Annonceinfo

Ukendt voldelig adfærd opdaget hos papegøjefisk

VideoPapegøjefisk i Stillehavet har afsløret en rystende opførsel, som aldrig før er observeret - for at vinde de bedste territorier nikker hannerne igen og igen hinanden voldsomme skaller.

Emner: , , ,

Forskere, som dykkede i det Stillehavet, blev noget chokerede, da de hørte en række mystiske lyde – det lød nærmest, som våben der blev affyret.

De blev endnu mere overraskede, da de opdagede, at de voldsomme lyde stammede fra koralrevets største fisk, papegøjefiskene (Bolbometopon muricatum), som var i gang med at give hinanden en ordentlig omgang hovedpine: igen og igen tørnede de sammen i en række voldsomme hovedstød.

Denne opførsel var aldrig før set, eller hørt, hos papegøjefiskene, men det lykkedes forskerne at dokumentere den med video og billeder. De har offentliggjort deres resultater i tidsskriftet PLoS ONE.

En smertefuld kollision

Fakta

Papegøjefisk kan blive mellem 20 og 90 centimeter, veje op til 46 kilo og lever af alger og koraller. De findes i de fleste koralrev over hele kloden.

»Det lød, som om nogen affyrede et våben meget tæt på vores ører. Før vi rent faktisk så denne opførsel, jokede vi med, at fiskene gav hinanden hovedstød ligesom bjerggeder,« siger en af forskerne bag den nye opdagelse, Roldan Muñoz fra National Marine Fisheries Service, Beaufort Laboratory, North Carolina, til Livescience.

I løbet af sommeren 2011, efter omkring 100 timers snorkling og dykning, havde forskerne observeret adskillige tilfælde af hovedstødsopførslen:

Hanfiskene svømmede direkte imod hinanden, indtil de afleverede deres brutale stød - en kollision som er smertefuld bare at se på.

Fakta

Fisk, der er født som hanner, forbliver hanner, mens hunner faktisk kan ændre sig til hanner, fordi der ikke findes så mange hankønspapegøjefisk.

Af samme grund finder hovedstødsopførslen kun sted i områder, hvor der er mange papegøjefisk – i mindre tætpakkede områder skifter hunnerne bare køn for at få det til at gå lige op.

Umiddelbart efter stødet svømmede fiskene rundt i en halvcirkel og forsøgte at bide hinanden i ryggen og flanken. Derefter startede de forfra.

Handlede om seksuel udvælgelse

Observationerne afslørede også, at den voldelige opførsel for det meste fandt sted, når fiskene gydede.

Det fik forskerne til at gætte på, at opførslen kan forklares med seksuel udvælgelse hos fiskene.

»Vi tror, at papegøjefiskehannerne støder hovederne mod hinanden for at fastslå dominans og for at få adgang til et foretrukket territorium, som så bliver brugt til at annoncere over for hunnerne, at nu er hannerne klar til at parre sig,« siger Roldan Muñoz.

Seneste fra Miljø & Naturvidenskab

 • Acceleratorer
 – fysikkens store maskiner

  Vor viden om naturen omkring os på det mikroskopiske og atomare plan skylder vi for en stor dels vedkommende opfindelsen og anvendelsen af acceleratorer. Disse enorme atomknusere har været en teknologisk kraftanstrengelse, der både har ledt til et omfattende internationalt samarbejde og til et meget væsentligt teknologisk spin-off.
  Bringes i samarbejde med 25 søforklaringer - Naturvidenskabelige fortællinger fra Søauditorierne
 • Den flyvende pilekvist

  Her følger en historie. Det er en historie om faglig nysgerrighed og opfindsomhed. Om udviklingen af en geofysisk metode, der viste sig at være en blomstrende forretning. Og om en gruppe forskere, der brændte for at få deres forskning ud i virkeligheden.
  Bringes i samarbejde med 25 søforklaringer - Naturvidenskabelige fortællinger fra Søauditorierne
 • Hør lyden, der kan skræmme en elefant

  Elefanter spiser landmændenes afgrøder i Indien. Forskeren har lavet test for at finde frem til den mest effektive metode til at holde dem væk.

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Bestil en forsker

Annonceinfo

Det læser andre lige nu

Annonceinfo

Annonceinfo

Mest sete video

Annonceinfo

Seneste kommentarer

Seneste blogindlæg