ved standart tryk. Dette er ikke behandlet, og svaret på - hvem har et bud? 
/Hans-Peter E. Kristiansen

Seneste fra Spørg Videnskaben

Grønlandske stemmer

Majken Djurhuus Poulsen, ph.d.-studerende ved GEUS i Grønland.

Læs mere om Majkens forskning her: Grønland vil give rubiner fødselsattest

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Spørg videnskaben

Videnskaben kan ikke svare på alt - men vi forsøger alligevel.

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra tyske verber til nanorobotter og livets oprindelse.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-t-shirt.
Spørgsmål og svar offentliggøres her på siden. Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Det læser andre lige nu

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg