Skønlitteratur gør dig klogere på dig selv
En tyk roman må gerne være sjov at læse. Men hvorfor provokerer, forfører og uddanner litteraturen dig også? Få svaret i denne video fra Syddansk Universitet (SDU), der fortæller om litteraturens enestående evner til at gøre os klogere på den tid og det samfund, vi lever i.

Du læner dig tilbage i lænestolen og sætter dig godt til rette med en kop te i den ene hånd og din bog i den anden. Nu er det endelig tid til en rolig hyggestund efter en lang og travl dag.

Hurtigt er du i fuld gang med opfinde dit eget univers fyldt med levende billeder, som du selv har skabt.

Bøger har nemlig en helt særlig evne til at skabe en stemning af noget personligt og enestående for enhver, der smækker benene op på sofabordet for at fordybe sig i en fantastisk fortælling. Bøger giver os tilmed en unik mulighed for selv at digte med, men skønlitteraturen kan rent faktisk meget mere end det.

Skønlitteratur diagnosticerer samfundet

Forskning i ny dansk litteratur viser nemlig, at mange af nutidens forfattere også præsenterer deres læsere for beskrivelser af nutidens samfund som det opleves her og nu af bøgernes forskellige karakterer og hovedpersoner.

Et eksempel er blandt andet ifølge professor, ph.d. på institut for Kulturvidenskaber på Syddansk Universitet (SDU), Peter Simonsen, den moderne danske velfærdsstat, der hyppigt beskrives med dets goder og mangler:

»Det jeg har fundet ud af er, at meget dansk ny litteratur forholder sig til tilværelsen i velfærdsstaten på godt og på ondt og typisk lidt af hvert. At der både er gode aspekter af velfærdsstaten og nogle konsekvenser,« fortæller Peter Simonsen.

Skønlitteratur kommer ifølge Peter Simonsen med andre ord det eget bud på en samfundsdiagnose af, hvem vi er som mennesker og som enkeltindivider på et givent sted. Se blot videoen fra SDU, hvor Peter Simonsen forklarer, hvordan det kommer til udtryk i nutidens danske skønlitteratur