Annonceinfo

Kan vandmænd høre?

Naturen netop nuVandmænd kendes på de fire øreformede aftegninger, der omgiver dyrets mund. Alligevel kan vandmanden ikke høre.

Emner: , ,
De øreformede aftegninger på vandmanden er faktisk dyrets kønsorganer. (Foto: Stock.xchng.)

Sommeren er over os, og badevandet ved de danske strande lokker små og store vandhunde til fra nær og fjern.

Og som sædvanlig skal de badende dele vand med de besynderlige, glasklare gelé-tallerkner, der med rytmiske sammentrækninger bevæger sig gennem havvandet.

Ofte vækker disse dyr hysteri eller angst blandt badegæsterne, men heldigvis også en del nysgerrighed. I alle tilfælde tjekker de fleste lige en ekstra gang, om det er en brandmand eller vandmand.

Øreformede aftegninger er kønsorganer

Vandmænd – eller øregopler – kendes på de fire øreformede aftegninger, der omgiver den centrale mund. Til sammen ligner de lidt en firkløver.

Trods navnet er det faktisk ikke ører, men dyrenes kønsorganer. Hunnernes er lettest at se, da de er flot lilla eller rødlige, mens hannernes er hvidlige.

Vandmænd har altså ”ører”, der ikke kan høre.

De geléagtige væsner er den kønnede generation og har en ganske kort levetid.

Allerede til efteråret, når deres opgave med at videreføre slægten er tilendebragt, dør de.

Partnerartikel

Artiklen bringes i samarbejde med: Naturhistorisk Museum, Aarhus

Naturhistorisk Museum, Aarhus

Wilhelm Meyers Allé 210
Universitetsparken
8000 Aarhus C

TLF 86129777

E-mail: nm@nathist.dk

Naturhistorisk Museum, Aarhus, er landets næststørste af sin art, både med hensyn til samlingernes størrelse og antal udstillingskvadratmeter. Iflg. en ministeriel redegørelse rummer museet samlinger af national betydning, og disse benyttes af forskere i både ind- og udland. Blandt de statsanerkendte museer under museumslovens §16 har Naturhistorisk Museum den højeste publikationsaktivitet.

Formål:

"Naturhistorisk Museums formål er at fremme naturhistorisk forskning og sprede kendskab til videnskabens resultater på dette område. Dette tilgodeses bl.a. ved, at museet driver og støtter forskning, opretholder og videreudvikler de videnskabelige samlinger og de offentligt tilgængelige udstillingssamlinger, samarbejder med andre museer, med de biologiske institutter ved Aarhus Universitet og med forskellige kategorier af skoler med henblik på museets anvendelse i naturhistorieundervisningen".

Seneste artikler fra Naturhistorisk Museum, Aarhus

Seneste fra Miljø & Naturvidenskab

 • Acceleratorer
 – fysikkens store maskiner

  Vor viden om naturen omkring os på det mikroskopiske og atomare plan skylder vi for en stor dels vedkommende opfindelsen og anvendelsen af acceleratorer. Disse enorme atomknusere har været en teknologisk kraftanstrengelse, der både har ledt til et omfattende internationalt samarbejde og til et meget væsentligt teknologisk spin-off.
  Bringes i samarbejde med 25 søforklaringer - Naturvidenskabelige fortællinger fra Søauditorierne
 • Den flyvende pilekvist

  Her følger en historie. Det er en historie om faglig nysgerrighed og opfindsomhed. Om udviklingen af en geofysisk metode, der viste sig at være en blomstrende forretning. Og om en gruppe forskere, der brændte for at få deres forskning ud i virkeligheden.
  Bringes i samarbejde med 25 søforklaringer - Naturvidenskabelige fortællinger fra Søauditorierne
 • Hør lyden, der kan skræmme en elefant

  Elefanter spiser landmændenes afgrøder i Indien. Forskeren har lavet test for at finde frem til den mest effektive metode til at holde dem væk.

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Bestil en forsker

Annonceinfo
Annonceinfo

Annonceinfo

Mest sete video

Annonceinfo

Seneste kommentarer

Seneste blogindlæg