Endelig! Forskere opfinder den perfekte ketchupflaske
Kilde: 
21 februar 2017

Vi kender det alle sammen. Det evige ketchupproblem.

Du ved, der er en lille smule tilbage på bunden af flasken. Netop den smule ketchup kan redde din ellers ret kedelige spaghetti-aftensmad. Men lige meget, hvor meget du banker og ryster, er det helt umuligt at få det sidste ud.

Nu kan trængslerne snart være forbi. Forskere har nemlig opfundet en 'glat' ketchupflaske, hvor det er muligt at få hver eneste dråbe ketchup ud, skriver bbc.com.

Video: LiquiGlide/Vimeo

Forskerne fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) har skabt en belægning, som gør flasken helt glat indeni.

Inden i flasken skal der være en ru overflade. På denne lægges et tyndt lag, og dernæst en væske, som fylder alle huller ud, og gør overfladen fuldstændig glat, som om det var olie. Det gør, at al ketchuppen let glider ud

»Det fede ved det her produkt er, at belægningen er en sammensætning af fast masteriale og væske, så det kan blive skræddersyet til det enkelte produkt. Så når det gælder mad, kan vi lave belægningen af fødevarebaserede materialer, og så kan du faktisk spise det,« siger professor Kripa Varanasi fra MIT til bbc.

Idéen med opfindelsen er ikke bare at gøre dig lidt mindre frustreret, når du er ketchuptrængende. Med den nye belægning håber forskerne at reducere spild væsentligt.

Teknologien kan også bruges til for eksempel at udnytte al tandpastaen, cremen eller limen. 

MIT-forskerne blev først kendt for deres teknologi i 2012, da en video af den glidende ketchup gik viralt, og kort derefter stiftede forskerne firmaet 'LiquiGlide', der udvikler glatte belægninger, som andre firmaer kan bruge mod betaling.

sbl

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.