Annonceinfo

Video-foredrag: Derfor kan S-toget ikke komme til tiden

ForskerZonen»Så sæt dog et andet tog ind – hvor svært kan det være?« er en ofte hørt sætning på perronen, når S-toget er forsinket. I dette foredrag kan du få at vide, hvorfor det er så svært at få togene til at komme til tiden.

Emner: , ,

Hvis du er københavner eller bare af og til benytter dig af S-togene i hovedstadsområdet, kender du sikkert scenariet:

En køreledning er faldet ned, noget er brudt i brand, eller nogen har klokket i det. Uanset hvad har det resulteret i, at du nu står og hopper utålmodigt på en perron, mens du spejder efter noget, der bare ligner et tog, i det fjerne.

Og så er det frustrationen og ubehjælpsomheden vælder op i dig, og du udbryder: »Så sæt dog et andet tog ind – hvor svært kan det være?«

Planlægningen ryger i vasken

Og det er lige præcis under denne overskrift, at Jens Clausen, som er professor ved Institut for Planlægning, Innovation og Ledelse på DTU Management, holdt sit oplæg om DSB’s togdrift sidste år. Foredraget kan du se herover.

Det er et større puslespil at sørge for, at personale-, materiale- og vedligeholdelsesplanlæggelse går op i en højere enhed, så S-togene kan fragte danskerne fra A til B hver evig eneste dag.

Fakta

Danskernes Akademi sendes på DR2 og har til formål at formidle viden direkte til alle unge og voksne danskere.

Akademiet byder på forelæsninger, reportager og dokumentarprogrammer og spænder over emner lige fra menneskets psykologi over kulturens mangfoldighed til historiske perioder og andre spændende temaer.

Og nøje planlægning gennem flere måneder kan pludselig ryge i vasken, når der kommer forsinkelser.

Rulleplaner og matematiske modeller

I dette videoforedrag, som oprindeligt er sendt i Danskernes Akademi på DR2 23. februar 2011, kan du høre Jens Clausen fortælle, hvorfor man ikke bare ’kan sætte et andet tog ind’, når S-toget er forsinket. Og hvad det egentlig betyder for resten af togdriften, når for eksempel en køreledning falder ned.

I videoen kan du blandt andet lære, hvad en ’rulleplan’ er for en fisk, og så kan du i øvrigt blive meget klogere på, hvordan man laver en matematisk model for togkørsel.

God fornøjelse!

I udlandet kan de gøre det...

Her er et tog hvor forsinkelser på 1 sekund er det højeste, hastighed på over 500 km/t, pålidelighed på 99,97%, ingen rystelser, ingen motorstøj, osv., osv.

http://en.wikipedia.org/wiki/Maglev#Shanghai_Maglev_Train

Den som ager med stude kommer også frem, siger et gammelt ordsprog. Men tænk hvis vi kunne komme fra Ålborg til Kbh på 1 time!!!

S-TOG....

Hvem kan forstå det gylde. ???

Alle tog kører da til tiden, og det har de altid gjort, selv S-togene, som oven i købet er mere stabile, end andre, d.v.s. langdistancetogene.

Det er da den mest ligegyldige, og ulidelige fremlægning jeg til dato har hørt......

Det er forskning, som er så uvedkommende, at man skulle tro, han fik penge for den fremlægning, som enhver Dansk borger, der bruger togene, ved alt om.

Seneste fra Miljø & Naturvidenskab

 • Acceleratorer
 – fysikkens store maskiner

  Vor viden om naturen omkring os på det mikroskopiske og atomare plan skylder vi for en stor dels vedkommende opfindelsen og anvendelsen af acceleratorer. Disse enorme atomknusere har været en teknologisk kraftanstrengelse, der både har ledt til et omfattende internationalt samarbejde og til et meget væsentligt teknologisk spin-off.
  Bringes i samarbejde med 25 søforklaringer - Naturvidenskabelige fortællinger fra Søauditorierne
 • Den flyvende pilekvist

  Her følger en historie. Det er en historie om faglig nysgerrighed og opfindsomhed. Om udviklingen af en geofysisk metode, der viste sig at være en blomstrende forretning. Og om en gruppe forskere, der brændte for at få deres forskning ud i virkeligheden.
  Bringes i samarbejde med 25 søforklaringer - Naturvidenskabelige fortællinger fra Søauditorierne
 • Hør lyden, der kan skræmme en elefant

  Elefanter spiser landmændenes afgrøder i Indien. Forskeren har lavet test for at finde frem til den mest effektive metode til at holde dem væk.

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Bestil en forsker

Annonceinfo

Det læser andre lige nu

Annonceinfo

Annonceinfo

Mest sete video

Annonceinfo

Seneste kommentarer

Seneste blogindlæg