Serie: Bliv klogere på videnskabens vigtigste teorier
Hvad er forskellen på fænomenologi og kritisk rationalisme? I denne serie om videnskabsteori giver videnskab.dk dig et overblik over de mest centrale videnskabteoretiske retninger på en overskuelig og forståelig måde.
Synes du også, videnskabsteori er forvirrende og svært at få greb om? Videnskab.dk har gjort det lettere for dig at få overblik over de forskellige teorier. (Foto: <a href="http://www.shutterstock.com/index-in.mhtml" target="_Blank">Shutterstock.com</a>)

Hvad er videnskabsteori for en størrelse, og hvordan bliver de mange teorier brugt i forskning og opgaveskrivning?

Videnskab.dk har samlet de bedste artikler fra vores arkiv om grundlæggende teorier inden for forskning og videnskab.

I oversigten nederst i artiklen kan du linke til ti relevante artikler, der i et klart og letforståeligt sprog forklarer de komplekse teorier, som forskere gør brug af i dag.

Du kan bl.a. læse om forskellen mellem de forskellige videnskabelige forskningsmetoder og opnå indsigt i videnskabsteoriens historiske udvikling fra antikken og frem til i dag.

Fakta

Videnskabsteori er en filosofisk disciplin, der studerer videnskabernes metoder, sandhedskriterier og forudsætninger.


Disciplinen opstod i begyndelsen af 1900-tallet med kravet om at videnskabelige påstande skulle efterprøves dvs. verificeres.


I 1960’erne blev det med Thomas Kuhns teori om paradigmer muligt at sammenligne konkurrerende videnskabelige teorier.


Kilde: Den Store Danske.

Med andre ord får du inspiration til, hvordan du selv kan udvælge - og bruge - relevant teori i dine opgaver. Samtidig får du også en forklaring på, hvorfor én teori er bedre at bruge end en anden, når du besvarer din hypotese eller problemformulering. 

God fornøjelse. 

Denne artikel er en del af serien ‘Videnskabsteori’. I en række videoer og artikler afdækker videnskab.dk, hvad videnskabsteori er samt, hvordan den kan bruges i praksis.

Links til artikler: