Annonceinfo

Ötzi spiste mos

Et nyt studie af den berømte mumie Ötzi afslører, at han havde spist mos kort før han døde. Forskerne har fundet forklaringen på, hvorfor.

Ötzi spiste mos, inden han for 5.200 år siden døde på en gletcher og blev mumificeret.

Forskere fra Glasgow University har undersøgt mavesækken på den berømte mumie Ötzi, der døde for omkring 5.200 år siden oppe i bjergene i det nuværende Sydtyrol. Det har ført til banebrydende ny viden om, hvordan Ötzi levede, og hvad der førte til hans død.

Studierne, der er gennemført under ledelse af professor James Dickson fra Institut for Arkæologisk Botanik, er netop offentliggjort i tidsskriftet History and Archaeobotany.

I Ötzis mavesæk og tarm fandt forskerne hele seks forskellige mosarter, hvilket kommer som noget af en overraskelse. Mosser smager nemlig ikke særlig godt og er heller ikke rige på næringsstoffer, og dertil kommer, at der kun er få historiske beskrivelser af, at mosser blev brugt som medicin. Forskerne mener derfor, at Ötzi er kommet til at indtage mosserne uden at vide det.

Identificeret under mikroskop

De mosser, som arkæologer hidtil har fundet under deres udgravninger, har typisk været brugt til udstopning af eksempelvis puder, til indpakning af skrøbelige ting eller til rengøring. Ötzi er da også den første gletcher-mumie, hvor man har fundet fragmenter af mosser i mavesækken.
I et forsøg på at kaste lys over hvor mosserne stammer fra og hvordan de var havnet i Ötzis mave, studerede James Dickson og hans kolleger de seks mosser under et mikroskop.

Undersøgelserne afslørede, at den ene mosart (Neckera complanata) i Ötzis levetid typisk blev brugt til indpakning af mad, som eksempelvis brød og kød, hvilket man ved han spiste i sine sidste levedage.

En anden mosart (Hymenostylium recurvirostrum) er formentlig uforvarende røget med ned i mavesækken sammen med noget af det vand, han drak.

Endelig har studierne identificeret en mosart (Spaghnum imbricatum), der dengang blev brugt til at afdække sår med. Tidligere undersøgelser har vist, at Ötzi blev alvorligt såret kort før sin død - bl.a. havde han et sår på ryggen efter en pil, samt et i sin højre håndflade.

Et plaster på såret

Denne mosart, der havde en helende effekt, voksede dog ikke inden for en radius på 50 kilometer fra det sted, hvor Ötzi i sin tid blev fundet. Det tyder på, at Otzi var ude at rejse, da han blev såret. Måske har han være på jagt.

»Hvis han kendte de medicinske egenskaber af den ene mosart, så kan have indsamlet det for at stoppe blødningen og beskytte såret. I så fald kan små stykker mos være tørret ind i såret sammen med det størknede blod. Og da han så efterfølgende spiste, er mosresterne røget med ned i maven,« forklarer forskerne i deres videnskabelige artikel.

Ud over de to sår på kroppen har Ötzi hovedtraumer, som meget vel kan være årsagen til, at han døde.

Om projektet/forskeren/bogen 

Ötzi er den populære betegnelse for en mumie, der blev fundet i Ötztaler-gletsjeren i Sydtyrol den 19. september 1991. Mumien, der også kaldes ismanden, er et skeletfund fra kobberalderen, dvs. at liget stammer fra tiden omkring 3300 før Kristi Fødsel. Det er det ældste lig, der er bevaret på naturlig vis i hele Centraleuropa. Mumien har igennem årene været igennem et hav af videnskabelige studier, men det er første gang, at forskere har undersøgt indholdet i dens mavesæk.

Seneste fra Kultur & Samfund

 • Astronautens bror: Andreas virker helt rolig

  Andreas Mogensen er træt af at være i karantæne, men han er ikke nervøs for opsendelsen, vurderer astronautens bror, Niels Mogensen, der har været på besøg i det lukkede område i Bajkonur-rumbasen.
  Bringes i samarbejde med Ud i rummet - Historie, drømme og virkelighed
 • Sådan laver man en ringbrynje

  Det har ikke været nemt at lave ringbrynjer for flere tusinde år siden. Det viser en række forsøg, udført i Lejre, med at trække myremalmsjern ud til ringe til en brynje. I denne artikel fra tidsskriftet Skalk beretter forskerne om de mange udfordringer.
  Bringes i samarbejde med Tidsskriftet Skalk
 • Astronautens kok: Jeg har lavet verdens dyreste takeaway

  Den danske astronaut, Andreas Mogensen, medbringer et dansk festmåltid på sin rejse til Den Internationale Rumstation.
  Bringes i samarbejde med Ud i rummet - Historie, drømme og virkelighed

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.
Annonceinfo

Hvordan ser Jorden ud fra rummet?

Annonceinfo

Spørg Videnskaben

Annonceinfo

Mest sete video

Seneste kommentarer

Seneste blogindlæg