Annonceinfo

Unik dansk opfindelse afslører atomernes hemmeligheder

Der er dansk forsker-flikflak over, at Aarhus Universitet nu råder over ny partikelaccelerator, der er én af verdens mest avancerede. Den kan se atomer sidde sammen.

Emner: ,
Partikelacceleratoren ASTRID2 accelererer elektroner til tæt på lysets hastighed, og det udsender et meget intenst kortbølget lys. Fra hovedrøret bøjes elektronerne ved hjælp af sindsygt stærke magneter. Hver gang elektronstrålen bliver afbøjet ved de ekstreme hastigheder, bliver der udsendt røntgenstråling. Den er uhørt koncertret, og når den rettes mod et materiale, kan den derfor se meget dybt ned i det. (Animation: Coldvision Studio)

En af verdens mest avancerede partikelacceleratorer er netop blevet bygget på dansk jord. Den virker som en form for mikroskop, der kan aflure alverdens materialer deres hemmeligheder – helt nede på det plan, hvor man kan se atomer sidde sammen.

Acceleratoren hedder ASTRID2 og er netop flyttet ind på Aarhus Universitets forskningscenter for acceleratorfysik. Håbet er, at ASTRID2 vil åbne nye vidder for videnskab.

»Vores nuværende accelerator ASTRID blev bygget for 20 år siden, og den førte til store, uventede opdagelser. Man har blandt andet opdaget nogle meget små udposninger, der sidder på menneskelige sædceller. Og man har opdaget nogle helt nye egenskaber ved materialet grafén, der er meget tynde lag af kulstof. Takket være ASTRID har man fundet en måde, så man kan bruge grafén til at skabe transistorer – halvledere – med.«

»Ingen havde tænkt på dét, da vi byggede ASTRID. Så vi forventer, at ASTRID2 på samme måde vil skabe spændende og uventede resultater,« siger centerleder ved Aarhus Universitets Institut for Lagerringsfaciliteter, Søren Pape Møller, der har ledet byggeprojektet.

En helt ekstremt præcis røntgenstråle

Forskellen på ASTRID2 og den gamle ASTRID er, at den nye partikelaccelerator har en røntgenstråle, der er helt ekstremt præcis og koncentreret.

Maskinen fungerer ved, at

 1. Røntgenstrålen rammer en detalje i det undersøgte materiale
   
 2. Elektroner bliver derved slået af materialet, og en analyse af dem afslører, hvilke egenskaber materialet har.
Søren Pape Møller har i mange år arbejdet med at bygge ASTRID2. Den store dims er en 'kavitet', som skal skubbe partiklerne op i fart og holde dem der ved hjælp af sindssygt kraftige magneter. Derefter bliver de sendt rundt i et rør med lysets hastighed. (Foto: Aarhus Universitet)

Da røntgenstrålen er meget mere præcis end på ASTRID, er den i stand til at sladre om endnu flere materiale-detaljer.

»Strålen på ASTRID2 er så fokuseret, at vi nu kan se på endnu mindre områder og få at vide, hvordan de opfører sig. Ved at analysere på elektronerne på røntgenstrålen kan vi sige, hvordan atomerne sidder rent geometrisk – altså, hvad materialet består af. Samtidig lærer vi også om funktionen af atomerne.«

»Når vi ved det, kan vi ændre og forbedre materialet. Vi kan for eksempel lave hårdere materiale, bedre transistorer eller nye kemiske forbindelser til brug i medicin. Det er sådan, naturvidenskabsfolk tænker: Vi skal undersøge en ting, lære noget nyt om den og så ændre den, så den kan bruges til nye eller bedre formål,« siger Søren Pape Møller.

Giver desværre ikke billeder

Desværre kommer vi på Videnskab.dk ikke til at bringe fotografier af de meget små materiale-dele, som ASTRID2 kommer til at undersøge. Partikelacceleratoren er nemlig ikke et mikroskop i traditionel forstand – altså en anordning, der viser et forstørret billede.

De data, ASTRID2 kan producere, er derimod tal og grafer på en computerskærm.

»Men man kan modellere de tal og grafer. Og det er på den måde, vi kan danne os et indtryk af, hvordan et materiale ser ud og kan opføre sig,« fortæller Søren Pape Møller.

Resultaterne vil vise sig om et par år
Forskerne på Aarhus Universitets forskningscenter for acceleratorfysik har selv bygget ASTRID2. (Foto: Aarhus Universitet)

Forskeren forventer dog, at ASTRID2 først vil føre til nye spændende opdagelser om et par år.

Da den gamle ASTRID kom til Aarhus Universitet for 20 år siden, var teknologien stadig meget ny. Da åbnede partikelacceleratoren et udsyn til jomfrueligt land. I dag skal man derimod nok lede lidt længere tid, før resultaterne vil vise sig.

Men det slår ikke skår i Søren Pape Møllers glæde. Han er sikker på, at resultaterne af den 37 millioner kroner dyre investering vil vise sig. Den internationale interesse har da også været stor.

»Vi har fået bygget et fantastisk instrument, som er unikt på verdensplan. Forskere fra hele verden vil komme forbi og bruge det. Sammen kan vi lave fællesprojekter, og vi vil kunne lære af dem. ASTRID2 er så interessant, at vi nu har noget at ’bytte med’, når vi vil have forskningsmæssige input fra resten af verden,« siger Søren Pape.

ASTRID2 mødte for et par dage siden statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). I dag bliver det videnskabsminister Morten Østergaards (R) tur, når han skal indvie den store maskine.

Seneste fra Miljø & Naturvidenskab

 • Mød supersalamanderen, der var lige ved at æde dine forfædre

  Fundet af nye fossiler ender ofte som clickbait - men de fortjener bedre. De fortæller en uvurderlig historie om livets oprindelse og kan lede os på sporet af, hvordan virkelige dyr og økosystemer har udviklet sig.
  Bringes i samarbejde med The Conversation
 • Acceleratorer
 – fysikkens store maskiner

  Vor viden om naturen omkring os på det mikroskopiske og atomare plan skylder vi for en stor dels vedkommende opfindelsen og anvendelsen af acceleratorer. Disse enorme atomknusere har været en teknologisk kraftanstrengelse, der både har ledt til et omfattende internationalt samarbejde og til et meget væsentligt teknologisk spin-off.
  Bringes i samarbejde med 25 søforklaringer - Naturvidenskabelige fortællinger fra Søauditorierne
 • Den flyvende pilekvist

  Her følger en historie. Det er en historie om faglig nysgerrighed og opfindsomhed. Om udviklingen af en geofysisk metode, der viste sig at være en blomstrende forretning. Og om en gruppe forskere, der brændte for at få deres forskning ud i virkeligheden.
  Bringes i samarbejde med 25 søforklaringer - Naturvidenskabelige fortællinger fra Søauditorierne

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Bestil en forsker

Annonceinfo

Det læser andre lige nu

Annonceinfo

Annonceinfo
Annonceinfo

Seneste kommentarer

Seneste blogindlæg