Ny, kerneløs tomat har ikke brug for biers bestøvning
Kilde: 
12 april 2017

Forskere fra Tokushima University i Japan har sat bien ud af spillet.

I hvert fald har de japanske forskere gennem genredigering formået at skabe kerneløse tomater uden den naturlige hjælp fra biernes befrugting. Det skriver newscientist.com.

I stedet har forskerne hentet hjælp fra den meget omtalte genteknologi CRISPR. Ved brug af CRISPR har de skabt en mutation, der øger antallet af et hormon kaldet auxin, og det har fået tomaterne til at vokse uden kerner.

Ved hjælp fra den ekstremt præcise CRISPR-teknik formåede forskerne at foretage genredigeringen, uden der skete yderligere mutationer i andre dele af planten.

Den eneste tydelige mutation bestod i, at plantens blade var mindre avancerede end normalt. Det skyldes, at auxin også har en direkte effekt på dannelsen af blade.

»Vi har endnu ikke smagt dem (tomaterne, red.), men i teorien skulle de smage helt normalt,« fortæller Keishi Osakabe, ph.d. i bioteknologi ved Tokushima University og leder af forskningsgruppen bag de kerneløse tomater, til newscientist.com. 

New Scientist har lavet en video, der forklarer, hvordan de kerneløse tomater bliver til. (Video: New Scientist)

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.