Annonceinfo

Påstand: Novo presser patienter i udviklingslande

Den danske medicinalgigant Novo Nordisk afviser påstanden om, at den får diabetespatienter til at bruge ny og dyr medicin i fattige udviklingslande, hvor antallet af diabetespatienter vokser massivt.

Emner: ,
En stor del af Novos observationelle postmarketingstudier er foregået i asiatiske lande, hvor antallet af diabetespatienter vokser i takt med den økonomiske udvikling (Foto: Colourbox).

Den engelske diabetesforsker Edwin Gale fra Bristol University og hans kollega John Yudkin fra University College London kritiserer Novo Nordisk for at koncentrere deres observationelle studier (postmarketing) af en ny form for diabetesmedicin (insulinanaloger) i fattige lande, som f.eks. Indien, hvor patienterne ikke får nogen form for offentlig kompensation.

Patienterne må i Indien selv betale behandlingens pris, der for insulinanalogen Levemir er omkring otte gange højere end humant insulin. Diabetespatienter kommer dermed ifølge de to forskere til at bruge en uforholdsmæssig stor del af deres indkomst for at betale for deres medicin.

Faktor otte op i pris

John Yudkin giver i sin analyse i det højtprofilerede videnskabelige tidsskrift British Medical Journal et eksempel på, hvor store omkostningerne en indisk diabetespatient har ved insulinanalogen Levemir frem for en tilsvarende behandling med det gamle humane insulin:

Handelsprisen for en tre milliliter injektionspen rummende 300 enheder ’Insulin Detemir’ er ifølge John Yudkins analyser 17,77 dollar. For en patient, der bruger 30 enheder insulin dagligt, vil den årlige omkostning altså svare til 648,60 dollar.

Denne pris skal sammenholdes med 74,32 dollar for den årlige udgift for en tilsvarende behandling med almindeligt humant insulin.

Prisen for humant insulin i Indien er ifølge John Yudkin en af de laveste i verden, takket være en velfungerende indisk lægemiddelindustri.

»Novo Nordisk brugte tilsyneladende studierne til at pushe salget af insulinanaloger i fattige lande, hvor den højere pris kan drive familier ud i armod. Dette er efter min mening amoralsk,« skriver de to professorer Edwin Gale og John Yudkin i en mail til Videnskab.dk.

Novo: Alle patienter skal have ret til behandling

Medicinsk direktør i Novo Nordisk, Anders Dejgaard, afviser, at virksomheden skulle ønske at drive patienter ud i fattigdom.

»Man laver observationelle studier i de lande, hvor insulinen er markedsført. Insulinanalogerne bliver solgt i store mængder i ovenstående lande, og det er svært at forstå, hvorfor patienter og læger i disse lande ikke skulle have adgang til nyeste behandlingsmetoder på linje med patienter i den vestlige verden.«

»Jeg forstår ikke forskernes problem ved brug af analoger i disse lande,« skriver Anders Dejgaard i en mail til Videnskab.dk.

Priser på medicin er ifølge Anders Dejgaard bestemt af indenrigspolitiske faktorer, og han understreger, at Novo Nordisk ikke tager en højere pris for sine insulinanaloger i Indien end i andre lande.

»Men humant insulin findes i billige udgaver for at sikre, at alle insulinkrævende patienter har adgang til behandling,« skriver Anders Dejgaard.

Log ind eller opret konto for at skrive kommentarer

Seneste fra Kultur & Samfund

 • Er hensynsløse bilister generelt mere risikovillige?

  Nyt forskningsprojekt skal afdække, om chanceryttere i trafikken også generelt løber større risici i deres liv. I så fald har vi måske overvurderet betydningen af seler og spritbilisme for trafiksikkerheden.
  Bringes i samarbejde med Det Frie Forskningsråd
 • 18. april 1864: En hårsbred fra døden

  Man har lov til at være heldig, men når kuglerne fyger om ørerne på én, er det også nødvendigt. Der findes beretninger om soldater, som reddede livet på de mest utrolige måder, til trods for at de blev ramt af et velrettet skud eller af en granatsplint.
  Bringes i samarbejde med Tidsskriftet Skalk
 • Derfor giver Pharrells musik dig lyst til at danse

  Trommerytmer, der efterlader plads til dansetrinene, giver størst nydelse og lyst til dans, viser ny dansk forskning. Men hvad er det egentligt for noget musik, der får os op af sæderne?
Annonceinfo
Aktuel Naturvidenskab

Det læser andre lige nu

Annonceinfo

Annonceinfo

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Mest sete video

Annonceinfo

Seneste blogindlæg

Annonceinfo