Annonceinfo

Guldsmede lever livet farligt

Naturen netop nuLivet som guldsmed er ikke altid let - blandt andet skal de passe på ikke at blive fortæret af en artsfælle.

Guldsmedenes liv er fuld af farer. Til højre æder en stor farvevandnymfe en nyforvandlet artsfælle. (Foto: Tekst & foto: Kent Olsen, Naturhistorisk Museum, Aarhus.)

Hvis en voksen guldsmed undgår at blive spist, kan den – i godt vejr – leve op til to måneder. Normalt lever guldsmedene dog ikke længere end en blot uge eller to, og de største arter lever i gennemsnit lidt længere end de mindste.

Allerede ved det sidste hudskifte omkommer en del, fordi de sætter sig et sted, hvor vingerne på grund af pladsmangel ikke kan foldes helt ud.

Hærder vingerne i en forkert vinkel, bliver den voksne guldsmed aldrig flyvedygtig.

Regn kan være katastrofalt

Dårligt vejr med langvarig regn kan være katastrofalt for nyforvandlede individer. I deres første døgn er de bløde og derfor særligt følsomme over for fugt. Alle guldsmede har brug for varmt vejr, før de kan flyve rundt efter føde.

Farerne lurer lige om hjørnet. Edderkopper spænder deres net ud i vegetationen omkring vandhullerne, hvor guldsmedene jager deres føde. Og – som det fremgår af billedet – er kannibalisme ikke et ukendt fænomen hos guldsmede. 

Partnerartikel

Artiklen bringes i samarbejde med: Naturhistorisk Museum, Aarhus

Naturhistorisk Museum, Aarhus

Wilhelm Meyers Allé 210
Universitetsparken
8000 Aarhus C

TLF 86129777

E-mail: nm@nathist.dk

Naturhistorisk Museum, Aarhus, er landets næststørste af sin art, både med hensyn til samlingernes størrelse og antal udstillingskvadratmeter. Iflg. en ministeriel redegørelse rummer museet samlinger af national betydning, og disse benyttes af forskere i både ind- og udland. Blandt de statsanerkendte museer under museumslovens §16 har Naturhistorisk Museum den højeste publikationsaktivitet.

Formål:

"Naturhistorisk Museums formål er at fremme naturhistorisk forskning og sprede kendskab til videnskabens resultater på dette område. Dette tilgodeses bl.a. ved, at museet driver og støtter forskning, opretholder og videreudvikler de videnskabelige samlinger og de offentligt tilgængelige udstillingssamlinger, samarbejder med andre museer, med de biologiske institutter ved Aarhus Universitet og med forskellige kategorier af skoler med henblik på museets anvendelse i naturhistorieundervisningen".

Seneste artikler fra Naturhistorisk Museum, Aarhus

Seneste fra Miljø & Naturvidenskab

 • Acceleratorer
 – fysikkens store maskiner

  Vor viden om naturen omkring os på det mikroskopiske og atomare plan skylder vi for en stor dels vedkommende opfindelsen og anvendelsen af acceleratorer. Disse enorme atomknusere har været en teknologisk kraftanstrengelse, der både har ledt til et omfattende internationalt samarbejde og til et meget væsentligt teknologisk spin-off.
  Bringes i samarbejde med 25 søforklaringer - Naturvidenskabelige fortællinger fra Søauditorierne
 • Den flyvende pilekvist

  Her følger en historie. Det er en historie om faglig nysgerrighed og opfindsomhed. Om udviklingen af en geofysisk metode, der viste sig at være en blomstrende forretning. Og om en gruppe forskere, der brændte for at få deres forskning ud i virkeligheden.
  Bringes i samarbejde med 25 søforklaringer - Naturvidenskabelige fortællinger fra Søauditorierne
 • Hør lyden, der kan skræmme en elefant

  Elefanter spiser landmændenes afgrøder i Indien. Forskeren har lavet test for at finde frem til den mest effektive metode til at holde dem væk.

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Bestil en forsker

Annonceinfo

Det læser andre lige nu

Annonceinfo

Annonceinfo

Mest sete video

Annonceinfo

Seneste kommentarer

Seneste blogindlæg