Om forfatteren

Kristine Niss

Professor, Institut for Naturvidenskab og Miljø, Roskilde Universitet

Cand. Scient, RUC 2003. Ph.D. Université Paris Sud 2007.Da jeg var barn, undrede jeg mig meget over, at æg bliver hårde, når man varmer på dem - normalt får varme jo ting til at smelte. Og selvom jeg ikke lige arbejder med æg i dag, er det stadig den samme nysgerrighed og forundring, der driver mig.Jeg synes, det er helt vildt, hvor meget fysik vi (menneskeheden) har lært gennem de sidste par hundrede år. Vi kender til stjernernes historie og ved, hvad der er inden i atomer. Men samtidig, er der overraskende mange helt almindelige hverdagsting, vi ikke forstår.Jeg forsker i at forstå forstå væskers opførsel, når de er meget seje, (tænk på en halvhård karamel eller lava, der er ved at stivne). Grundlæggende er spørgsmålet, hvordan fysikkens love virker, når der ikke bare er to bordtennisbolde, der støder ind i hinanden, men trilliarder af molekyler.Eller sagt med andre ord: jeg prøver at forstå sammenhængen mellem MAKROskopiske egenskaber, (f.eks. elektrisk ledningsevne, varmefylde, hårdhed og flydeevne) og MIKROskopiske egenskaber (molekylernes størrelse, form og de kræfter der virker mellem molekylerne). Min del af arbejdet er eksperimentelt, og jeg måler f.eks. mikroskopiske egenskaber med neutronspredning og makroskopiske egenskaber via calorimetri.
.button {
background-color: #2c303d;
border: none;
color: white;
padding: 15px 32px;
text-align: center;
text-decoration: none;
display: inline-block;
font-size: 16px;
margin: 4px 2px;
cursor: pointer;
font-family: "Open Sans",sans-serif;
width: 100%;

}
a.button{
color: #FFFFFF;
}
a.button:hover{
background-color: #6d7695;
}

Se forskningsprofil

Forskerne formidler

Forskerne formidler

Videnskab.dk udgiver både artikler skrevet af journalister og forskere. Når forskere står bag, er artiklerne mærket op som ’Forskerne formidler’. Er du forsker, og vil du gerne formidle populært til den brede befolkning, kan du også blive skribent. Forskerartikler bliver udgivet takket være støtte fra vores partnere: Lundbeckfonden, Danmarks Grundforskningsfond, Aalborg Universitet, Roskilde Universitet, Syddansk Universitet, Arctic Hub og Region Hovedstaden. Videnskab.dk's redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af partnerne.

At holde styr på tal

tal fysik logaritmisk skala

Det er lidt nemmere at overskue, når brintatomers radius skrives som ca.-10 fremfor 0,000.000.000.1 (Foto: Shutterstock)

Annonce: