Annonceinfo

Måske havde vi alligevel ikke sex med neandertalere

Britiske forskere er ikke så sikre på, at vore forfædre lå i med neandertalerne, som tidligere forskning ellers har konkluderet.

Ferrassie-kraniet- fra en neandertaler. Det befinder sig i Musée de l'Homme i Paris og blev opdaget i 1909 i La Ferrassie i Frankrig. (Foto: Wikimedia Commons)

Dette er diskussionen uden ende: Foregik der seksuelle møder mellem neandertalere og vores forfædre med hybridbørn som følge? Eller gjorde der ikke?

I løbet af årene er der kommet forskning som peger i begge retninger. Et af de sidste og mest betydningsfulde bidrag var Richard Green og hans kollegers rapport, som havde sammenlignet gammelt neandertal-DNA med moderne menneskers arvemateriale.

Artiklen konkluderede, at ja – europæernes og asiaternes forfædre lå i med neandertalerne. Derfor har folk i Europa og Asien fortsat 1-4 procent af genomet tilfælles med vores forhistoriske fætre.

Nu mener imidlertid et forskerteam fra University of Cambridge, at fortolkningen er forkert.

Jo da, vi bærer det fælles DNA, men dette arvemateriale stammer ikke fra blandingsvarianter mellem de to arter. Ligheden kan helt fint forklares ud fra arternes fælles ophav, argumenterer forskerne.

To udvandringsbølger fra Afrika

Langt tilbage i tiden stammer både vores forfædre og neandertalerne antageligt fra samme art – en type fortidsmenneske, som levede i Afrika.

For 350.000-300.000 år siden vandrede en gruppe af disse tidlige mennesker ind i Europa. Der blev de isoleret fra resten og udviklede sig derefter til en ny art – neandertalerne.

Menneskene, som var tilbage i Afrika, blev med tiden til moderne mennesker – altså vores forfædre. Så, for cirka 80.000 år siden, vandrede en ny bølge nordover fra Afrika. Dette var menneskerne, som blev til dagens europæere og asiater.

Geografien spiller ind

I 2010 opdagede Richard Green og co., at mennesker i Europa og Asien har fælles DNA med neandertalerne, mens folk syd for Sahara ikke har det. Dette tolkede de som et klart tegn på, at nogle af de moderne mennesker, som vandrede op fra Afrika, må have parret sig med neandertalere, som de mødte.

Problemet med denne konklusion er imidlertid, at den ikke tager højde for variationerne inden for en art over store geografiske afstande, mener Andrea Manica fra University of Cambridge og hans kolleger.

Illustration af en neandertaler (Homo neanderthalensis), lavet ud fra en retsmedicinsk rekonstruktion. (Illustration: Danny Vendramini)

Det var ikke sådan, at populationerne på det afrikanske kontinent blandede sig frit, argumenterer forskerne.

Der findes både arkæologiske og genetiske spor som tyder på, at der var en smule udveksling af folk mellem populationer i forskellige dele af Afrika. Dermed var DNA’et til de moderne mennesker, som levede i Nordafrika, efter al sandsynlighed mere lig DNA’et hos dem, der udvandrede derfra for over 300.000 år siden og blev til neandertalerne.

Bedre forklaret af fælles ophav

Så er det altså ikke usandsynligt, at den nye bølge med moderne mennesker, som skyllede nordover for cirka 80.000 år siden, allerede var lidt mere lig neandertalerne, end de folk som levede i Sydafrika.

Men kan dette fuldt ud forklare ligheden, som Richard Green og hans gruppe fandt mellem neandertalernes DNA og moderne europæere og asiaters?

Efter at have foretaget grundige simuleringer af mange populationers udvikling over en halv million år, mener forskerne, at sagen er ganske klar:

De genetiske ligheder mellem neandertalere og europæere og asiater kan faktisk bedre forklares af et fælles nordafrikansk ophav, end af parringer mellem neandertalere og moderne mennesker.

»Selv om vi ikke påstår, at anatomisk moderne mennesker aldrig blandede sig med andre hominider, antyder vores resultater, at eksisterende beviser for sådanne blandingshændelser i bedste fald er ufuldstændige,« skriver forskerne i tidsskriftet  PNAS.

Om det sidste ord i denne diskussion dermed er sagt, er imidlertid stadig tvivlsomt.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Når man nu til dags kan finde

Når man nu til dags kan finde eksempler på mennesker der har det med helt andre arter, så skulle det være mærkeligt, hvis der ikke har været lidt hanky panky med neandertalerne på et tidspunkt.

lys hud

Ifølge den tyske version af wikipedia havde neandertaleren formentlig lys hud. Se http://de.wikipedia.org/wiki/Neandertaler#Nachweis_von_Genfluss_zu_Homo_...

re. illustration af neanderthaler

Som Per kommenterer, er rekonstruktionen af neanderthaleren ikke videre troværdig.

Danny Vendramini - der er ophavet til billedet, er TV-producer og filminstruktør, ikke videnskabsmand - har fremsat den teori, at neanderthalerne var en slags rov-aber med nattesyn og strid pels. Han mener også at de var kannibaler og i stor stil jagede og voldtog de første moderne mennesker, der invandrede til Mellemøsten fra Afrika. Jeg vil tro det er på grund af sidstnævnte, at illustrationen er anvendt i denne artikel (?).

Videre forestiller Vendramini sig at denne traumatiske oplevelse (moderne menneskers oplevelser med neanderthalerne) gav ophav til vores kulturelle forstillinger om monstre...

Alt i alt hører dette billede mere hjemme i en gyserfilm - der er tale om pseudovidenskab.
For et link til en Youtube video af Vendramini og en kritisk artikel, se:

http://freethoughtblogs.com/pharyngula/2012/06/19/neandertals-were-monst...

uklar

Jeg er enig med Anna Schmidt i det er uklart, hvad forskerne mere præcis forestiller sig, der sker i Afrika. Kan vi ikke få en henvisning til hvad forskerne siger ? Det skal ikke være den samme som i kort nyt. Den er også uklar.

Til Peter Ole Kvint.
Hvor har du det om behåringen af øjenbrynsbuerne ?. Det er meget begrænset hvad man kan sige om det ydre ud fra forsteninger. Det gælder ting som hudfarve, hårfarve, behåring og kommunikationsevner. De 2 sidste vil formentlig være ret vigtig for tiltrækningen mellem arterne. Jeg vil gerne vide, hvad forskerne egentlig ved om de ting.

stamfædre

citat....

1, """I 2010 opdagede Richard Green og co., at mennesker i Europa og Asien har fælles DNA med neandertalerne, mens folk syd for Sahara ikke har det. """"

Og

2. """Langt tilbage i tiden stammer både vores forfædre og neandertalerne antageligt fra samme art – en type fortidsmenneske, som levede i Afrika.

For 350.000-300.000 år siden vandrede en gruppe af disse tidlige mennesker ind i Europa. Der blev de isoleret fra resten og udviklede sig derefter til en ny art – neandertalerne.

Menneskene, som var tilbage i Afrika, blev med tiden til moderne mennesker – altså vores forfædre. Så, for cirka 80.000 år siden, vandrede en ny bølge nordover fra Afrika. Dette var menneskerne, som blev til dagens europæere og asiater."""
__________________________

Hvis 1 var sandt og 2. lighed mellem europæerere/asia. og neanderthalere skyldes fælles stamfader i stedet for senere opblanding (og sydafrikanere ikke har det), så skulle sydafrikanere versus europæere/asiater have to forskellige stamfædre i tiden/evolutionsrækken fra før! neanderthalerne blev udviklede (ellers ville neanderthalere og sydafrikanere jo også have det fælles DNA)...
.......

tak

Ach, OK - så kan jeg bedre forstå det! Det er da utroligt irriterende med sådanne fejl i artiklerne!

Sletter mit indlæg.

Tak!

.

Samme kranium

Her er en anden rekonstruktion på det samme kranium. Resultatet er noget anderledes.
http://www.iesabastos.org/archivos/daniel_tomas/4eso/evolucion-humana/Ho...

Misforståelser

Når man adskiller Neandertaler fra det moderne menneske så skyldes det at Europa er den bedst undersøgte verdensdel. Og det er kun en meget lille del af alle fortids mennesker som bevares. Da der var 1000 gange flere fortidsmennesker i mellemistiderne så er fund ad knogler af fortidsmennesker mere almindelige fra mellemistider end fra istiderne. Men da der var istider i 90% af tiden, så mangler man en masse mellemformer og hvis man udgraver en hule, så vil hulen have fleste aflejringer fra de perioder hvor der var forholdsvis mange mennesker, som lavede affald.

Den som udgraver knoglerne vil derfor opleve et brat spring fra den ene menneske type til den næste menneske type, fordi der mangler lag i Europa fra 90% af tiden.

Det nye ved neandertalerne som art var den store hjerne. Da det er svært at udvikle en ny og bedre hjerne, så må neandertalerne have afløst de ældre menneske arter. Det vil sige hvis det moderne menneske er opstået i Sydafrika, så er det sket som efterkommere af neandertalerne. Når der er nogle gener fra neandertalerne som er bevaret uden for Afrika så må der være sket en opblanding da neandertalerne spredte sig i Afrika og igen da det moderne menneske spredte sig fra Afrika. Det mest rimelige er at der har været flere spredninger ind og ud af Afrika i løbet af de mange mange år.

Spørgsmålet er om neandertalerne var samme art som os, bare en primitiv form. Eller om vi er en ny art. Der til må siges at neandertalerne har så stor en hjerne i forhold til de ældre arter at artsgrænsen må ligge imellem neandertalerne og de ældre fortidsmennesker. Måske længere tilbage.

Illustrationen er ikke korrekt. Det kræver stor dygtighed at lave en retsmedicinsk rekonstruktion. Øjenbryns bulerne er alt for kraftige, og uden behåring.
Da kun en del af Afrikanerne er rigtigt sorte, på trods af den indlysende fordel der er ved at være sort i solen, så må vi have nogle lyse eller brune forfædre. Således er buskmændene gyldenbrune selvom de lever i en ørken.

Fælles gener

I skriver
"I 2010 opdagede Richard Green og co., at mennesker i Europa og Asien har fælles DNA med neandertalerne, mens folk syd for Sahara ikke har det"

Det er ikke rigtig. Alle mennesker har fælles gener med neandertalerne. Det er faktisk mindst 99,7% af generne der er fælles. Det de viste var at mennesker i Europa og Asien har lidt flere fælles gener med afrikanere syd for ækvator. Når de overhovedet kunne se den meget lille forskel, skyldes det en smart metode, så man kunne begrænse sammenligning til en meget begrænset del af genomet. Der har hele tiden været problemer med forudsætninger og den statiske usikkerhed, så det her er "bare" en ny forklaring.

Med hensynet til udseendet af neandertaleren ved man mig bekendt ikke noget om hvor abeagtige de var. For halvtres år siden blev de skildret mere abeagtig en man gør i dag sikkert mere på grund af forestillinger end reel videnskabelig viden Det kunne ellers være rart at vide. Jo mere abeagtig de er jo mindre sandsynlighed er der for sex mellem dem og mennesket. Er der nogen ny viden på det punkt ?

Illustration af en neandertaler

Den viste illustration af en neandertaler er meget abe-artig. Det virker ikke troværdig da vi er nært beslægtet.

Seneste fra Miljø & Naturvidenskab

Grønlandske stemmer

Majken Djurhuus Poulsen, ph.d.-studerende ved GEUS i Grønland.

Læs mere om Majkens forskning her: Grønland vil give rubiner fødselsattest

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Det læser andre lige nu

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg