19 sommerfugle, du skal kunne udenad
Så skal der terpes: Her er 19 danske sommerfugle, som er gode at starte med, hvis du vil være den lokale sommerfugle-ekspert.

De fleste danskere kender dagsommerfuglene.

Man har måske mødt en admiral på nedfaldsfrugt eller haft besøg inden døre af nældens takvinge og dagpåfugleøjet, og man har oplevet, hvordan kålsommerfuglenes larver har ædt både broccoli og grønkål i køkkenhaven.

Mange vil sikkert også kunne nikke genkendende til en skriggul citronsommerfugl, der på den første krystalklare martsdag flakser rundt i skovbrynet.

I modsætning til mange andre insekter har dagsommerfugle ubetinget X-faktor, og de har en størrelse og en adfærd, der gør, at vi får øje på dem.

Der er færre dagsommerfugle end for 50 år siden

Der er arter med spektakulære farvetegninger, og der er arter med et voldsomt temperament. Nogle trækker over afstande på flere tusinde kilometer, mens andre overvintrer i vore brændestabler. En del stiller meget store krav til levestedet og er i kraftig tilbagegang, og atter andre er på vej ind over vore grænser, fordi klimaet bliver varmere. 

Der er dog én ting, som over en bred kam karakteriserer de danske dagsommerfugle, og det er, at der i dag er langt færre end for 50 år siden.

19 arter af dagsommerfugle er dog så almindelige og vidt udbredte, at man kan møde dem næsten overalt i landet. Det er disse arter, man begynder med, når man gerne vil lære sommerfuglene af kende.

Klik dig gennem galleriet ovenfor, hvis du vil gennemgå dit sommerfugle-pensum.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud

Det sker