Annonceinfo

MYTE: Faldt Dannebrog ned fra himlen i 1219?

Ifølge overleveringen faldt Dannebrog ned fra himlen under slaget ved Lyndanise i 1219. Men ifølge historiske kilder skete’ miraklet’ måske ved en helt anden begivenhed.

C.A. Lorentzens maleri fra 1809 af Dannebrogs fald fra himlen under slaget ved Lyndanise.

Vi er vant til at se massevis af dannebrogsflag hvert år den 15. juni.

På bybusser, offentlige bygninger og alle mulige steder.

I kalenderen står der Valdemarsdag ud for datoen.

Hvis man spørger kloge mennesker, hvorfor der flages, får man svaret, at det er fordi Dannebrog faldt ned fra himlen på denne dato i 1219.

Det skete under slaget ved Lyndanise (det nuværende Tallinn) i Estland.

Nogle vil så tilføje, at sagnet siger, at det faldt ned fra himlen ved denne lejlighed. Det har imidlertid vist sig at være en højst tvivlsom påstand - uanset om man tror på, at flag dengang kunne falde ned fra himlen eller ej.

Nationalistisk rettelse

I de ældste nu bevarede fremstillinger af sagen, to historieværker fra 1520'erne, skrevet af henholdsvis Christiern Pedersen og Peder Olsen, omtales det, at Dannebrog faldt ned fra himlen under et slag ved Fellin i Sakkala i det centrale Estland i 1208.

Det ser ikke ud til, at de har skrevet af efter hinanden. Og Peder Olsen kan da også citere en ældre kilde på latin for sagen. En kilde, som desværre ikke er bevaret. Det gør han på to steder:

Fakta

MYTE - eller ej?

I vores serie om danske myter præsenterer vi i samarbejde med Danmarkshistorien.dk et 'mytedræber-værksted', hvor historikere tager fat i en række af de mest kendte myter om Danmark, danskerne og danskheden. Myterne bliver præsenteret og udsat for en historiefaglig lakmustest, samtidig med at vi prøver at finde ud af sagens rette sammenhæng og forklare, hvorfor myten er opstået.

MYTE: Kom cimbrerne fra Himmerland?

Det ene sted tilføjer han til kildens datering af slaget 'rettelig 1219'. For Peder Olsen kunne det altså ikke passe, at en så skelsættende begivenhed var indtruffet ved et mindre vigtigt slag i den del af Estland, som ikke kom til at tilhøre Danmark på længere sigt.

Korsfarerbanner

Da Arild Huitfeld omkring år 1600 skrev sit store værk om Danmarks historie frem til sin egen tid, fulgte han Peder Olsens tankegang og henlagde uden videre dikkedarer det himmelfaldne flag til det berømte slag ved Lyndanise, den 15. juni 1219, som betød det afgørende gennembrud for dansk herredømme i Estland.

Arild Huitfeldts værk blev siden et uomgængeligt grundlag for al historieskrivning om tiden frem til ca. 1600.

Derfor har det været sådan siden: Dannebrog faldt ned fra himlen den 15. juni 1219.

Dog har historikerne med tiden mere og mere betonet, at der var tale om et sagn.

Sagnet hører altså rettelig hjemme i 1208. Desværre er vi ikke underrettede om datoen for dette slag.

Uanset dette, er der den kerne af sandhed i sagnet, at Dannebrog med sit hvide kors på rød bund er et korsfarerbanner og har sin oprindelse i korstog i Østersøområdet i begyndelsen af 1200-tallet.

Fakta

VIDSTE DU

Til legenderne om slaget ved Lyndanise er med tiden også kommet historien om, at så længe ærkebisp Andreas Sunesen strakte armene mod himmelen, havde de danske styrker overtaget, men når han tog armene ned, gik det tilbage for danskerne.

På billedet ovenfor kan du i venstre baggrund se nogle munke, der hjælper den alderstegne ærkebisp med at holde armene oppe, så sejren kunne vindes.

Samme banner blev ført af middelalderens tyske kejsere fra 1194, når de var på korstog eller i krig, og ikke mindst af Johanitterordenen (Malteserkorset).

Dobbelt mærkedag

Valdemarsdagen, den 15. juni, blev først indført som flagdag og national mærkedag i 1913. Mærkeligt nok faldt to af Valdemarernes største udenrigspolitiske triumfer begge på den 15. juni:

Den dag i 1168 indtog Valdemar 1. den Store og hans tropper borgen Arkona på Rügen og skaffede sig dermed herredømmet på øen.

Og på samme dato i 1219 faldt altså esternes borg Lyndanise for hans søn Valdemar 2. Sejr og hans styrker, hvilket blev vendepunktet i den danske kamp for et herredømme i Estland.

Begge erobringer fik langvarige følger:

Rügen var således len under den danske krone til i hvert fald Erik af Pommerns tid, det vil sige til mindst 1439 Den nordlige del af Estland var et hertugdømme under den danske krone, til Valdemar Atterdag solgte besiddelsen i 1346.

Næppe historisk hattrick

Det skulle være et sært tilfælde, hvis slaget ved Fellin i 1208 også fandt sted den 15. juni. Så nu må vi nok nøjes med at fejre de nævnte udslag af dansk middelalderlig imperialisme i Østersøområdet på Valdemarsdagen den 15. juni.

Det er så bare en skam, at der står en mindesten i Tallinn på det sted, hvor man mener, at flaget landede.

Artiklen er lavet i samarbejde med Danmarkshistorien.dk

Selvfølgelig faldt Dannebrog ned fra Himlen.

Det ved vi alle, at påstå andet kan kun være et onsindet forsøg på at lancere en konspirationsteori.

Måske

"Myte: Faldt Dannebrog ned fra himlen i 1219 ?"
Videnskablig Svar: NEJ
Regiliøst Svar: JA
Spørgsmålet er hvad man er til !!
 

Log ind eller opret konto for at skrive kommentarer

Seneste fra Kultur & Samfund

 • Er hensynsløse bilister generelt mere risikovillige?

  Nyt forskningsprojekt skal afdække, om chanceryttere i trafikken også generelt løber større risici i deres liv. I så fald har vi måske overvurderet betydningen af seler og spritbilisme for trafiksikkerheden.
  Bringes i samarbejde med Det Frie Forskningsråd
 • 18. april 1864: En hårsbred fra døden

  Man har lov til at være heldig, men når kuglerne fyger om ørerne på én, er det også nødvendigt. Der findes beretninger om soldater, som reddede livet på de mest utrolige måder, til trods for at de blev ramt af et velrettet skud eller af en granatsplint.
  Bringes i samarbejde med Tidsskriftet Skalk
 • Derfor giver Pharrells musik dig lyst til at danse

  Trommerytmer, der efterlader plads til dansetrinene, giver størst nydelse og lyst til dans, viser ny dansk forskning. Men hvad er det egentligt for noget musik, der får os op af sæderne?
Annonceinfo
Aktuel Naturvidenskab

Det læser andre lige nu

Annonceinfo

Annonceinfo

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Mest sete video

Annonceinfo

Seneste kommentarer

Seneste blogindlæg

Annonceinfo