Annonceinfo

NASA frigiver knivskarpt foto af Jorden

GalleriDet amerikanske rumagentur har offentliggjort et uhyre detaljeret billede af vores klode, som NASA selv omtaler som det bedste af alle højtopløselige portrætter nogensinde.

Emner: ,

Fakta

Suomi passerer Jorden 14 gange i døgnet, og hver dag overfører satellitten store mængder data til en modtagerstation på Svalbard, som igen videresender informationerne til USA.

Satellitten Suomi NPP blev sendt op i oktober 2011 med det formål at overvåge klimaforandringer – men når nu den var deroppe, kunne den lige så godt også gribe chancen for at tage nye portrætfotos af Moder Jord, der kan minde os om, hvor smuk kloden er.

Resultatet er bl.a. dette enestående billede af planeten Jorden, som det mest højt opløselige portræt af kloden til dags dato. Billedet blev for nylig offentliggjort af den amerikanske rumorganisation NASA.

NASA: Nyt Suomi NPP-billede slår Blue Marble

Det knivskarpe og farvestrålende billede får ifølge NASA det berømte ikoniske foto ’Blue Marble’ til at blegne. Du kan selv dømme; Blue Marble ligger som nr. 2 i det lille slideshow herover.

Blue Marble blev taget af en Apollo-astronaut på den sidste Apollo-rejse tilbage i 1972. For  at mindes denne begivenhed tog astronauterne om bord billeder af Jorden fra 45.000 kilometers højde.  

Billederne derfra gik verden rundt og indprentede sig i mange mennesker hukommelse, og det nye NASA-billede har format til at kunne gøre det samme, mener agenturet.

Suomi NPP medbringer fem instrumenter ombord, hvoraf det største og vigtigste er VIIRS (Visible/Infrared Imager Radiometer Suite). Det optager billeder af Jordens overflade i det synlige og infrarøde bølgelængdeområde.

Ikon billeder

Billedet af Jordens opgang over et månelandskab i juledagene i 1968 var ikke det allerførste af Jorden set fra Månen. Adskillige billeder fra flere af de tidligere ubemandede rumsonder havde fået Jorden med på optagelsen, men dette var første gang det blev set i direkte live af menneskeøjne, og der knytter sig en sjov historie til optagelsen af billedet.

Da Apollo 8 kom frem fra bagsiden af Månen under den fjerde rundtur, så det ene af besætningsmedlemmerne, William Anders, ud af vinduet og fik øje på en blå og hvid plet, som han straks blev klar over, var Jorden. Hurtigt indså de tre astronauter, at dette skulle foreviges, og Anders tog først et sort/hvidt billede og derefter de mere berømte farvefotografier.

Efter hjemkomsten hævdede Frank Borman, at det var ham, som havde taget de berømte billeder. Det samme gjorde James Lovell, idet han spøgefuldt sagde, at de to andre gerne måtte skændes om ophavsretten, for i virkeligheden var det ham, som havde taget det. Det er dog afgjort, at det efter al sandsynlighed var William Anders, som trykkede på kameraets udløser.

re: Blue Marbel

Du har fuldstændig ret Karsten - det er muligt at vi med nutidens teknologi kan opnå endnu bedre billeder rent teknisk - men nogle af de første taget med gammeldags kameraer har opnået en ikonisk status alene i kraft af - ud over de er usædvanlige smukke naturligvis - at det var de første gange vi så vores verden udefra i alt sin skønhed og hvem af os der er gamle nok husker ikke da vi for første gang så en Jord opgang set fra en rumsonde i kredsløb om Månen:

http://www.astronomi2009.dk/udstilling/billeder/jordopgang

Blue Marbel

Harrison Schmitts originale Blue Marbel blev optaget gennem vinduet i Apollo 17 kapslen, da astronauterne var på vej tilbage fra Månen. Det blev optaget på en almindelig negativfilm (hvis der er nogen, der kan huske hvad det var). Det består således af ét enkelt snapshot. http://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=1133

Det nye Blue Marbel er en komposition, sat sammen af optagelser fra fire forskellige omløb, og med nutidens teknik overgår det naturligvis Harrison Smithtts 40 år gamle optagelse i både opløsning og detaljerigdom.

Men det bliver aldrig et ikonbillede på samme måde som det sidste billede, der blev optaget fra rummet under Apollomissionerne.

Seneste fra Miljø & Naturvidenskab

Grønlandske stemmer

Aviaja

»Det er vigtigt, at lokalbefolkningen uddanner sig, for bedre at være en del af udviklingen og bedre kunne tjene penge på viden i stedet for at tjene penge på tønder af olie«

Aviaja Lyberth Hauptmann, ph.d.-studerende på DTU.

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Det læser andre lige nu

Spørg Videnskaben

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg