Nyt om navne
Nyt om navne er ForskerZonens nye faste element, hvor I læsere kan holde jer opdaterede på, hvad der rører sig i forskningsverdenen. Hvem har modtaget en stor bevilling og til hvad? Hvem er ny professor? Og hvilke priser er der blevet uddelt?
Nyt om navne forskerZonen overblik

Hvem har fået et professorat, hvem har fået en stor bevilling til at forske i hvad, og hvem har vundet en særlig pris? Det får du fremover overblik over her. (Foto: Shutterstock)

På ForskerZonen bringer vi som bekendt artikler, der er skrevet af danske forskere: Artikler om deres forskning, om ny forskning inden for deres felt, om aktuelle debatter, om nye bøger og meget andet. 

Men hvad sker der ellers i den danske forskningsverden?

Det kan denne side, som vi løbende opdaterer med sidste nyt, forhåbentligt give dig svar på. 

De nyeste opdateringer er placeret i toppen, så du hurtigt kan få overblik over, hvad der er sket, siden sidst du kiggede med.

Internettets grundlægger får datalogiens nobelpris

Nyt om navne

Fra og med dags dato opdaterer vi løbende denne artikel med 'nyt om navne'.

Tanken er at give jer læsere en ekstra indgangsvinkel til, hvad der sker inden for dansk forskning. 

7. april 2017: Britiske Tim Berners-Lee vinder Turing-prisen - også kaldet datalogiens nobelpris - for at have grundlagt det moderne internet. Det skriver forskning.no.

LÆS OGSÅ: WWW fylder 25 år: Husker du, hvor grimt det var?

Turing-prisen uddeles én gang årligt af amerikanske Association for Computing Machinery og er en af de mest præstigefyldte priser inden for datalogien.

Læs mere om Tim Berners-Lee og Turing-prisen her: Manden bag Word Wide Web får fornem pris.

Førende hjerneforskere får 40 millioner hver

31. marts 2017: To bevillinger fra Lundbeckfonden på hver 40 millioner kroner går til ægteparret Maiken Nedergaard og Steven Goldman ved Center for Neuroscience på Københavns Universitet. De er begge nogle af verdens førende forskere inden for neurovidenskab. 

De to bevillinger skal føre til bedre behandling af henholdsvis kroniske smerter og degenerative hjernesygdomme.

Læs mere om bevillingen her: Førende hjerneforskere får 40 millioner hver.

Danmarks første professor i computerspil

29. marts 2017: Danmarks IT Universitet har netop udnævnt Espen Aarseth til professor i spilvidenskab. Dermed Danmark dermed fået sin første professor i computerspil. 

»Der et stort behov i samfundet for at forstå, hvordan computerspil fungerer på godt og ondt, og hvad de gør og ikke gør. Fører spil til vold, aggression, afhængighed, læring, sundhed og så videre? Der er vældig mange spørgsmål om, hvad spil gør ved os, som vi har stillet os selv i 35 år, og som stadig ikke er besvaret godt nok,« udtaler Espen Aarseth til ITU. 

Du kan læse mere om Espen Aarseths nye titel her: Danmarks første professor i computerspil.

Million til forebyggelse af radikalisering 

27. marts 2017: TrygFonden har netop bevilliget en million til tænketanken 'Ret & Sikkerhed', der ønsker at skabe en platform for debat om sikkerhedsmæssige trusler mod Danmark.

Pengene er bevilliget til et projekt, der har fokus på terror og på at forebygge, at unge bliver rekrutteret til at tage del i terrorhandlinger.

Det er terrorekspert og medstifter af 'Ret & Sikkerhed' Anja Dalgaard Nielsen og journalist Lotte Lund, der står bag projektet, som du kan læse mere om her: Million til forebyggelse af radikalisering.

Dansk filolog modtager ’den lille Nobelpris’.

21. marts 2017: Den danske filolog og middelalderforsker Sten Ebbesen er af Det Kongelige Svenske Videnskabsakademi blevet tildelt den prestigefulde Gad Rausing-pris for enestående humanistisk forskning. 

Sten Ebbesen er ansat som professor ved Saxo-Instituttet på Københavns Universitet, hvor han har været med til at udvikle forskningsmiljøet i klassisk filologi og middelalderfilosofi. Det har han eksempelvis gjort ved at udgive en række græske og latinske værker, som blandt andet vil kunne bruges i forskningen af filosofiske tekster.

Her kan du læse mere om begivenheden: Dansk filolog modtager ’den lille Nobelpris’.

11 forskere modtager 400 milllioner kroner

20. marts 2017: Villumfonden har netop bevilget 400 millioner kroner til 11 topforskere inden for teknik og naturvidenskab. Det skriver fonden i en pressemeddelelse.

De 11 forskere skal blandt andet forske i ubrydelig kryptering af kommunikation, designe biler, robotter og fly med mindst muligt materiale samt lave iskerneboringer i Grønland, som skal afsløre kommende havvandsstigninger og klimaforandringer.

Læs mere om forskerne og deres bedrifter i artiklen Fond giver 400 millioner til 11 danske forskere.