Kort nyt

Kort nyt

Med 'Kort nyt' får du overblik over nyheder fra forskningens verden. De mest interessante begivenheder og fund - kort fortalt. Videnskab.dk's redaktion udvælger og resumerer det mest spændende, andre troværdige medier og forskningsinstitutioner har bragt. Husk dog vores guide til kritisk læsning af nyheder om forskning og især rådet om, at et enkelt, nyt forskningsresultat aldrig kan rumme den endegyldige sandhed. Det er derfor en god idé at holde sig for øje, hvad anden forskning på området viser, og vi henviser altid til den oprindelige kilde, så du kan dykke yderligere ned i detaljer og forbehold.

Vores børnebørn vil opleve omrokerede skove og enge

Annonce:

Nyt dansk studie af fossil-fund viser, at klimaforandringerne får planter i Jordens skove og enge til at ændre sig markant inden for få årtier – højst sandsynligt allerede inden år 2050.

Det skriver Center for Makroøkologi, Evolution og Klima på Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Nature Climate Change.

Forskerne forudser på baggrund af fossil-fundene, at nogle arter vil forsvinde, mens andre vil dukke op i områder, hvor de tidligere ikke har været.

Forskerne har undersøget fossilt pollen fra planter, der eksisterede gennem tidligere perioder med den form for klimaforandringer, vi oplever i dette århundrede. Fossilerne er op til 20.000 år gamle.

Hovedforfatter af studiet David Nogués-Bravo, der er lektor på Statens Naturhistoriske Museum, siger:

»Overraskende nok, forudser vores resultater større ændringer i forekomsten og sammensætningen af planter i skove, enge og andre plantesamfund. Disse transformationer vil forekomme allerede i midten af dette århundrede,« siger han i pressemeddelelsen.

Annonce:

LÆS OGSÅ: 14.000 år gamle insekter afslører dansk klima-hemmelighed

Han tilføjer, at vores egne børnebørn vil opleve meget anderledes landskaber, end vi har oplevet:

»De vil se nye arter i skove, på enge og kratområder, mens andre arter, som er almindelige i de områder i dag, vil være væk.«

Forskerne undersøgte i alt 100 planteenheder fra 546 forskellige steder i Europa og 87 planteenheder fra 527 steder i Nordamerika.

For 20.000 år siden, hvor nogle af fossilerne er fra, steg den globale temperatur fire til fem grader, svarende til den forventede temperaturstigning dette århundrede.

LÆS OGSÅ: Styrer fortidens klima nutidens skove?

»Det fossile materiale giver os en naturlig model for at forske i arters reaktion på klimaændringer. Vi kan se at økosystemer har ændret sig som følge af tidligere klimaændringer. Derfor kan vi forvente lignende dybdegående ændringer i fremtiden,« siger medforfatter af studiet Jack Williams, der er professor på University of Wisconsin-Madison, i pressemeddelelsen.

Annonce:

LÆS OGSÅ: Istiderne ramte de europæiske skove ekstra hårdt

pmd