Annonceinfo

Test: Er du arbejdsnarkoman?

Norske forskere har lavet et nyt værktøj, så du kan tjekke, hvor svært det er for dig at efterlade arbejdet på kontoret. Test dig selv her.

Får du dårlig samvittighed, hvis du ikke arbejder? Nedprioriteres træning mere og mere, fordi du tror, at chefen omgående har brug for præsentationen? Så kan det være, at du er arbejdsnarkoman. (Foto: Colourbox)

Kan du ikke finde ud af bare at gå hjem fra arbejdet, selvom du ved, at manden og børnene venter på dig med maden klar?

Måske er du arbejdsnarkoman – afhængig af dit job.

Cecilie Schou Andreassen, en psykolog tilknyttet Universitetet i Bergen, har publiceret et studie i tidsskriftet Scandinavian Journal of Pshychology.

Her stiller hun og kolleger fra Bergen og Nottingham i Storbritannien syv grundlæggende spørgsmål, som du og jeg kan svare på for at tjekke vores egen arbejdsafhængighed.

Dette er så vidt vides den første skala af sin slags i verden.

Arbejdsnarkoman: Når arbejdet altid kommer først

Cecilie Schou Andreassen skrev en ph.d.-afhandling om arbejdsafhængighed i 2009. Dengang understregede hun, at arbejdsnarkomani ikke bare er det samme som at arbejde meget.

»Arbejdsnarkomanen lader jobbet få forrang hele tiden, på tværs af erhverv og brancher. Det er altså muligt at arbejde mange timer, afdrage på et boliglån, betale for to biler og samtidigt ikke være arbejdsnarkoman,« udtaler hun til forskning.no.

Listen med spørgsmål, som nu er blevet udviklet på baggrund af Cecilie Schou Andreassens ph.d., har fået navnet 'The Bergen Work Addiction Scale'. Den baserer sig på syv velkendte elementer i alle typer af afhængighed som alkohol, træning - eller arbejde:

 • opførsel
 • humørændringer
 • tolerance
 • abstinenser
 • konflikt
 • tilbagefald og
 • problemer

Disse syv dele blev indarbejdet i en serie med syv spørgsmål. Svarene angives på en fremtrinsskala, hvor 1 betyder ’aldrig’, 2 er ’sjældent’, 3 betyder ’nogle gange’, 4 betyder ’ofte’ og 5 er ’altid’.

Test dig selv: Er du arbejdsnarkoman?
 • Du tænker meget på, hvordan du kan frigøre mere tid til arbejde
   
 • Du arbejder meget mere end du egentlig planlagde
   
 • Du arbejder for at reducere skyldfølelse, angst, hjælpeløshed og depression
   
 • Du har fået at vide af andre, at du burde arbejde mindre, uden at du har taget imod deres råd
   
 • Du bliver stresset, hvis du bliver forhindret i at arbejde
   
 • Du nedprioriterer hobbyer, fritidsaktiviteter og træning til fordel for arbejdet
   
 • Du arbejder så meget, at det har haft en negativ indvirkning på sin sundhed

Ifølge studiet er du sandsynligvis arbejdsnarkoman, hvis du svarer ’ofte’ eller ’altid’ på mindst fire af de syv spørgsmål.

Chefens overtid kan anspore arbejdsnarkomaner

»Om man bliver arbejdsnarkoman kan have at gøre med forhold fra tidligere i livet, eller hvordan man er som person. Nogle er ekstremt perfektionistiske, mens andre søger anerkendelse gennem arbejdet. Man bliver ofte formet fra man er helt lille,« sagde Cecilie Schou Andreassen i 2009.

»Oveni kan der være faktorer i organisationen, som er med til at opretholde eller anspore personens iboende arbejdsnarkomane tendenser, hvor man for eksempel ser chefen sidde og arbejde meget længe på overtid.«

Studiet blev udviklet ved hjælp af over 12.000 ansatte i 25 forskellige norske virksomheder. Skalaen kan afsløre, om du ikke er afhængig, kun lidt arbejdsafhængig eller om du er totalt arbejdsnarkoman.

Den kan først og fremmest hjælpe med til at finde ud af, hvor udbredt arbejdsnarkomani er i befolkningen.

Desuden håber forskerne, at den også kan hjælpe til med at finde den bedst mulige behandling til de af os, der bare ikke kan finde ud af at slukke computeren, når solen begynder at gå ned, og det igen kun er dig og vagten, der er tilbage på kontoret.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansso

Nej

Pyha - jeg kunne heldigvis svare aldrig til alle spørgsmål - så jeg er uden for fare ;)

Seneste fra Kultur & Samfund

 • Grønland i tal: Forstå verdens største ø gennem statistik

  Grønland er på mange måder et land, der er på vej frem. Alkoholforbruget falder, uddannelsesniveauet og den forventede levetid stiger, men det sker fra et svagt udgangspunkt. Bliv klogere på landet med 10 markante tal.
 • Sådan bliver du en synder

  Synd og arvesynd er fundamentale begreber inden for kristendommen. De går tilbage til Det Gamle Testamente, hvor Adam og Eva ved at spise af kundskabens træ forbrød sig imod Guds skabelseslov.
  Bringes i samarbejde med 50 ideer, der ændrede verden
 • Vi lever i en overvågningskultur

  TÆNKEPAUSER: Overvågning er meget mere end et videokamera i gågaden eller en ond Big Brother, der holder øje med os. Vi lever i en tid, hvor smartphonen kan tracke løbeturen, og sociale medier vrimler med personlige oplysninger. Det behøver vi ikke nødvendigvis frygte, mener forsker. Men vi skal huske, at nettet aldrig glemmer.
Grønlandske stemmer

Majken Djurhuus Poulsen, ph.d.-studerende ved GEUS i Grønland.

Læs mere om Majkens forskning her: Grønland vil give rubiner fødselsattest

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Det læser andre lige nu

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg