Detaljeret billede af Mars-landskab
Europas marssonde, Mars Express, har set nærmere på et kaotisk område på den røde planets nordlige halvkugle.

Siden slutningen af december 2003 har den europæiske rumsonde Mars Express kredset om Mars. Sonden har optaget et stort antal billeder af planetens overflade - bl.a. dette billede, der viser en del af det kaotiske grænseområde mellem Kasei Valles og Sacra Fossae. Billedet bredde og højde svarer til hhv. 225 km og 95 km på marsoverfladen.

Den øverste del af billedet er den østlige kant af Kasei Valles, der er et af de største kanalsystemer på den røde planet. Kasei Valles strækker sig over 3.000 km. Sacra Fossae er et system af forkastninger, der strækker sig over mere end 1.000 km. Billedet viser et ca. 35 km stort krater, hvis ene side er kraftigt eroderet - formentlig af flydende vand.

Med billeder som dette, der har en opløsning på 21 meter pr. billedelement (pixel), kan marsforskerne lære mere om de mekanismer og processer, der har formet og stadig former, den røde planets overflade. Ud over flydende vand, så mener forskerne at både vulkansk og tektonisk aktivitet har været på spil i netop dette område.

Lavet i samarbejde med Tycho Brahe Planetarium

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud