Kort nyt

Kort nyt

Med 'Kort nyt' får du overblik over nyheder fra forskningens verden. De mest interessante begivenheder og fund - kort fortalt. Videnskab.dk's redaktion udvælger og resumerer det mest spændende, andre troværdige medier og forskningsinstitutioner har bragt. Husk dog vores guide til kritisk læsning af nyheder om forskning og især rådet om, at et enkelt, nyt forskningsresultat aldrig kan rumme den endegyldige sandhed. Det er derfor en god idé at holde sig for øje, hvad anden forskning på området viser, og vi henviser altid til den oprindelige kilde, så du kan dykke yderligere ned i detaljer og forbehold.

Insekter i tonsvis trækker som fugle

Tre billioner insekter, svarende til 3.200 tons eller 20.000 rensdyr, flyver hen over hovederne på os hvert år. (Video: Science Magazine)

Koralslanger sætter tænderne i ormepadde

Danskere filmer enestående øjeblik: To slanger slås om bytte i colombiansk regnskov

Triceratopskraniet 'Amalie' vejer et halvt ton og er 68 millioner år gammelt. (Kilde: Evolutionsmuseet Knuthenborg)

Fascinerende video: Dansk museum samler kæmpe dinopuslespil

Illustration af NASAs PACE-satellit

Storstilet NASA-satellit opsendes torsdag: Dansk teknologi spiller afgørende rolle

Visuel forklaring: Se, hvorfor jorden stadig skrider ved Nordic Waste

Annonce:

Vi ved alle sammen, at trækfugle flytter sig mellem forskellige opholdssteder i takt med årstiderne. Hvad færre ved er, at insekter gør det samme.

Ifølge et nyt studie beskrevet i magasinet Science er migration faktisk insekter faktisk så udbredt, at tonsvis af biomasse hvert år flyver hen over hovedet på os. Find studiets abstract her.

Det er Jason Chapman fra University of Exeter i England og Gao Hu fra Nanjing Agricultural University i Kina, som har studeret 10 års data fra tre opadpegende radarer i det sydlige Storbritannien.

LÆS OGSÅ: Klimaforandringer jager insekter nordpå

Tallene, der stammer fra perioden 2000-2009, viser, at omkring tre billioner insekter, svarende til 3.200 tons biomasse, hvert år trækker hen over himlen, nogle af dem op mod hundreder af kilometer om dagen.

Den totale mængde af vibrerende insekter om året varierer fra cirka to til fem tons biomasse hen over de 10 år. Radarerne registrerede store og mellemstore insekter mellem 150 og 1.200 meters højde, mens en luftballon blev benyttet til at indfange mindre insekter og foretage et estimat.

Insekterne migrerede lidt oftere om dagen end om natten, og de fulgte årstiderne ved at trække sydover om efteråret og mod nord om foråret. Ved at udnytte vinden kunne de flyve op mod 58 km/t.

Annonce:

LÆS OGSÅ: Klimaforandringer kan sætte økosystemerne over styr

»Det er overraskende, at så små dyr har en idé om, hvor de vil hen, hvornår de vil derhen, og hvornår vindforholdene er gode,« siger Silke Bauer fra Swiss Ornithological Institute i Sempach, der over for sciencemag.org beskriver resultaterne som ‘forbløffende’.

Forskerne spekulerer nu i, om insekterne, med deres nitrogen- og fosforfyldte små kroppe, udgør en vigtig økosystemisk funktion. Yderligere forskning skal afdække omfanget af migrationen samt dens eventuelle biologiske formål.

»Hvis en stor andel af denne migrerende population af insekter bliver udryddet på grund af menneskelig indgriben, kan det muligvis have katatrofale konsekvenser for bestemte økosystemer,« siger zoolog Eric Warrant fra Lunds Universitet til sciencemag.org.

LÆS OGSÅ: Klimaændringer og intensivt landbrug skyld i Europas svindende fuglebestand

LÆS OGSÅ: Hvor tager fuglene hen, når det bliver koldt?

jo

Annonce: