Annonceinfo

En rest fra Jordens fødsel

Nye observationer peger på, at asteroiden Lutetia er en rest af det materiale, som Jorden i sin tid blev dannet af.

Emner:
Lutetia optaget af Rosetta i juli 2010. (Foto: ESA 2010 MPS for OSIRIS Team)

Asteroider er byggeaffald fra Solsystemets dannelse for næsten 4,6 milliarder år siden. De fleste asteroider kredser om Solen mellem Mars' og Jupiters baner i det såkaldte asteroidebælte.

En af disse asteroider er Lutetia, der er ca. 100 km stor. Men nye observationer peger på, at den ikke altid har slået sine folder i asteroidebæltet. Det ser ud til, at Lutetia er rester af det materiale, som planeterne Merkur, Venus og Jorden i sin tid blev dannet af. Lutetia er så senere havnet i asteroidebæltet.

Asteroride ændrede måske bane pga. sammenstød med planet

Denne konklusion er baseret på observationer gennemført med den europæiske kometsonde Rosetta, samt både jord- og rumbaserede teleskoper.

Samlet har observationerne gjort det muligt for astronomerne at se, hvordan Lutetia reflekterer både ultraviolet, synligt og infrarødt lys. Ved at sammenligne disse data med laboratorieundersøgelser af meteoritsten er forskerne kommet frem til, at Lutetia er af det samme materiale, som de indre planeter er blevet dannet af.

Sprøgsmålet er så, hvordan Lutetia er kommet fra de indre dele af solsystemet og ud i asteroidebæltet. Det bedste bud er, at asteroiden er kommet for tæt på en af planeterne og derved har fået ændret sin bane. Det er også muligt, at solsystemets største planet, Jupiter, har haft en tyngdekrafts-finger med i spillet. 

Partnerartikel

Artiklen bringes i samarbejde med: Tycho Brahe Planetarium

Tycho Brahe Planetarium

Tycho Brahe Planetarium
Gl. Kongevej 10
1610 København V

Videnskab.dk samarbejder med Tycho Brahe Planetarium.

Tycho Brahe Planetarium leverer lærerig underholdning til hele familien.

Rumteatret er Planetariets hjerte, der med sit 1.000 kvadratmeter store lærred leverer en helt særlig filmoplevelse. 

Planetariets astrofysiker skriver nyheder om rummet. Nyhederne bringes her på Videnskab.dk

Seneste artikler fra Tycho Brahe Planetarium

  • Jorden var engang orange

    I dag kalder vi Jorden den blå planet, men for 2,5 milliarder år siden var den orange. Derfor kan det være en god idé at lede efter orange planeter i søgen efter planeter, der kan understøtte liv.
  • Nattehimlen byder på stjerneskud og ildkugler

    Den kommende måned kan du være heldig at opleve ekstra mange stjerneskud og ildkugler på aften- og nattehimlen. Det skyldes, at Jorden indtil 10. december passerer meteorsværmene Tauriderne og Leoniderne.
  • Ildkugler og meteorsværme over Danmark

    I det sidste par uger har medierne været fulde af historier om store meteorer og lysglimt. Men hvad er egentlig hoved og hale i de historier? Og er der usædvanligt mange meteorer på himlen over Danmark i øjeblikket?

Seneste fra Miljø & Naturvidenskab

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.
Annonceinfo

Det læser andre lige nu

Annonceinfo

Spørg Videnskaben

Annonceinfo

Seneste kommentarer

Seneste blogindlæg