Annonceinfo

Rønne-dialekt

Lyd 5 i Videnskab.dk's store dialekttest kom fra Rønne. Se kort over, hvor gode danskerne var til at gætte byen

Her kan du se hvordan deltagerne har svaret i videnskab.dk's store dialekttest på lyd 5, som var fra Rønne.
Kortet viser den gennemsnitlige point-score for folk, alt efter hvilken region, de har angivet, at de primært er opvokset i. Korrekt by gav tre point. Korrekt område, men forkert by gav et point. Grafik: Mette Friis-Mikkelsen.
 
 
Ledetråde, som man kan kende den bornholmske dialekt på:
 
- De har tre køn i navneord; ovninj (ovnen, hankøn), kassan (kassen, hunkøn), komfyured), (komfuret, intetkøn)
 
- De har tvelyde - ei, yu og øj i stedet for i, u og y (leiden (liden), komfyur), (komfur), fløjer, (flyver)
 
- De har en særlig tonal melodi i deres ytringer. Hver ny ytring starter på en lav tone, hopper meget hurtigt højt op til den højeste tone og fortsætter nedad og nedad frem til næste ytring.
 
- De har dobbelt bestemthed som det bordet, det komfuret og den ovnen.
 
- De styrer samtalerne med jo og va. …Det er den tingen, va er et spørgsmål, den anden skal svare på, mens … det er den tingen, jo er en konstatering, som den anden ikke skal svare på.
 
Det er bemærkelsesværdigt, at bornholmerne scorer dårligere, når de skal stedbestemme lydklippet fra Rønne end resten af befolkningen.
 
»Det kan skyldes, at lyden rent faktisk kommer fra nogle folk der bor lidt uden fra Rønne og de måske derfor bruger nogle elementer fra andre dele af Bornholm,« forslår sprogforsker Michael Ejstrup, som har konstrueret testen.
 
 

Seneste fra Kultur & Samfund

  • Sådan fører man ekstremister ind på rette spor

    Det er ikke ideologien, der står i vejen for, at en ekstremist kan lægge sit yderliggående miljø bag sig og komme tilbage til samfundet. Derfor skal der fokus på helt andre områder, når nynazister og islamister ønsker at forlade deres miljøer, viser forskning.
  • Et sted mellem tro og viden

    TÆNKEPAUSER: Mange ateister mener, at tro og videnskab er hinandens absolutte modsætninger. Det skal de selvfølgelig have lov til at tro. Men måske er det snarere et spørgsmål om, at tro og videnskab kan svare på vidt forskellige spørgsmål. Og at ingen delene besidder det endelige svar på tilværelsens gåder.
  • Årelang ventetid sætter transkønnede under ekstremt pres

    En undersøgelse af transkønnede i Danmark viser, at mænd, der ønsker at være kvinder, i gennemsnittet har ventet otte år på at få tilladelse til operation. »Et ekstremt psykologisk pres,« lyder kritikken.

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.
Annonceinfo

Det læser andre lige nu

Annonceinfo

Annonceinfo

Seneste kommentarer

Seneste blogindlæg