Annonceinfo

Lyd fra jordskælv ved Jylland

Lyden fra jordskælvet ved Jylland rystede hele Nordeuropa og blev blandt andet optaget af NATO's seismometre i Norge. Hør den her.

Jordskælvet i Nordsøen fredag aften blev ligesom alle andre rystelser i jorden omkring Nordeuropa optaget af NATO's samling af seismometre uden for Oslo i Norge.

Hør jordskælvet ved Jylland, optaget i Norge (NB: Kort optagelse, så tænd for lyden med det samme.)

Siden 1970erne har NATO observeret jordskælv for at afsløre eventuelle hemmelige atomprøvesprængninger, og derfor fangede udstyret også jordskælvet, der blev målt til 4,7 på Richter-skalaen, hvilket svarer til den rystelse, som blev fremkaldt af atombomben ved Hiroshima i 1945.

Langt mildere end Haiti

På optagelsen (herover og -under) kan du høre et komprimat af lyden, lavet af lektor Bo Holm Jacobsen fra Geologisk Institut på Aarhus Universitet. På den korte optagelse svarer hvert sekund til et minut i realtid.

Da Haiti for en måneds tid siden blev ramt af et kraftigt jordskælv til 7,0 på Richter-skalaen, som blandt andet lagde hovedstaden Port-au-Prince i grus, fandt Bo Holm Jacobsen lyd optaget af seismometre på Bornholm.

Billede af jordrystelsen, målt af en klynge af seismometre nord for Oslo, kaldet NORSAR. (Databehandling og illustration: Bo Holm Jacobsen)

Lyden optaget af NORSAR:

 

Det forholdsvis rolige danske jordskælv udløste blot en tusindedel af energien fra Haiti og fik 'kun' huse til at ryste i Vest- og Nordjylland, så det har slet ikke sendt samme rystelser ud i verden.

»Lyden fra skælvet rystede godt nok hele Nordeuropa. Men jeg har også prøvet at finde lyd fra målestationer længere væk end Nordeuropa - blandt andet på Grønlands indlandsis - men der var ikke noget at høre,« konstaterer Bo Holm Jacobsen.

Samme styrke som skælv i 2008

Jordskælvet med epicenter i Nordsøen var af samme styrke som det jordskælv, der i 2008 ramte Sydsverige og sendte rystelser ind over Sjælland.

Den røde plet vest for Jylland viser epicenter for jordskælvet fredag 19. februar kl. 22.09. (Illustration: Bo Holm Jacobsen/Google Maps)

Jordskælv af den styrke rammer Danmark med helt op til 20 års mellemrum, så ifølge Bo Holm Jacobsen er vi "heldige" at have oplevet to skælv så tæt på hinanden.

Danske optagelser af jordskælvet er først tilgængelige mandag.

Hør jordskælvet ved Jylland, optaget i Norge (NB: Kort optagelse, så tænd for lyden med det samme.)

Læs mere om teknikken bag lydmålingerne i artiklen Jordskælvet i Haiti hørt på Bornholm.

SV:tjaa!!

Lyder mere som en eksplotion, end noget jordskælv! !
 

Hvordan ska let jordskælv så lyde, når du nu skriver det ikke lyder som et sådan.

SV:tjaa!!

Lyder mere som en eksplotion, end noget jordskælv! !
 

Hvordan skal et jorskælv så lyde, når du skriver det ikke lyder som et sådan ??

tjaa!!

Lyder mere som en eksplotion, end noget jordskælv! !
 

Lydfiler

Kanon godt initiativ med at indsætte også denne "lyd". Man får, selvom det er speedet op, en god fornemmelse af hvilke kræfter der er løs.

Ekstra lyd tilføjet

En ekstra aflytningsmulighed er nu indsat i midten af artiklen (den store grå boks).
VH Thomas, Videnskab.dk

Jordskælv

Når jeg trykker på linket vedr. lyden for jordskævlet i Nordjylland kan jeg ikke få forbindelse.
Hilsen Erling

Seneste fra Miljø & Naturvidenskab

 • Mød supersalamanderen, der var lige ved at æde dine forfædre

  Fundet af nye fossiler ender ofte som clickbait - men de fortjener bedre. De fortæller en uvurderlig historie om livets oprindelse og kan lede os på sporet af, hvordan virkelige dyr og økosystemer har udviklet sig.
  Bringes i samarbejde med The Conversation
 • Acceleratorer
 – fysikkens store maskiner

  Vor viden om naturen omkring os på det mikroskopiske og atomare plan skylder vi for en stor dels vedkommende opfindelsen og anvendelsen af acceleratorer. Disse enorme atomknusere har været en teknologisk kraftanstrengelse, der både har ledt til et omfattende internationalt samarbejde og til et meget væsentligt teknologisk spin-off.
  Bringes i samarbejde med 25 søforklaringer - Naturvidenskabelige fortællinger fra Søauditorierne
 • Den flyvende pilekvist

  Her følger en historie. Det er en historie om faglig nysgerrighed og opfindsomhed. Om udviklingen af en geofysisk metode, der viste sig at være en blomstrende forretning. Og om en gruppe forskere, der brændte for at få deres forskning ud i virkeligheden.
  Bringes i samarbejde med 25 søforklaringer - Naturvidenskabelige fortællinger fra Søauditorierne

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Bestil en forsker

Annonceinfo

Det læser andre lige nu

Annonceinfo

Spørg Videnskaben

Annonceinfo
Annonceinfo

Seneste kommentarer

Seneste blogindlæg