Annonceinfo

Rønne-dialekt

Lyd 5 i Videnskab.dk's store dialekttest kom fra Rønne. Se kort over, hvor gode danskerne var til at gætte byen

Emner:
Her kan du se hvordan deltagerne har svaret i videnskab.dk's store dialekttest på lyd 5, som var fra Rønne.
Kortet viser den gennemsnitlige point-score for folk, alt efter hvilken region, de har angivet, at de primært er opvokset i. Korrekt by gav tre point. Korrekt område, men forkert by gav et point. Grafik: Mette Friis-Mikkelsen.
 
 
Ledetråde, som man kan kende den bornholmske dialekt på:
 
- De har tre køn i navneord; ovninj (ovnen, hankøn), kassan (kassen, hunkøn), komfyured), (komfuret, intetkøn)
 
- De har tvelyde - ei, yu og øj i stedet for i, u og y (leiden (liden), komfyur), (komfur), fløjer, (flyver)
 
- De har en særlig tonal melodi i deres ytringer. Hver ny ytring starter på en lav tone, hopper meget hurtigt højt op til den højeste tone og fortsætter nedad og nedad frem til næste ytring.
 
- De har dobbelt bestemthed som det bordet, det komfuret og den ovnen.
 
- De styrer samtalerne med jo og va. …Det er den tingen, va er et spørgsmål, den anden skal svare på, mens … det er den tingen, jo er en konstatering, som den anden ikke skal svare på.
 
Det er bemærkelsesværdigt, at bornholmerne scorer dårligere, når de skal stedbestemme lydklippet fra Rønne end resten af befolkningen.
 
»Det kan skyldes, at lyden rent faktisk kommer fra nogle folk der bor lidt uden fra Rønne og de måske derfor bruger nogle elementer fra andre dele af Bornholm,« forslår sprogforsker Michael Ejstrup, som har konstrueret testen.
 
 

Seneste fra Kultur & Samfund

 • Forsker: Generne skal ikke være en undskyldning for sexforbrydere

  Et stykke betydningsfuldt forskning viste for nylig, at sønner og brødre til dømte sexforbrydere er mere tilbøjelige til selv at blive dømt for sexforbrydelser end andre. Men skal de behandles anderledes i det juridiske system af den grund?
  Bringes i samarbejde med The Conversation
 • Sensationel afsløring: Egtvedpigen er ikke dansk

  Et dansk bronzealder-ikon har vist sig slet ikke at være dansk; den berømte Egtvedpige er ikke født i Danmark og har nærmest ikke opholdt sig inden for landets grænser i den sidste tid af sit liv. Det viser analyser på teenagerens tænder, tøj, hår og negle.
 • Hvem skal eje internettet?

  Vi skal passe på med at spænde ben for internettets udvikling med streng regulering. Den skandinaviske model, hvor meget er overladt til industrien, gavner også brugerne, vurderer en amerikansk forsker, som er i gang med et forskningsprojekt om internettets økonomi og politik.

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Slip din viden løs

Annonceinfo
Annonceinfo

Spørg Videnskaben

Annonceinfo

Seneste kommentarer

Seneste blogindlæg