Annonceinfo

Detaljeret billede af Mars-landskab

Europas marssonde, Mars Express, har set nærmere på et kaotisk område på den røde planets nordlige halvkugle.

Emner: ,

Siden slutningen af december 2003 har den europæiske rumsonde Mars Express kredset om Mars. Sonden har optaget et stort antal billeder af planetens overflade - bl.a. dette billede, der viser en del af det kaotiske grænseområde mellem Kasei Valles og Sacra Fossae. Billedet bredde og højde svarer til hhv. 225 km og 95 km på marsoverfladen.

Den øverste del af billedet er den østlige kant af Kasei Valles, der er et af de største kanalsystemer på den røde planet. Kasei Valles strækker sig over 3.000 km. Sacra Fossae er et system af forkastninger, der strækker sig over mere end 1.000 km. Billedet viser et ca. 35 km stort krater, hvis ene side er kraftigt eroderet - formentlig af flydende vand.

Med billeder som dette, der har en opløsning på 21 meter pr. billedelement (pixel), kan marsforskerne lære mere om de mekanismer og processer, der har formet og stadig former, den røde planets overflade. Ud over flydende vand, så mener forskerne at både vulkansk og tektonisk aktivitet har været på spil i netop dette område.

Lavet i samarbejde med Tycho Brahe Planetarium

Partnerartikel

Artiklen bringes i samarbejde med: Tycho Brahe Planetarium

Tycho Brahe Planetarium

Tycho Brahe Planetarium
Gl. Kongevej 10
1610 København V

Videnskab.dk samarbejder med Tycho Brahe Planetarium.

Tycho Brahe Planetarium leverer lærerig underholdning til hele familien.

Rumteatret er Planetariets hjerte, der med sit 1.000 kvadratmeter store lærred leverer en helt særlig filmoplevelse. 

Planetariets astrofysiker skriver nyheder om rummet. Nyhederne bringes her på Videnskab.dk

Seneste artikler fra Tycho Brahe Planetarium

hvis man lod være med at undre...

og læste artiklerne lidt nøjere, erfarer man at billedet i artiklen: Apollo i fokus (21. juli 2009) dækker et område på måneoverfladen der er 282 meter bredt.hvis du laver høj opløsning, tager brillerne på, kigger nede i højre hjørne og finder en lineal, kan du finde ud af at billedet fra mars dækker et område der er ~220 KILOmeter bredt og ~ 90 KILOmeter langt.
 
mvh. Kasper
 
 

Kan undre........

Når jeg ser på dette fantastiske billede, så kan det godt undre, hvorfor det billede, der blev vist tidligere på året af Apollo 11´s landningssted på månen var så uskarpt.
Bare en tanke
Per
 

Seneste fra Miljø & Naturvidenskab

 • Mød supersalamanderen, der var lige ved at æde dine forfædre

  Fundet af nye fossiler ender ofte som clickbait - men de fortjener bedre. De fortæller en uvurderlig historie om livets oprindelse og kan lede os på sporet af, hvordan virkelige dyr og økosystemer har udviklet sig.
  Bringes i samarbejde med The Conversation
 • Acceleratorer
 – fysikkens store maskiner

  Vor viden om naturen omkring os på det mikroskopiske og atomare plan skylder vi for en stor dels vedkommende opfindelsen og anvendelsen af acceleratorer. Disse enorme atomknusere har været en teknologisk kraftanstrengelse, der både har ledt til et omfattende internationalt samarbejde og til et meget væsentligt teknologisk spin-off.
  Bringes i samarbejde med 25 søforklaringer - Naturvidenskabelige fortællinger fra Søauditorierne
 • Den flyvende pilekvist

  Her følger en historie. Det er en historie om faglig nysgerrighed og opfindsomhed. Om udviklingen af en geofysisk metode, der viste sig at være en blomstrende forretning. Og om en gruppe forskere, der brændte for at få deres forskning ud i virkeligheden.
  Bringes i samarbejde med 25 søforklaringer - Naturvidenskabelige fortællinger fra Søauditorierne

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Bestil en forsker

Annonceinfo

Det læser andre lige nu

Annonceinfo

Spørg Videnskaben

Annonceinfo
Annonceinfo

Seneste kommentarer

Seneste blogindlæg