Annonceinfo

Når Solen stikker slår hjernen fra

VIDENSKABEN BAG HEDESLAG: Under hedebølgen i 2003 døde 35.000 europæere af hedeslag. Kroppen koger over, når heden får hjernen til at slå fra. Genforskning giver en ny forståelse af mekanismerne bag hedeslag og håb om at redde menneskeliv.

Hvert år er hedeslag årsag til mange dødsfald i Europa, så det er vigtigt at køle sig selv ned i sommervarmen. (Foto: Colourbox)

Det starter måske med en hovedpine, lidt svimmelhed eller træthed. Selv om Solen bager ned, er der ingen sved på huden. Den er tør og rød. Hjertet banker med 180 slag i minuttet og kropstemperaturen stiger kraftigt til over 40 grader. Til sidst mister man bevidstheden, går i krampe og dør.

Hver sommer er hedeslag i det sydlige Europa årsag til mange dødsfald. Alene i Frankrig døde i 2003 15.000 mennesker af heden. Især ældre, børn og personer der indtager bestemte typer medicin, har større risiko for at få hedeslag - eller solstik - om man vil.

 

Langt fra syden

Herhjemme er problemet med hedeslag endnu til at overskue, men Danmark vil uden tvivl også blive ramt af solstik når den globale opvarmning for alvor sætter ind.

Derfor har Sundhedsstyrelsens Center for Forebyggelse oprettet en arbejdsgruppe, der skal arbejde med information om og forebyggelse mod de forventede følger ved ekstremt vejr.

Indtil videre kan man som dansker slå koldt vand i blodet. Ifølge Landspatientregistret i Danmark blev der under hedebølgen i 2003 kun indlagt 33 mennesker med hedeslag. Under den varme danske sommer 2006 var tallet 42, så der er stadig langt op til sydlige forhold.

 

Hjernen slår krøller

Det er nøjagtig som i den muntre danske folkekomedie Solstik fra 1950erne, hvor Solen ved Fiskeby Badehotel får gæsternes hjerner - og nærmere bestemt den præoptiske region af hypothalamus - til at slå krøller.

Det er i hypothalamus, at kroppens temperatur-regulering reguleres normalt. Den fungerer som en termostat, der bevarer kropstemperaturen inden for et konstant temperaturinterval.

Forenklet beskrevet, har kroppen termosensorer i hud, muskler og rygmarv, der sender oplysninger om den centrale kropstemperatur til hypothalamus, hvor oplysningerne behandles og kroppen tilpasser beordres herefter til at tage passende fysiologiske og adfærdsmæssige reaktioner ændringer.

Ved normal feber, for eksempel som svar på en bakteriel eller viral infektion, hæver hypothalamus kroppens temperatur for at tillade immunsystemet at arbejde bedre og for at forværre tilstanden for de angribende mikroorganismer.

Ved hedeslag - eller hypertermi - er regulationsmekanismen derimod sat ud af funktion, og kropstemperaturen stiger uden regulering fra hjernens varmekontrolcenter. Svedkirtlerne holder op med at fungere, og kroppen afgiver derved ikke nok varme i forhold til hvor meget den modtager. Det ender med en kraftig overophedning.

 

Koldt vand i blodet

Kropstemperaturer over 40 ° C er livstruende, og ved 41 ° C kan hjernedød begynde at sætte ind. Varmen ødelægger proteiner og gør fedtstofferne i hjernens membraner flydende. Ved 45 ° C er chancen for overlevelse minimal, selvom mennesker har overlevet med temperaturer så høje som 46 grader.

Det helt centrale, når man skal behandle mennesker med hedeslag er en hurtig nedbringelse af de centrale kropstemperatur, fordi varigheden af hypertermi er den vigtigste faktor for udfaldet. Den syge skal straks bringes i skygge og helst i kølige omgivelser. Alt tøj skal tages af, og kroppen skal overbruses med køligt vand. Kolde isomslag - og specielt ved armhuler og lysken - er også effektive. I alvorlige tilfælde bør den syge bringes til hospital, da iltbehandling og drop ofte er nødvendigt.

Ved hospitalsbehandling af hedeslag kan lægerne desuden tage medicin i brug. Hvis køling og intravenøs væskebehandling ikke virker, kan stoffer som dobutamine, benzodiazepiner spille en vigtig rolle i berolige patienter. Derudover behandles med salte som natriumbicarbonat og mannitol, der skal normalisere saltbalancen.

 

Genfejl giver ny forståelse

Nyere forskning offentliggjort i april 2008 i tidsskriftet Cell giver måske nøglen til en mere effektiv behandling af hedeslag. Forskerne undersøgte egentlig den genetisk sygdom, malign hypertermi (MH), der en sjælden komplikation ved visse typer af narkose, som kan resultere i en livsfarlig stigning i kropstemperaturen hos patienter med en bestemt genfejl.

Forskerne mener dog, at den pludselige temperaturstigning under anæstæsi hos patienter, der lider af malign hypertermi, skyldes de samme biokemiske processer som ved hedeslag, og at de gener og proteiner, der er defekte ved malign hypertermi også er involveret i forbindelse med udvikling af hedeslag.

»Sammen med hjertefejl, er hedeslag den helt stor synder i de uventede pludselige dødsfald blandt unge atleter og soldater. Med et bedre kendskab til disse mekanismer, kan vi begynde at bedre diagnosticere og behandle begge lidelser, og forhåbentlig spare nogle liv,« mener artiklens medforfatter Robert T. Dirksen fra University of Rochester Medical Center.

Undersøgelsens forfattere mener, at stoffet dantrolene, der får muskler til at slappe af på en endnu mere effektiv måde end andre kendte midler, er et must på operationsstuer til behandling af malign hypertermi og muligvis også til behandling af hedeslag.

Solstik og hedeslag

Umiddelbart virker det på mig som om artiklen skærer solstik og hedeslag over een kam.
Selvom dette også gøres i andre artikler på nettet er det i følge min lærdom fra militæret langt fra tilfældet.
Det i artiklen beskrevne fænomen er hedeslag, som relaterer til en generel opvarmning af hele kroppen på grund af langtidig solpåvirkning (evt. kombineret med en fejl i kroppens temperaturreguleringsmekanisme). Akut behandling er derfor at få personen ind i skygge og at køle kroppen generelt - gerne ved at fugte huden og løsne eventuelt varmt og/elelr stramt tøj kombineret med at lade personen drikke rigelig med væske.
Solstik er et fænomen der primært rammer skaldede eller korthårede mænd (hvorfor vi netop var særlig opmærksomme på det i forsvaret), hvor hjernen opvarmes til højere temperaturer end normalt som følge af solens direkte påvirkning. De umiddelbare symptomer er umiddelbart disorientering/svimmelhed/nedsat beslutningsevne, hvilket kan være med til at forværre tilstanden da man ikke nødvendigvis er opmærksom på sine symptomer eller reagerer rationelt på dem.
Umiddelbar behandling for solstik handler om at stoppe opvarmningen af hovedet ved at få personen i skygge og køle med et fugtigt klæde eller lignende. At drikke væske kan også hjælpe, da det trods alt skal igennem hovedet på vej til maven, men har ellers ikke den store betydning da det ikke er kroppen som helhed der er for varm - kun hovedet.
En væsentlig grund til at skelne er at solstik bedst forhindres ved at bære hovedbeklædning (med mindre man har så meget hår at det i sig selv forhindrer overophedning), mens man i forhold til at forhindre hedeslag normalt vil være tilbøjelig til at tage mere tøj (og herunder hovedbeklædning) af.
 
mvh.
Claus

Seneste fra Miljø & Naturvidenskab

Grønlandske stemmer

Majken Djurhuus Poulsen, ph.d.-studerende ved GEUS i Grønland.

Læs mere om Majkens forskning her: Grønland vil give rubiner fødselsattest

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Det læser andre lige nu

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg