Hos skovfirben bliver både overlevelsesevnen og den senere frugtbarhed hos hunnerne påvirket af det allerførste måltid mad, som det sætter til livs.
Forskellen går på, om måltidet spises hurtigt, eller om der skal investeres lidt mere hårdt arbejde og tid for at indtage et insekt eller en edderkop.
Det rapporterer franske forskere efter nye eksperimenter med skovfirben (Zootoca vivipara), som for nyligt er publiceret i et studie i tidsskriftet Current Biology.
»Fordelene med at få det første måltid hurtigt, handler på kortere sigt både om deres vækst og at flere unge firben overlever,« påpeger forsker Manuel Massot i en e-mail til forskning.no.
Han er studiets førsteforfatter og tilknyttet Université Pierre et Marie Curie i Paris.
Dårligere frugtbarhed hos firben
Skovfirben bliver cirka 18 centimeter langt, og findes også i Danmark.
Forskerne opdagede også en ulempe ved det hurtige måltid på lidt længere sigt: At hunner med en nem start får påvirket deres frugtbarhed negativt.
I modsætning til de fleste andre firben, lægger skovfirben ikke æg på traditionel vis, men nedkommer nærmest med levende unger ved at æggene klækkes, idet hunnen lægger dem.
Afkommet på cirka 4 centimeter må så klare sig på egen hånd med det samme.
Stor udfordring for skovfirben
»Det første måltid er en stor udfordring for dem, og af den grund antog vi, at et enkelt måltid kan lægge grund for en god start på tilværelsen,« siger Manuel Massot i en pressemeddelelse.
Forskerne indfangede gravide hunner og lod dem få deres afkom i et laboratorium.
Så fik halvdelen af de nyfødte firben et første måltid hurtigt, af forskerne, mens den anden halvdel selv skulle finde deres første mad ude i naturen.
Firben med nemt måltid var sværere at fange
To år efter, at firbenene i begge grupper, var blevet sluppet løs, blev de fanget igen for at se, hvordan det stod til.
Firben, som havde fået nem adgang til det første måltid, var sværere at fange, viste det sig.
En sådan egenskab har sjældent været en ulempe i naturen, hvor de fleste har fjender, som jagter deres daglige brød.
Spis – eller bliv spist…
Til trods for dette virker et dækket bord første gang, der skal spises, altså til at være et tveægget sværd.
»Men alligevel, hvis vi vurderer, hvordan individerne påvirkes, så ser vi, at overlevelsesfordelen for unge firben er større end frugtbarhedsomkostningen,« fortsætter den franske forsker.
Samtidig faldt forskerne over en lidt overraskende effekt, ved at de firben, der skulle arbejde mere for føden, fødte større afkom.
En mulig forklaring på, at hunnerne, som fik mad hurtigt og nemt og blev mindre frugtbare, kan ligge i, at de udviklede en mere krævende livsstil, noget som ikke kun kan påvirke antal afkom, men også livslængde.
Så det kan også være godt at knokle lidt – så længe man får sit første måltid, inden man selv bliver spist…
© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson