Se Jorden vride sig under tyngdekraften
De hidtil mest præcise målinger af Jordens tyngdefelt tegner et fascinerende portræt af en bulet klode.

Tyngdekraften - gravitationen - varierer fra sted til sted på Jorden. Efter to år i kredsløb har GOCE-satellitten fra det Europæiske Rumagentur, ESA, indsamlet data nok til at kortlægge Jordens tyngdekraft med enestående præcision.

Ud fra de nye data har forskerne fra ESA tegnet et helt særligt portræt af vores klode: en såkaldt geoide, som viser hvor Jorden buler ind og ud som følge af tyngdekraften i forhold til middelvandstanden i havene - fraregnet tidevand og strømforhold.

Bulerne på videoen er overdrevet for at synliggøre dem. Du kan også se et stort billede af Atlanterhavet og Nordpolen her.  

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud

Det sker