Annonceinfo

Se 10 milliarder år gammel stjernedans

Verdens længste flirt? ESA har frigivet et smukt billede af en kæmpe klynge af stjerner, som på grund af tyngdekraftens tiltrækning har danset rundt om hinanden i mere end 10 milliarder år.

Billedet blev taget af Hubbles Wide Field Camera af Advanced Camera for Surveys og kombinerer synligt og infrarødt lys. (Foto: ESA/Hubble & NASA)

NASA /ESA Hubble Space Telescope frigav tidligere på ugen dette billede af stjernehoben Messier 68 på ESA’s hjemmeside som ’ugens billede’.

Billedet viser en smuk udsigt til den overfyldte stjernelejr ved navn Messier 68, et sfærisk, stjernefyldt område af rummet kendt som en kuglehob.

Gensidig gravitationel tiltrækning blandt klyngens hundrede tusinder, eller endda millioner, af stjerner holder hobens medlemmer i skak. Det betyder, at kuglehobe som Messier 68 hænger sammen i mange milliarder af år.

Forskere kan måle hobens alder

Astronomer kan måle alderen på kuglehobene ved at undersøge lyset fra deres iboende stjerner.

Fakta

Messier 68 er beliggende ca. 33.000 lysår fra Jorden og er en del af stjernebilledet Hydra.

Den franske astronom Charles Messier indførte hoben som den 68. post i sit berømte katalog i 1780.

De kemiske elementer efterlader en form for signatur i dette lys, og lyset kan afsløre, at stjerner i kuglehobe typisk indeholder færre tunge grundstoffer som kulstof, ilt og jern, end stjerner som for eksempel Solen.

Eftersom forudgående generationer af stjerner gradvist skaber flere af disse grundstoffer, kan astronomerne regne sig frem til, at stjerner med færre tunge grundstoffer er levn fra tidligere epoker i universet.

Faktisk rangerer stjernerne i kuglehobe som Messier 68 blandt de ældste og kan dateres til at være mere end 10 milliarder år gamle.

Seneste fra Miljø & Naturvidenskab

 • Mød supersalamanderen, der var lige ved at æde dine forfædre

  Fundet af nye fossiler ender ofte som clickbait - men de fortjener bedre. De fortæller en uvurderlig historie om livets oprindelse og kan lede os på sporet af, hvordan virkelige dyr og økosystemer har udviklet sig.
  Bringes i samarbejde med The Conversation
 • Acceleratorer
 – fysikkens store maskiner

  Vor viden om naturen omkring os på det mikroskopiske og atomare plan skylder vi for en stor dels vedkommende opfindelsen og anvendelsen af acceleratorer. Disse enorme atomknusere har været en teknologisk kraftanstrengelse, der både har ledt til et omfattende internationalt samarbejde og til et meget væsentligt teknologisk spin-off.
  Bringes i samarbejde med 25 søforklaringer - Naturvidenskabelige fortællinger fra Søauditorierne
 • Den flyvende pilekvist

  Her følger en historie. Det er en historie om faglig nysgerrighed og opfindsomhed. Om udviklingen af en geofysisk metode, der viste sig at være en blomstrende forretning. Og om en gruppe forskere, der brændte for at få deres forskning ud i virkeligheden.
  Bringes i samarbejde med 25 søforklaringer - Naturvidenskabelige fortællinger fra Søauditorierne

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Bestil en forsker

Annonceinfo

Det læser andre lige nu

Annonceinfo

Spørg Videnskaben

Annonceinfo
Annonceinfo

Seneste kommentarer

Seneste blogindlæg