Smukke stjerneskud over Danmark
Meteorsværmen Perseiderne toppede som forventet natten til i dag. Klart vejr gav gode muligheder for at se stjerneskud.

Perseider fotograferet fra Jorden; dette flotte billede stammer dog fra Weikersheim i Tyskland. (Foto: J. Hackmann)

Natten mellem 12. og 13. august var lun og fyldt med stjerneskud. Som forventet toppede meteorsværmen Perseiderne nemlig denne nat.

I Danmark var vejret overvejrende klart, og da Månen kun generede sidst på natten, var betingelserne rigtig gode for at se og fotografere stjerneskud.

Selvom Perseiderne nu har toppet for i år, så vil sværmen stadig levere stjerneskud i de kommende nætter.

Der vil dog blive stadig længere mellem de enkelte skud.

177 meteorer på en time

Ud fra de observationer, der indtil nu er blevet indsendt til International Meteor Organization (IMO), toppede Perseiderne midt på natten mellem 12. og 13. august med en aktivitet på op til 177 meteorer i timen.

Det betyder dog ikke, at det var muligt at se 177 stjerneskud på en time. Når aktiviteten af stjerneskudssværme angives, er der nemlig tale om en idealiseret værdi.

Dette tal angiver, hvor mange skud, der kan ses under helt perfekte forhold: helt klar og helt mørk himmel, udsyn til hele himlen og stjerneskuddenes udstrålingspunkt lige over hovedet.

Da disse betingelser normalt aldrig er opfyldt, ses altid færre skud end aktiviteten angiver.

Det rokker dog ikke ved det forhold, at årets Perseide-sværm var en smuk oplevelse.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud