Annonceinfo

Sådan gør nazister unge til ekstremister

Højreekstreme nazi-agtige partier bruger en ny strategi til at udbrede deres holdninger i ungdommen. Det viser ny dansk forskning.

Nutidens nazister er særligt imod muslimer, mens antisemitismen er faldet mere i baggrunden. Her er det en moské i Saint-Étienne, der blandt andet er blevet vandaliseret med Hitler-hilsner, svastikaer og hadfulde slagord. (Foto: Colourbox)

Det er ved at være lang tid siden, vi har hørt noget til nazister og skinheads. Førhen marcherede de – og andre højre-ekstremister – i gaderne, mens de råbte slagord.

Men det lader til, at den kampagneform i dag bliver betragtet som dybt forældet. I hvert fald syd for grænsen i Tyskland, hvor strategien er en helt anden.

I stedet for at råbe deres budskaber til folk, går den ekstreme højrefløj nu i dialog med borgerne. Særligt med et anti-muslimsk udgangspunkt.

»De forskellige partier og organisationer har en helt klar kampstrategi: De forsøger at fremstå som stuerene og møde folk i øjenhøjde via blogs og sociale medier som Facebook og Twitter. De vil nå borgerne – særligt de unge – på en dialogisk måde,« siger Rikke Peters, postdoc ved Institut for Æstetik og Kommunikation, Aarhus Universitet.

Nazister er blevet ’pæne’ politikere

Rikke Peters forskning tager udgangspunkt i det højreradikale miljø i Tyskland. Dér er nynazisterne konstant under pres fra det demokratiske samfund. Den tyske stat vil nemlig undgå, at demokratiet gradvist bliver undergravet, som det skete op til anden verdenskrig. Dengang førte undergravningen til nazisternes magtovertagelse i 1930erne.

Presset fra demokratiet er muligvis årsagen til, at de højreorienterede i dag har skiftet kommunikationsstrategi. De klæder sig nu som andre politikere og ligner i det hele taget ’pæne’, borgerlige mennesker.

Et eksempel på det er organisationen ’Pro NRW’, der – under dække af at ville forsvare ytringsfriheden – vil uddrive islam fra delstaten Nordrhein-Westfalen.

Fakta

Danmark Nationalsocialistiske Bevægelse, DNSB, vil ikke offentliggøre hvor mange medlemmer de præcis har, men har tidligere udtalt til Ekstra Bladet, at det drejer sig om "et par hundrede medlemmer", mens 600 er aktive i DNSB's chatfora ifølge researchgruppen Redox, der arbejder for at afdække den danske højrefløj.

Hvor mange medlemmer Danskernes Parti har, vides ikke, men i øjeblikket synes 383 godt om dem på Facebook.

»Men man kan også tage partiet NPD – Nationaldemokratische Partei Deutschlands – som eksempel. Førhen var det et parti for tidligere nynazister og landsbytosser. I dag har det universitetsuddannede mænd i spidsen.«

»Væk er det rå look med ølvom, skurebørste-hår og t-shirt. Går man ind på partiets hjemmeside, bliver politikerne præsenteret i jakkesæt og slips. En visuel fremtoning, der giver indtryk af en borgerlig livsform,« siger Rikke Peters.

På internettet er der frit spil

Når de højreekstreme klæder sig pænt og ikke marcherer i gaderne, kommer man let til at tro, at de slet ikke udfordrer demokratiet, som de gjorde tidligere.

»Det er let at sige, at det højreorienterede miljø ikke spiller den store rolle i dag. Der er jo ingen problemer med skinheads i gaderne. Men til gengæld er de andre steder, især på internettet, hvor de ikke er så synlige.«

»Tidligere havde retssystemet, politikerne og de almindelige borgere let ved at tage afstand fra de højreekstreme. Men på internettet og i de sociale medier kan de uimodsagt lufte deres anti-muslimske kerneideer,« siger Rikke Peters.

Pakker ekstremismen ind i god musik

I mange år har kernen i den ekstreme højrefløjs retorik været frygten for islams påvirkning af de vestlige samfund. Men som noget nyt pakker ekstremisterne nu budskabet ind i humor og musik, der kan fange unges opmærksomhed på internettet.

»De højreekstreme grupper skaber en masse subkulturelle fællesskaber på nettet – for eksempel centreret omkring rock eller hiphop (se videoen herunder, red.). Fælles for de subkulturers musik er, at den indeholder budskaber, der er hadefulde i forhold til islam.«

Partiet NPD i Tyskland er meget højreorienteret - og tidligere nynazistisk. Det skulle man ikke tro, når man ser partiets politikere i dag. De ligner ikke nogen, der kunne finde på at marchere i store, sorte læderstøvler. (Screendump: NPD's website)

»Mange af internetsiderne er krypterede og kun for medlemmer. Andre er mere åbne chatfora, hvor ekstremistiske budskaber bliver skjult under en umiddelbart mere harmløs bekymring for kulturens udvikling og familiens fremtid.«

Et eksempel på et chatroom er 'stormfront.org', hvor brugerne udveksler meninger om så forskellige emner som 'kultur', 'fitness' og 'økologi'.

»Der er også datingsider for unge nynazister, sites for udveksling af musikvideoer, poetryslam-agtige videoer, og mere informerende sider om koncerter og demonstrationer,« fortæller Rikke Peters.

'Lunikoff' et et højreekstremt band, som spreder deres politiske budskab via youtube og de sociale medier. Bandet indgår i de tyske højreekstremisters nye mediestrategi. Den går ud på at skabe små fællesskaber omkring forskellige slags musik på internettet. Musikken indeholder et højreekstremistisk budskab, som skal påvirke de unge musik-fans.«

’Morsomt’ computerspil: Skyd en asylfamilie

Det vildeste, Rikke Peters er stødt på i sin forskning, er et temmelig outreret computerspil.

»Det har et temmelig vanvittigt set-up. Det går ud på at skyde asylfamilier og konkurrere om, hvem der kan sende flest asylfamilier hjem.«

Nynazister og andre højreekstremister lægger i øjeblikket det rå, kronragede look på hylden. I stedet klæder de højreekstreme sig pænt og fremstår som 'rigtige' politikere på internettet. (Foto: Chad Johnson)

»Spillet er tænkt humoristisk fra højre-ekstremisternes side. Men det er også en ny måde at appellere til unge på. Den grovkornede humor lokker nogle unge til, som så pludselig finder sig selv i færd med at diskutere politik på højreekstreme hjemmesider,« siger Rikke Peters.

Her har vi ’Danskernes Parti’

Den unge forsker fortæller, at den ekstreme højrefløj i Danmark også har fået et ’velfriseret’ parti med det tyske NPD som forbillede.

»’Danskernes parti’ herhjemme forsøger at gøre det samme, som NPD gør i Tyskland. De vil agere på parlamentariske betingelser.«

»Men deres partiprograms målsætning om ’en retfærdig sociallov’, indeholder i virkeligheden argumenter for, at man skal fratage nogle befolkningsgrupper deres grundlovssikrede rettigheder.

»Det er i hvert fald den konklusion, man må drage af principprogrammets formulering om, at der skal ske hjemsendelse af ikke-vestlige udlændinge - uanset om de tidligere er blevet tildelt dansk statsborgerskab,« siger Rikke Peters.

Samme strategi i Danmark

De sociale medier er også en del af de danske højreekstremisters mediestrategi. Det fortæller ph.d.-studerende Chris Holmsted Larsen fra Institut for Kultur og Identitet på RUC, hvor han forsker i politisk ekstremisme i Danmark.

»I Tyskland har højre-ekstremisterne mange, mange flere ressourcer end i Danmark. De har meget større opbakning, og det viser sig også på medieområdet, hvor de fylder meget mere. Men helt generelt ser vi faktisk den samme strategi i

citatDer er også datingsider for unge nynazister, sites for udveksling af musikvideoer, poetryslam-agtige videoer, og mere informerende sider om koncerter og demonstrationer«
- Rikke Peters, postdoc, AU

Tyskland og herhjemme: Den yderste højrefløj bruger internettet og de sociale medier meget aktivt.«

»Både i Tyskland og Danmark har nynazisterne lagt støvlerne på hylden. Og særligt herhjemme skilter man – blandt andet i ’Danskernes Parti’ – ikke længere med den klassiske, nazistiske racelære og antisemitisme. Til gengæld lader man anti-islam fylde mere,« siger Chris Holmsted Larsen.

Han fortæller, at højre-ekstremisternes nye fokus på anti-islam er en international tendens, som har fået vind i sejlene over hele Europa efter terrorangrebene 11. september 2001. Men faktisk er anti-islamismen særligt tydelig i Danmark.

»De ved, at de kan vinde støtte ved anti-islam – særligt efter karikaturkrisen.  Samtidig nedtoner de antisemitismen, der ikke er så populær herhjemme« siger Chris Holmsted Larsen.

Hverver på Facebook

Ud over ’Danskernes Parti’ nævner han også andre eksempler på, at det ekstreme højre følger samme strategi i Danmark som i Tyskland:

Han fortæller, at bloggen ’Uriasposten’ er et debatforum for både ekstreme og mere moderate højreorienterede. Og ’Danish Defence Leagues’ Facebook-side er et godt eksempel på et sted, hvor højreorienterede kommer i kontakt med unge danskere.

»Mange går ind på deres side uden at vide, hvad der er for noget. Dér læser de nogle holdninger og trykker ’like’ til nogle ting uden at vide, hvem der står bag. Det kan blive indgangen til et højreekstremt netværk,« siger Chris Holmsted Larsen.

Forskerne vurderer dog, at den nye strategi sandsynligvis ikke har haft den store succes i Danmark – men de er ikke helt sikre. Det er nemlig svært at optælle antallet af højreekstreme, når så stor en del af deres aktivisme er flyttet fra de synlige demonstrationer i gaderne ud i skjul på nettet.

Rikke Peters er i perioden 2012-2015 tilknytttet Aarhus Universitets 'Ideas Pilotcenter', hvor hun overordnet set forsker i demokrati og offentlighed.

Redaktionel kommentar, 8. oktober 2012: Danskernes Parti, som bliver nævnt i ovenstående artikel, har kontaktet redaktionen med en klage over artiklen og bedt om at få pointeret, at partiet ikke er et nazistparti, og at dets medlemmer er demokratiske. Denne pointe bringes hermed. Vi vil dog gøre opmærksom på, at partiets formand, Daniel Carlsen, tidligere har optrådt som erklæret nazist i medierne. Dertil har Pressenævnet i en afgørelse fra 2011 fastslået, at der ikke er grundlag for at kritisere omtale af partiformanden og hans parti som henholdsvis 'nazist' og et 'naziparti'. Klagen til Pressenævnet gjaldt en artikel på ekstrabladet.dk.

Er ikke helt sikker

på om du er enig eller uenig.
Men den artikel du bringer mener jeg kraftigt underbygger mit synspunkt. Havde man lavet samme undersøgelse for 10 og 20 år siden ville tallene have set helt anderledes ud.
Jeg tror også at man vil se at kurven af mennesker der vender sig mod indvandring fra
3. verdenslande ville vise en eksponentiel udvikling.
Den eneste måde at stoppe denne udvikling vil være indvandringsstop.
At vende udviklingen vil være repatriering.

Dette drejer sig ikke om hvorvidt jeg er for eller imod indvandring, men ene og alene en metode til at beskrive den politiske udvikling.

Profetien vil i så fald være, at indtil der kommer et stop i indvandringen, vil indvandrerkritiske partier vinde terræn.

Jeg tror også at vi kommer til at se Sverige Demokraternes udvikling vil være ligesom DF's kun stigninger. Dette er en sandhed med modifikationer ved sidste valg prøvede DF for første gang i deres historie at gå tilbage, jeg vil dog vove den påstand at det har været ene og alene verdensøkonomien der har været skyld i dette.
Til gengæld står de til at få et helt exceptionelt valg næste gang.

En verden i bevægelse

Du er vist alene Flemming. Ikke fordi jeg tror at befolkningen bliver mere højreorienteret men at det den ende af skalaen der giver plads til kritik af den førte politik.

Morten Uhrskov har begået en artikel i dagens udgave af Den Korte Avis

Kritikken af islam indflydelse i Europa vokser blandt befolkningerne i flere lande

http://denkorteavis.dk/2013/modstanden-mod-islam-vokser-i-europa/

Videnskabelig uredelighed

Aldrig nogensinde har jeg læst så subjektivt og manipulerende artikel blive fremlagt som objektivt forskning.

Det at samfundet langsomt vender sig mod masseindvandring er fordi samfundet langsomt udvikler sig i takt med dette. Jo flere indvandrer der kommer, jo flere der er imod indvandringen vil der også komme, og omvendt.

Det er simpel matematik og simple menneskelige reaktioner på at samfundet ændrer sig. I dette tilfælde har ændringen bare ikke været til det bedre.

Hvis der er noget der er skræmmende her, så er det at denne type yderste venstrefløjspropaganda kan få lov til at blive fremstillet som forskning.

Jeg har selv bevæget mig fra første gang jeg stemte, at stemme enhedslisten til, at ville sætte mit kryds ved DF i dag. Dette er ikke fordi jeg har haft kontakt med højreekstremistiske netværker, det er fordi jeg har udviklet mig i takt med samfundet. Langsomt har jeg set flere og flere problematikker ved den stigende indvandring der har gjort at jeg også langsomt har vendt mig mod dette.

Grader af demokrati

De højreorienterede går ind for fuldt demokrati.
De venstreorienterede går ind for begrænset demokrati, for de vil lukke munden på de højreorienterede.
Muslimerne vil bruge demokratiet til at afskaffe demokratiet.

Tak

Hej Ole, fedt indlæg. Endelig en der forstår hvad nazismen egentlig er for en størrelse. Vi virker ligesindede, og det er sjældent at jeg støder på dette. Jeg er stadig i uddannelses systemet, og møder ofte skepsis, had eller misforståelser når jeg ytrer meninger som denne. Sjovt nok, ville de fleste der stemmer på venstrefløjen nu, passe fint på parolen som du har lige nævnt. Uden at vide at, at hvis noget, ville deres isme, være nazismen. Ikke i en anden verdenskrigs forståelse, men en moderne udgave der afspejler nuværende problemer i samfundet.

Daniel Carlsen og Pittelkowsyndromet

Hvorfor skal det mistænkeliggøres, når en fra den såkaldte højrefløj som Daniel Carlsen skifter standpunkt, men ikke når en fra den yderste venstrefløj gør det samme?

Som eksempel kan jeg nævne Ralf Pittelkow og hans kone Karen Jespersen, der som unge var at finde på den alleryderste venstrefløj, men som for den førstnævntes vedkommende endte som fast tilknyttet skribent på Jyllands-Posten og for sidstnævntes vedkommende endte som minister i en borgerlig VK-regering. Naturligvis har Daniel Carlsen lige så meget lov til at flytte sig politisk som Ralf Pittelkow og Karen Jespersen. Ingen kalder i dag de to sidstnævnte for venstreekstremister.

Nazismen er en anakronisme i dagens Danmark

Problemet med denne artikel er, at man klamrer sig til et forældet begrebsapparat. Nazismen og ægte nazister er noget, der hører fortiden og Tyskland til. Man kan ikke bruge Tysklands fortid til noget i nutiden. Jo propagandister for nutidens masseindvandring til de rige lande fra de fattige lande kan naturligvis bruge "nazismen" som et skræmmebillede overfor alle de, der er skeptiske over for denne indvandring, og som kun har et overfladisk kendskab til den ægte nazisme.

Den ægte nazisme drejede sig om at rejse Tyskland efter nederlaget i første verdenskrig og at bekæmpe den voldelig kommunisme, kaldet bolsjevismen. Der var slet ikke nogen indvandring eller indvandrere fra den tredje verden i Tyskland den gang, så den ægte nazisme kunne altså ikke dreje sig om noget, der først opstod flere årtier efter 1945.

Hitler sagde selv flere gange, at nationalsocialismen kender kun tyskheden og er ikke beregnet på eksport. Han sagde også i sit politiske testamente kort før sin død, at det vigtigste ved hans virke havde været bekæmpelsen af marxismen. Ifølge ham og mange andre antisemitter og antikommunister på hans tid ansås jøderne som skabere og bagmænd til kommunismen i form af den voldelige bolsjevisme. I hans bordsamtaler, der er udgivet i bogform, udtrykker han, at jøderne er kommunismens biologiske grundlag.

I dag har mange ting ændret sig, og nazismen er død og borte sammen med den epoke, der skabte den. Uden den voldelige bolsjevisme og Versaillestraktaten efter første verdenskrig havde der næppe været nogen nazisme. Man siger ofte, at Hitler blev født i Versailles. I hvert fald var han et produkt af sin tid og sit sted.

Derfor er det helt og holdent misvisende at bruge Hitler og nazismen som referenceramme til noget nutidigt og slet ikke til noget uden for Tyskland.

Lad mig tage mig selv som eksempel. Egentlig var jeg venstreorienteret, indtil folketingets flertal vedtog den famøse udlændingelov af 1983, der for alvor lukkede landet op for masseindvandring fra fattige lande. I dag betegner jeg mig som konsekvent modstander af masseindvandring. Men jeg føler, at det er helt absurd at få stukket i næsen noget så fremmedartet fra en anden tidsalder som nazismen. At jeg så i det mindste skulle være "ekstremt højreorienteret" finder jeg ligeså malplaceret. Jeg er jo hverken borgerlig, konservativ, autoritær eller liberalist, så selv om jeg er konsekvent modstander af nutidens masseindvandring, vil jeg nok kunne betegnes som en meget sløj højreorienteret. Selv betragter jeg mig som en skabsocialdemokrat.

Nej jeg er, hvad enten meningsdannende journalister vil erkende det eller ej, er jeg et produkt at det samfund og den tid, som jeg er vokset op i. Jeg er født i Danmark og vokset op i sidste halvdel af det 20 århundrede. Jeg er vokset med velfærdsstatens tryghed og politiske stabilitet.

Vidensamfund ?

Prøver smager Harboøre produktionen i fredagsbaren på Aarhus Universitet eller hvad fanden forgår der ?

Det er da pinligt det der !

Re Nazisme - Højre...?

Det er fordi venstreekstremister ser Lenin, Stalin og Mao som repræsenterende midten.

Nazisme - Højre...?

Man taler traditionelt om fløje og en midte når man snakker politiske partier. Kan nogen fortælle hvordan nazisterne ender på højrefløjen? Start venligst med at beskrive hvad der definerer de ekstreme yderpunktet på denne politiske "linie", og placer venligst derefter nazisterne på linien...!

Forklædt som forsker...

Billedtekst til artiklen:

"Nynazister og andre højreekstremister lægger i øjeblikket det rå, kronragede look på hylden. I stedet klæder de højreekstreme sig pænt og fremstår som 'rigtige' politikere på internettet."

Hvad med:

Kommunister og andre venstreekstremister lægger i øjeblikket deres alt for åbenlyse voldsfascination på hylden. I stedet for at deltage i voldelige gadeaktioner mod fascister og racister, statsministre og McDonald's burgerbarer, tager de nu en bachelor i et ikke alt for krævende humaniora-modefag som f.eks. sociologi, og fremstår derefter som 'rigtige' eksperter på Danmarx Radio og på internetsider som videnskab.dk.

Man må dog sige at det for nynazister og højreekstremisterne er lykkedes noget bedre at iføre sig de nye klæder end for deres venstreorienterede modparter.

Således træffer man f.eks. på højrefløjens samlingssted Uriasposten ikke hagekors og billeder af Hitler, mens nogle af de de nyuddannede 'rigtige' venstrefløjseksperter stadigvæk har svært ved at give afkald på deres helte og inspirationskilder, og holder fast ved bruge billeder af en totalitær kommunistisk massemorder på deres facebook profil.

Nå ja, jeg glemte at op = ned, og ned = op. Må tage noget mere undervisning i newspeak for rigtigt at kunne afkode budskaberne i denne artikel.

Inden Folketingets åbning....

...blev Christiansborg gennemsnuset af bombehunde.

Mon årsagen hertil skyldtes de påståede nynazister i jakkesæt?

Og sætningen " I hvert fald syd for grænsen i Tyskland" er vrøvl.

Syd for grænsen ER Tyskland!

Banebrydende forskning!

Førhen marcherede de – og andre højre-ekstremister – i gaderne, mens de råbte slagord. Men det lader til, at den kampagneform i dag bliver betragtet som dybt forældet. I hvert fald syd for grænsen i Tyskland.

Ryd forsiden!

Social realisme

Denne artikel er så irrelevant. Hvad med: "Sådan gør muslimer unge til ekstremister"

Hvor lang tid siden er det man har hørt om militante nazister? Årevis

Hvor lang tid siden er det at vi havde militante muslimer i gaden? Forrige uge

Stop hetzet mod nazister, det eneste I gør er at opildne til mere had, ved at foregive at der rent faktisk findes en nazistisk bevægelse med kræft. Nazismen er uddød.

Og få fat i det folk der virkelig laver propaganda og skade i samfundet. Militante islamister.

Det er en noget uvidenskabelig kobling denne artikel får lavet.

Lige som de rigtige nazister gennem film og propaganda fik lavet koblingen mellem jøderne og rotter, som her efter fri kunne udryddes med zyklon b.

Får denne noget uvidenskabelige artikel, gjort kritikere af islam / islamisme til gemene nazister, som selvfølgelig må og skal bekæmpes.

Virkelig smukt Dr. Goebbels kunne ikke havde gjort det bedre.

ekstremister

Kære Rikke Louise Peters,
Tak for dit svar. Jeg kender ikke din forskning og holder dig selvfølgelig ikke fuldt ansvarlig for artiklens "uvidenskabelige vrøvl". Men er du korrekt citeret, synes jeg unægtelig, du har bidraget til dette indtryk.
Jeg finder det dybt betænkeligt at bruge nazi-etiketten på folk, der ikke selv vedkender sig en nazistisk position, ligesom jeg finder artiklens mistænkeliggørelse af såkaldte "højreekstremister" problematisk. Synspunktet synes at være, at nu skal vi afsløre dem som nazister, selv om de ikke længere ser sådan ud. Et mere frugtbart synspunkt kunne måske være at se de omtalte forandringer som et udtryk for en ny mere demokratisk strømning i miljøer, der måske tidligere har associeret sig med nazismen.
Du har jo ret i at både venstrefløjen (og ikke kun den ekstreme) og den islamistiske strømning har rummet og rummer en frontal kritik af det "borgerlige", liberale demokrati. Men igen mener jeg, at det må være demokratisk legitimt at kritisere den konkrete (og altid ufuldkomne) udformning af vore demokratiske modeller - og forfatninger. Det er ikke i sig selv udemokratisk.
Såvidt jeg kan se opererer du så med en udvidet demokrati-definition, der indeholder "menneskerettighederne". Disse blev defineret i en konkret historisk situation - af mænd, som var slaveejere og nægtede kvinder stemmeret. Hvis religionsfrihed skal beskyttes af begrænsninger i ytringsfriheden n opstår et stort demokratisk problem, fordi islam er en religion med et explicit politisk projekt.
Og hvordan skal man politisk håndtere den erfaring, at kun etnisk homogene samfund har realiseret et vidtgående demokrati (med høj valgdeltagelse) og en mere ligelig fordeling af ressourcer uden at komme under dine beskyldninger i strid med dine "bærende demokratiske principper"?

RUC og kulturradikalismens lyksagligheder

Nu er det vel ikke værre end at alle er klar over at en udtalelse fra RUC har nogenlunde samme sandhedsværdi som en udtalelse af en østrigsk lejrleder om jødernes sundshedstilstand.

Ellers må man vel sige at det goebbelske forsøg på at dræbe fri tanke ved karaktermord i en "videnskabelig afhandling" eller "ekspert kommentar", er helt efter nationalsocialismens drejebog. Som historien viser os kommer den nationale socialisme altid, uden undtagelse, ind fra venstre, aldrig højre. Og overtagelsesstragien er den simple at få folk til at kigge den anden vej medens overtagelsen finder sted.

Chris Holmsted Larsen's udtalelser er så gennemført taktisk nazistiske at man i sit indre billedsprog kan se for sig, at han dybt beæret ville takke ja til indbydelsen om at give et foredrag på "Nordischen Wissenschaftlichen Kongress" i Lübeck i 1935. Formålet med disse sammenkomster var direkte at koble skandinavisk forskning på nazitysk ideologi, og skabe et fælles forum for kulturhistorisk forskning om den germanske races oprindelse og udvikling. Den var der mange der hoppede på, men heldigvis flere der kunne gennemskue.

I tiden før internet og mulighed for at tage til genmæle, ville denne form for historieforfalskning stå uimodsagt, og ved gentagelse opnå status af sandhed. Heldigvis går den ikke netop i disse år.

Hitler og islam

Gad vide hvordan forfatteren af denne pseudo-videnskabelige artikel forholder sig til det faktum Adolf Hitler så islam som en bedre religion end kristendommen, og muslimerne som nazistenes mod jøderne?

Eller over det forhold at de mest jødehadende grupperinger i dagens Europa netop ér de islamiske indvandrede?

ekstremister og islamister

Tak til Erik Meier Carlsen for kritikken.
Det handler ikke om, at man ikke må diskutere eller kritisere islam eller 'være til højre for midten' - men om at det menneske- og samfundssyn, der ligger til grund for de ekstremistiske gruppers holdninger (og herunder partiet NPD efter min bedste overbevisning) er i modstrid med demokratiets bærende værdier: lighed og respekten for det enkelte individ uanset etnicitet eller religion.
Det paradoksale er, at mange af disse grupper er nøjagtigt lige så antidemokratiske og fjendtligt stemt over for den tyske forfatning, som islamisterne er. Det samme kan man selvfølgelig sige om venstreekstremistiske bevægelser. (Som ikke lige var temaet i indeværende interview). Interessant er det, at højreekstremister pludselig omfavner ytringsfriheden, som de ellers typisk har været imod og under alle omstændigheder har et selektivt forhold til.

sådan gør nynazister...

Jeg er helt enig i Erik Meier Carlsens kritik - hvis man tager det "uvidenskabelig vrøvl" for pålydende, betyder det, at enhver kritik af Islam er højreorienteret eller værre og dermed er man udelukket fra det "gode selskab" , som selvfølgelig begynder til venstre for midten.

Hvis Niels Ebdrup skulle forsøge sig igen, kunne han med fordel spekulere over hvordan forbindelserne er mellem ekstremt venstreorienterede grupper, der er så langt ude til venstre at næsten ingen kan se dem og så ekstremt islamiske grupper.

Kritik og nazisme

Mu'ammar Al-Qaddafi (Gadaffi):

"We have 50 million Muslims in Europe. There are signs that Allah will grant Islam victory in Europe - without swords, without guns, without conquests. The fifty million Muslims of Europe will turn it into a Muslim continent within a few decades."

At forholde sig kritisk til den massive indvandring og tage afstand til islam er ikke det samme som nazisme.

Alene sharia-lovgivningen - stening af kvinder - voldtægstofre der tvinges til gife sig med deres overfaldsmand eller blive pisket ihjel for hor og mange mange flere eksempler på at islam er en middelalder religion - er grund nok for de fleste til at forholde sig særdeles kritisk over for dem massive indvandring og medfølgende kulturpåvirkning.

Det gør os ikke til nazister - tværdigmod - og så har der jo i alle årene været et nært samarbejde mellem nazister og islamister - så...

Omvendt må man vel sige,...

...at det vel er en naturlig følge af islamisternes åbenlyse og erklærede forsøg på islamisering af Europa med afskaffelse af demokratiet og indførelse af sharia-lovgivning.

sådan gør nynazister....

Det er dog det mest uvidenskabelige vrøvl jeg nogensinde har set på dette site. Hele artiklen - og tilsyneladende forskernes argumentation - bygger på en indforstået dæmonisering af politiske aktiviteter, som på uigennemsigtig vis sættes lig med nazismen. Helt afgørende for holdbarheden af en sådan kobling er de omtalte grupper holdning til demokrati og anvendelse af vold. Men den er slet ikke præciseret. Tværtimod hedder det at en af de omtalte grupperinger gerne vil fremstå "parlamentarisk" altså demokratisk. Intet sted fremgår det, at der er tale om voldelige bevægelser. Disse bevægelsers "nynazistiske" akitivitet synes at være en stærk islam-kritik. Uanset hvad man måtte mene om en sådan holdning er det svært at se at den skulle være hverken nynazistisk eller racistisk. Islam fremstår i de fleste af dens mange former som et politisk projekt. Muhammed var general og samfundsbygger (modsat Buddha og Jesus) og et stort antal stater forstår sig selv som islamiske stater med en hellig, islamisk lovgivning. Det må være fuldt demokratisk legitimt at forholde sig kritisk til sådanne politiske projekter.

Seneste fra Kultur & Samfund

Grønlandske stemmer

Aviaja

»Det er vigtigt, at lokalbefolkningen uddanner sig, for bedre at være en del af udviklingen og bedre kunne tjene penge på viden i stedet for at tjene penge på tønder af olie«

Aviaja Lyberth Hauptmann, ph.d.-studerende på DTU.

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Det læser andre lige nu

Spørg Videnskaben

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg