Sådan beviste Einstein, at tid er relativt
I lang tid var det et mysterium, hvordan ting kunne bevæge sig, når hastigheden af lys altid er den samme. I denne video kan du se, hvordan Einstein's relativitetsteori løste mysteriet og ændrede opfattelsen af fysik.

Du tror måske, at det er nemt at fastslå, om noget bevæger sig eller ej. Men eftersom position og hastighed er relativt, er det faktisk ikke så nemt at afgøre bare sådan uden videre.

Da forskerne i sin tid opdagede, at lysets hastighed altid er den samme, blev det imidlertid et helt mysterium, hvordan ting kunne bevæge sig i det hele taget.

Men det beviste Einstein, da han fremlagde sin berømte Relativitetsteori i 1905.

Einstein ville være fyldt 133 år

I denne video fra One-Minute Physics får du ikke bare forklaret den abstrakte sammenhæng mellem bevægelse og tid, du får den også illustreret på en måde, der er nem at gå til.

Videoen er lavet som en del af en serie til ære for Einstein, som ville være fyldt 133 år d. 14. marts 2012 - hvis han altså også lige havde opfundet en måde, hvorpå mennesket kunne blive udødeligt.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud

Det sker