Kort nyt

Kort nyt

Med 'Kort nyt' får du overblik over nyheder fra forskningens verden. De mest interessante begivenheder og fund - kort fortalt. Videnskab.dk's redaktion udvælger og resumerer det mest spændende, andre troværdige medier og forskningsinstitutioner har bragt. Husk dog vores guide til kritisk læsning af nyheder om forskning og især rådet om, at et enkelt, nyt forskningsresultat aldrig kan rumme den endegyldige sandhed. Det er derfor en god idé at holde sig for øje, hvad anden forskning på området viser, og vi henviser altid til den oprindelige kilde, så du kan dykke yderligere ned i detaljer og forbehold.

Fisk kan genkende menneskers ansigter

Her ses forskernes metode til at lære fisken at genkende ansigter. Fisken spytter en stråle vand på det ansigt, den genkender. (Video: Livescience)

Koralslanger sætter tænderne i ormepadde

Danskere filmer enestående øjeblik: To slanger slås om bytte i colombiansk regnskov

Triceratopskraniet 'Amalie' vejer et halvt ton og er 68 millioner år gammelt. (Kilde: Evolutionsmuseet Knuthenborg)

Fascinerende video: Dansk museum samler kæmpe dinopuslespil

Illustration af NASAs PACE-satellit

Storstilet NASA-satellit opsendes torsdag: Dansk teknologi spiller afgørende rolle

Visuel forklaring: Se, hvorfor jorden stadig skrider ved Nordic Waste

Annonce:

Når du passerer en fisk i et akvarium, tænker du nok ikke umiddelbart, at den kan genkende dit ansigt. Men et nyt studie peger på, at din guldfisk kender dig meget bedre, end du tror. Det skriver livescience.com.

Det er første gang nogensinde, at det er påvist, at fisk kan genkende ansigter. Det nye studie er publiceret i tidsskriftet Scientific Reports.

Det kræver en ret kompleks hjernestruktur at kunne skelne forholdsvis ens ansigter fra hinanden. Tidligere studier viser, at kun få dyr har denne evne: heste, køer, hunde og nogle enkelte fugle.

Alle disse dyr har den del af hjernen, der hedder neokortex, som bruges til visuel bearbejdning. Neokortex findes ikke i fisks simple hjerner.

For at komme frem til de overraskende resultater, testede forskerne den plettede skyttefisk med det videnskabelige navn ’Toxotes chatareus’. Skyttefisken blev trænet til at vælge det rigtige billede af et menneskeansigt på en computerskærm over akvariet. Fiskens metode til at vælge var at spytte en stråle vand på billedet – se videoen ovenfor.
De plettede skyttefisk var et strategisk valg af forskerne. Skyttefiskene spytter nemlig med en hård vandstråle, når de skal nedlægge indsekter. Denne evne kunne bruges i forsøget til tydeligt at indikere, hvilket ansigt fiskene genkendte. (Foto: Shutterstock)

»Det tager tid at træne en fisk, men det er ikke så svært, som man tror. Fisken spytter naturligt på ting i dens miljø, og vi forstærker denne naturlige adfærd ved at fodre dem, hver gang de rammer det rigtige billede,« siger Cait Newport, zoolog på University of Oxford og medforfatter af studiet, ifølge livescience.com.

Når fisken havde lært et bestemt ansigt at kende ved hjælp af denne metode, blev ansigtet placeret blandt 44 ukendte ansigter. Her spyttede fisken på det rigtige ansigt 81 procent af gangene. Selv da forskerne standardiserede flere ansigtstræk såsom hovedform og gjorde billederne sort/hvide, blev fiskene ved med at ramme rigtigt i over 80 procent af tilfældene.

Studiet viser således, at simple hjerner uden neokortex godt kan genkende menneskers ansigter. Desuden viser studiet, at fiskene kunne huske ansigterne.

Annonce:

»At vi var i stand til at træne fiskene viser, at de har en imponerende hukommelse for detaljerede billeder, og at de kan huske billederne i mere end tre sekunder,« siger Cait Newport til livescience.com.