Annonceinfo

Talenter skal have lov at være ufokuserede

Børn med særlige evner skal have lov at prøve forskellige sportsgrene af, før de begynder at træne hårdt i én sport. Det skaber de bedste sportsfolk, viser ny forskning fra Københavns Universitet. Fodboldtalenter som Christian Eriksen er en historie for sig.

Christian Eriksen er netop blevet kåret til årets danske fodboldtalent. Det har sandsynligvis kun kunnet lade sig gøre, fordi den 18-årige landsholdsspiller er meget fokuseret og mentalt stærk. (Foto: Per Kjærbye, www.fodboldlandsholdet.dk)

Hvis du gerne vil have, at dit barn skal blive verdens hurtigste 100 meter-løber eller afløse Caroline Wozniacki på toppen af verdensranglisten i tennis, er det bedste, du kan gøre at slappe af og lade barnet boltre sig ved at løbe tosset rundt på banen eller ved at prøve alle mulige andre sportsgrene.

Ny forskning fra Københavns Universitet viser, at børn bliver bedre til individuelle sportsgrene, når de har fået lov at have nogle 'fjumreår'.

»Det ser ud til, at jo mindre målrettet, man er som barn, des bedre er det. Børn, som først bliver specialiserede efter nogle år, er generelt mere motiverede, får færre skader og når længere med karrieren, end børn, som bliver specialiseret med det samme,« fortæller Anne-Marie Elbe, lektor i sportspsykologi på Københavns Universitet.

Hård træning kvæler lysten

Anne-Marie Elbe har blandt andet analyseret spørgeskemasvar fra 722 danske sportsfolk på mellem 15 og 50 år, som enten bliver eller har været støttet af Team Danmark inden for én i alt af 32 forskellige sportsgrene.

En forklaring på fundet kan være, at tidlig talentudvikling til tider er præget af overambitiøse voksne og hårde trænere, så udviklingen bliver mere hård end sjov.

Hvis barnet derimod får plads til at lege og folde sig ud, kan det formentlig øge motivationen og viljen til at lære mere senere hen.

Resultaterne er tydelige inden for individuelle sportsgrene som atletik, tennis eller sejlsport. Når det kommer til holdsport, er billedet lidt mindre klart.

Stærk vilje driver de bedste fodboldspillere

Fakta

VIDSTE DU

Forskning viser, at det kræver 10 år eller 10.000 timers træning at optræne en 'ekspert' inden for såvel sport som musik og lægevidenskab.

Fodbold er blevet behandlet i en særlig underanalyse for at finde ud af, om professionelle fodboldspillere startede tidligt eller sent på specialtræning, og om udvalgte faktorer kan bruges til at definere, hvordan man bedst udvikler et talent; det kunne være mængden af træning på bestemte tidspunkter i udviklingen, antallet af medaljer i juniorårene eller viljen til at nå til tops.

Undersøgelsen viser, at kun tre faktorer adskiller de bedste fodboldspillere i Danmark fra kolleger, som har nået niveauet lige under:

Den første deltagelse i en international kamp fandt sted, da barnet var 14,5 år. Voksne fodboldspillere i 'subeliten' debuterede allerede, da de var 12,7 år.

Målrettethed og viljestyrke var betydeligt højere hos eliten.

Lysten til at udsætte træning var betydeligt lavere hos eliten.

Opdagelsen giver en del af forklaringen på, hvordan talenter med forskellig baggrund kan være med i den samme landsholdstrup, som det er tilfældet med f.eks. 21-årige Daniel Wass (med en fodboldopvækst i Brøndby) eller 20-årige Mathias 'Zanka' Jørgensen (B.93 og FC København) og 18-årige Christian Eriksen (med flere års fodboldopdragelse fra storklubben Ajax i Holland), der netop er blevet kåret som årets danske talent.

Psykologi ser nemlig ud til at være en afgørende faktor for, hvor langt et talent når, mere end hvor og hvornår man har trænet.

Fakta

VIDSTE DU

De bedste fodboldspillere har faktisk trænet mindre gennem karrieren end dem, som kun er nået til niveauet lige under toppen. Forskellen er dog så lille (kaldet 'ikke-signifikant'), at man ikke kan konkludere noget ud fra den.

Anne-Marie Elbe hælder til, at hvis der virkelig er en forskel, så skyldes den formentlig, at kvalitet i træning betyder mere end kvantitet.

Og til de dovne, men håbefulde derude: man kan desværre slet ikke drage den konklusion, at jo mindre man træner, des bedre bliver man.

»Inden for fodbold ser det ikke ud til at gøre en forskel, hvornår man specialiserer sig. I stedet kan vi se, at spillernes vilje er meget vigtig og gør en signifikant forskel på elite og subelite.«

»Det kan skyldes, at det er muligt at klare sig godt i fodbold, selvom man gemmer sig lidt på holdet eller til tider ikke træner fuldt ud. Det betyder, at dem som har en stærk vilje til alligevel at træne igennem, også er dem, der har størst chance for at få succes.«

»I de individuelle sportsgrene bliver du helt tiden målt på sekundet, centimeteren eller er noget andet, hvor du ikke kan gemme dig på samme måde,« funderer Anne-Marie Elbe.

Mentaltræning gør unge stærkere

Ifølge Anne-Marie Elbe indikerer resultaterne - der er sendt ind som artikler til forskellige tidsskrifter - at organiseret mentaltræning kan få fodboldspillere til at nå et højere niveau.

Forskere fra Københavns Universitet er i øjeblikket ved at lægge sidste hånd på en undersøgelse af 13-18-årige spillere i FC København og AB.

»Det ser ud til, at vi kan optimere færdigheder inden for afslapning, målsætning og teambuilding, så spillerne får betydeligt bedre psykologiske evner, og det kan være, det kan gavne dem senere i karrieren,« lyder det fra Anne-Marie Elbe.

Forskningen skal indgå i Team Danmarks planer for, hvordan man bedst fremavler talenter inden for dansk idræt.

Seneste fra Kultur & Samfund

 • Grønland i tal: Forstå verdens største ø gennem statistik

  Grønland er på mange måder et land, der er på vej frem. Alkoholforbruget falder, uddannelsesniveauet og den forventede levetid stiger, men det sker fra et svagt udgangspunkt. Bliv klogere på landet med 10 markante tal.
 • Sådan bliver du en synder

  Synd og arvesynd er fundamentale begreber inden for kristendommen. De går tilbage til Det Gamle Testamente, hvor Adam og Eva ved at spise af kundskabens træ forbrød sig imod Guds skabelseslov.
  Bringes i samarbejde med 50 ideer, der ændrede verden
 • Vi lever i en overvågningskultur

  TÆNKEPAUSER: Overvågning er meget mere end et videokamera i gågaden eller en ond Big Brother, der holder øje med os. Vi lever i en tid, hvor smartphonen kan tracke løbeturen, og sociale medier vrimler med personlige oplysninger. Det behøver vi ikke nødvendigvis frygte, mener forsker. Men vi skal huske, at nettet aldrig glemmer.
Grønlandske stemmer

Majken Djurhuus Poulsen, ph.d.-studerende ved GEUS i Grønland.

Læs mere om Majkens forskning her: Grønland vil give rubiner fødselsattest

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg