Annonceinfo

Den sydlige halvkugle udtørrer

Stik mod flere klimamodellers forudsigelser er store landområder i Australien, Afrika og Sydamerika udtørret over de sidste 10 år. Det viser nyt omfattende studie.

Kæmpe områder på den sydlige halvkugle er ved at udtørre. Fortsætter udviklingen, kan det få katestrofale konsekvenser for klimaet. (Foto: Colourbox)

Den globale opvarmning burde betyde, at mere og mere vand fordamper fra overfladen som følge af blandt andet mere regn. Det spår forskellige klimamodeller i hvert fald.

Ifølge et internationalt forskerhold var det også tilfældet fra 1982 til slutningen af 1990'erne. Men herefter begynder datamaterialet at opføre sig pudsigt.

De næste ti år frem til i dag er stigningen i fordampningen faldet dramatisk eller helt gået i stå. Fortsætter udviklingen, vil enorme dele af kloden udtørre.

Det oplyser ScienceDaily på baggrund af en artikel i onlineversionen af Nature.

Mindre vand lig med færre planter

Det er endnu for tidligt at konkludere, om skiftet i fordampningen af vand fra jordoverfladen - også kaldet evapotranspiration - skyldes midlertidige naturlige forhold eller klimaforandringer.

Ved det sidste scenario kan en fortsat udtørring betyde mindre plantevækst, mindre optagelse af atmosfærens CO2, tab af klodens naturlige kølemekanisme, mere opvarmning af jordoverfladen, flere hedebølger og en feedback-sløjfe, som vil få den globale opvarmning til at accelerere.

»Det er første gang, vi har været i stand til at samle observationer som disse til en global analyse,« fortæller Beverly Law, professor fra Oregon State University og medforfatter på Nature-artiklen, til ScienceDaily.

Law er desuden leder af netværket AmeriFlux, der er en underafdeling af det verdensomspændende FLUXNET. Et netværk bestående af små meteorologiske målestationer, som indsamler data om udvekslingen af CO2, vanddampe og energi mellem jordoverfladen og atmosfæren.

Undersøgelsen, der er baseret på data fra FLUXNET, afslører, at udtørringen er størst i Sydøstafrika, det meste af Australien, centrale dele af Indien, store dele af Sydamerika og i visse dele af Indonesien.

Tørken falder sammen med El Nino

Skiftet i evapotranspirationen skete pludseligt i 1998, og det falder sammen med vejrfænomenet El Nino. Forskerne kan ikke afvise, at der er en sammenhæng, men de finder det usandsynligt, da El Nino i så fald skulle have påvirket vejret gennem et helt årti.

Evapotranspiration sender omkring 60 procent af den årlige nedbørsmængde tilbage i atmosfæren. Mere end halvdelen af al solenergi absorberet af jordoverfladen bliver brugt på denne proces. Evapotranspiration spiller derfor en hovedrolle i det globale klimasystem.

For at forstå årsagen til det pludselig skifte og konsekvenserne af det, opfordrer forskerne til flere langtidsmålinger og undersøgelser af området.

Forvirringen breder sig

Men hvorfor er det en overraskelse for disse forskere - for devisen blandt co2-hysterikerne har da været, når det såes at klodens middeltemperatur stadig var ok eller lidt køligere end forventet, så var forklaringen at det jo gik helt galt sydpå hvor der blev tørke, og nordpå ville vi få al regnen.

SV:Jeg er også bange for at det må være

en and ?
Men det jeghæfter mig mest ved er at "forskellige klimamodeller" tager fejl, bare på 10-års-sigt - og så vil de have os allesammen til at "gå i panik"over forudsigelser på 50-100 års-sigt om global opvarmning.
De må da tro at vi andre er åndsvage ?

Som bekendt er frygt det stærkeste politiske våben vi kender...

Jeg er også bange for at det må være

en and ?
Men det jeghæfter mig mest ved er at "forskellige klimamodeller" tager fejl, bare på 10-års-sigt - og så vil de have os allesammen til at "gå i panik"over forudsigelser på 50-100 års-sigt om global opvarmning.
De må da tro at vi andre er åndsvage ?

Opklaring ønskes

Jeg har muligvis misforstået et eller andet, men burde et fald i evapotranspiration ikke betyde, at jorden netop ikke udtørrer? Hvis mindre vand fordamper er der vel alt andet lige mere vand tilbage - altså med mindre det ledsages i et større fald i nedbøren...

Seneste fra Miljø & Naturvidenskab

Grønlandske stemmer

Aviaja

»Det er vigtigt, at lokalbefolkningen uddanner sig, for bedre at være en del af udviklingen og bedre kunne tjene penge på viden i stedet for at tjene penge på tønder af olie«

Aviaja Lyberth Hauptmann, ph.d.-studerende på DTU.

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Spørg Videnskaben

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg