Fremtidens robot er inspireret af blæksprutter
Forskere arbejder lige nu på at bygge robotter, der er lige så smidige som blæksprutter, og som kan samle alt fra tennisbolde til papirclips op fra gulvet. I videoen giver vi dig en smagsprøve på, hvordan den nye type robotter kan komme til at se ud.
Fremtidens robot både ligner og bevæger sig ligesom en rigtig blæksprutte

Fremtidens robot både ligner og bevæger sig ligesom en rigtig blæksprutte. (Foto: Nature)

Forskere er i fuld gang med at bygge robotter, der har lige så smidige 'kropsdele' som blæksprutter, og som kan tilpasse sig deres omgivelser. Det skriver nature.com.

Med deres bøjelige arme kan de gribe om selv små ting, som eksempelvis papirclips, hvilket de gammeldags metalrobotter ikke evner.

I videoen herunder kan du se, hvordan blæksprutte-robotten elegant sniger sig uden om forhindringer, som ellers ville være en hæmsko for almindelige robotter.

I videoen kan du se, hvordan den blæksprutte-lignende robot kan smyge sig uden om forhindringer, som ville være i vejen for de "gammeldags" metalrobotter. Videoen er lavet af Nature.

Kan erstatte redningsarbejdere

Det var Cecilia Laschi fra Sant’Anna School of Advances Studies i Pisa, Italien, som kom på idéen til den nye type robotter. Hun fik fat i en blæksprutte og puttede den ned i en beholder med saltvand.

Herfra kunne hun se, hvordan dyret var i stand til at gribe om små stykker af ansjos og krabbe. Det gav hende idéen til at lave en robot, der kunne efterligne blækspruttens bevægelser.

I modsætning til de stive og knap så elegante metalrobotter, som vi kender, er de bløde robotter lavet af bøjelige og elastiske materialer, der gør, at de kan tilpasse sig omgivelserne.

»Hvis du spørger, hvad darwinistisk evolution er kommet op med, er der alle mulige slags utrolige løsninger på, hvordan man kan bevæge sig, sanse, gribe, spise, jage, svømme, gå og glide, som ikke har været mulige for hårde robotter,« siger George Whitesides til nature.com. Han forsker i de såkaldte bløde robotter på Harvard University i Massachusetts, USA.

Hvis det faktisk lykkes at bygge de blæksprutte-lignende robotter, vil de for eksempel kunne bruges som redningsarbejdere, der kan mase sig ind på trange steder, hvor andre ikke kan komme ind.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud