Annonceinfo

I dag er Jorden længst fra Solen

Netop i dag er Jorden længst fra Solen. Men hvordan kan vi få sommer, når Solen og Jorden er længst fra hinanden?

Jordens bane om Solen (Grafik: TBP)

Jordens bane om Solen er ikke helt cirkelrund, men er en smule aflang (ellipseformet).

Afstanden mellem Jorden og Solen varierer derfor året rundt med mindste afstand i begyndelsen af januar og største afstand i begyndelsen af juli.

I år er Jorden længst fra Solen i dag, 5. juli, hvor afstanden til vores livgivende stjerne vil være 152,1 millioner km.

Forskel på syv procent

Når Jorden i begyndelsen af januar er tættest på Solen, er afstanden ca. 147,1 millioner km.

Denne forskel på 5 millioner km mellem januar og juli er årsag til, at det sollys, vi modtager i juli, er omkring syv procent mindre intenst end i januar. For os der bor på den nordlige halvkugle kan det således virke lidt pudsigt, at Solen er længst væk, når vi har det varmest.

Det er imidlertid sådan, at årstiderne hovedsageligt bestemmes af jordaksens hældning på 23,5 grader i forhold til Jordens bane omkring Solen.

Det er denne hældning, der er vist på en globus, som altså ikke står på skrå, bare fordi det ser pænere ud.

Når det er sommer på den nordlige halvkugle, er det, fordi jordaksen hælder mod Solen, således at solstrålerne falder mere stejlt på den nordlige halvkugle (Solen står højere på himlen) og dermed varmer mere effektivt. Samtidigt er dagene meget længere end om vinteren.

Land eller vand

Et halvt år senere er den modsatte situation aktuel, og det er sommer på den sydlige halvkugle. Det faktum, at sollyset er syv procent mindre intensivt, når vi har sommer nordpå, kunne så formodes at give os koldere somre, men det er ikke tilfældet.

Sagen er den, at den nordlige halvkugle er mere dækket af landjord end den sydlige. Landjorden er lettere at opvarme end havene, hvorfor vi - så at sige - får mere ud af den stråling vi modtager fra Solen.

Det resulterer i det lidt pudsige forhold, at somrene på den nordlige halvkugle i gennemsnit er varmere end på den sydlige halvkugle selvom Solen altså er længst fra Jorden i juli.

Partnerartikel

Artiklen bringes i samarbejde med: Tycho Brahe Planetarium

Tycho Brahe Planetarium

Tycho Brahe Planetarium
Gl. Kongevej 10
1610 København V

Videnskab.dk samarbejder med Tycho Brahe Planetarium.

Tycho Brahe Planetarium leverer lærerig underholdning til hele familien.

Rumteatret er Planetariets hjerte, der med sit 1.000 kvadratmeter store lærred leverer en helt særlig filmoplevelse. 

Planetariets astrofysiker skriver nyheder om rummet. Nyhederne bringes her på Videnskab.dk

Sydpolspolarkulde

Hvis man tager en globus og ser på den henholdsvis fra oven (Nordpolen) eller fra neden, kan man tydeligt se, at den nordlige halvkugle er mere dækket af landjord end den sydlige. På 60° syd kan man sejle hele Jorden rundt uden at støde på land.

Antarktis er et meget synligt bevis på, at den sydlige halvkugle som helhed er koldere end den nordlige på trods af, at Jorden er tættere på Solen, når der er sommer ’dernede’. Til gengæld for den kortere afstand til den livgivende varmekilde, er sommerhalvåret dog omkring en uge kortere på den sydlige halvkugle, fordi Jorden bevæger sig hurtigst i sin bane omkring Solen, når den er tættest på, og derfor bruger kortere tid på at bevæge sig fra efterårsjævndøgn til forårsjævndøgn end omvendt.

Den væsentligste årsag til temperaturforskellen skyldes som nævnt i artiklen dog ikke solindstrålingen, men landmassernes fordeling, men der er også to andre grunde til, at selve Sydpolen har betydeligt lavere temperaturer end Nordpolen, nemlig højden over havet og afstanden til åbent hav.

Nordpolen ligger midt i Det Arktiske Hav, og selv om havet er dækket af is, bliver der tilført varme fra havstrømme under isen. Sydpolen ligger derimod på et stort kontinent, Antarktis, så her kan der ikke foregå varmetransport fra havstrømme under isen. Den nærmeste afstand til isdækket hav er over 500 kilometer.

Desuden er der som nævnt stor forskel på, hvor højt over havniveau de to steder ligger. Når man står på Nordpolen, står man på isen få meter over havoverfladen, mens man befinder sig næsten tre kilometer over havets overflade på Sydpolen. Og som bekendt falder lufttrykket med stigende højde, hvilket i sig selv anledning til meget lavere temperaturer.

Sommer på sydlige halvkugle kontra nordlige halvkugle

Så fik jeg læst det sidste afsnit også :-)

Omvendt

Det er vil i virkeligheden det modsatte der er interessant, at den nordlige halvklode er tættere på solen om vinteren. Hvordan ville vinteren se ud hvis det var omvendt?

Seneste fra Miljø & Naturvidenskab

Grønlandske stemmer

Aviaja

»Det er vigtigt, at lokalbefolkningen uddanner sig, for bedre at være en del af udviklingen og bedre kunne tjene penge på viden i stedet for at tjene penge på tønder af olie«

Aviaja Lyberth Hauptmann, ph.d.-studerende på DTU.

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Det læser andre lige nu

Spørg Videnskaben

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg