Eksperiment med rødkålssaft
Med rødkål, sodavand og bagepulver kan man udføre et interessant kemisk forsøg i køkkenet. Kogevandet fra rødkål kan nemlig bruges som pH-indikator.

Så flotte farver kan man trylle frem ved at tilsætte forskellige syrer og baser til rødkålssaft. (Foto: Supermartl)

Hvis man ikke fik brugt al sin rødkål juleaften, skal man ikke blot smide resterne af den rå rødkål på komposten. Rødkålsekstrakt kan nemlig bruges til at bestemme surhedsgraden af forskellige væsker - den skifter simpelthen farve efter pH-værdien. Så hvorfor ikke bruge de mørke vinteraftener på et kemisk forsøg i køkkenet!

Man tager et halvt rødkålshoved, hakker det i småstykker, hælder det op i en gryde og dækker med vand. Derefter lader man det koge et par minutter og sier rødkålssaften fra. Lad saften køle af, og voila, så har man en fortræffelig ph-indikator.

Og nu til det sjove. Hæld en god sjat af rødkålssaften op i forskellige store glas, tilsæt diverse syrer eller baser og se, hvordan saften ændrer farve. Prøv for eksempel med eddike, citronsaft, farveløs sodavand som Sprite eller 7-Up, opvaskemaskinesæbe og bagepulver.

Fra rød til gul

Hvis det skal gå vildt til, og man vil helt ud i farveskift-ekstremerne, er der brug for en stærk syre som saltsyre og en stærk base som flydende afløbsrens, der er en opløsning af natriumhydroxid og eventuelt også kaliumhydroxid.

Men her skal man være opmærksom på, at saltsyre og afløbsrens er ætsende og absolut ikke noget for børn, og at man bør bruge handsker, når man fornøjer sig med skidtet.

Udtrækket fra rødkålen er ikke rødt, men nærmere blåviolet. Det har en neutral pH-værdi omkring 7.

Når man tilsætter syre og derved sænker pH-værdien, bliver blandingen rød, og med baser - højere pH-værdi - får man grønne og gule farver:


Under pH 3: Stærk rød

Omkring pH 4: Svag rød

Fakta

JUBILÆUM FOR PH-SKALAEN

I år er det 100 år siden, at pH-skalaen så dagens lys. Den danske kemiker Søren Peder Lauritz Sørensen skrev i 1909 en afhandling, hvor denne skala for surhedsgrad blev introduceret. Siden da har den gået sin sejrsgang verden over.

Tre år efter fandt Ludvig Emil Walbum fra Statens Serum Institut ud af, at man kunne bruge rødkålsudtræk som pH-indikator.

Cirka pH 5,3: Svag rødviolet

Omkring pH 6: Blåviolet

I omegnen af pH 7,5: Blågrøn

Tæt på pH 8,8: Grøn

Cirka pH 9,5: Grøngul

Over pH 10,5: Gul

Sådan virker det

Rødkål indeholder anthocyaniner, der fungerer som farvestof. Ved tilstedeværelsen af en syre eller en base ændres strukturen af anthocyanin en smule, og dermed ændres molekylets evne til at absorbere lys også.

Det er altså forskellige bølgelængder af lys, der absorberes af anthocyaniner i opløsninger af forskellig surhedsgrad. Og derfor ændrer rødkålsekstrakten farve, når der tilsættes syre eller base.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud