Annonceinfo

Mobilsnak er farlig for fodgængere

De fleste er klar over, at man ikke må tale i mobiltelefon, mens man kører bil. Nu viser ny forskning, at man heller ikke bør gøre det, når man krydser vejen til fods.

Man bør ikke tale i mobil, mens man krydser en befærdet vej. Så er man nemlig længere tid om at komme over på den anden side.(Foto: Colourbox)

Det er ikke smart at tale i mobiltelefon, mens man går over vejen. Når man går og snakker, er man nemlig længere tid om at komme over på den anden side, og der er større risiko for at blive kørt over.

Man sætter ubevidst tempoet ned, når man samtidig skal koncentrere sig om mobilsnakken, viser to undersøgelser, der er foretaget af forskere fra University of Illinois i USA.

Forskerne lod først 36 unge forsøgspersoner krydse en virtuel vej i et laboratorium. Personerne gik på et løbebånd, der målte deres hastighed, mens de prøvede at komme over en befærdet vej, der blev vist på skærme.

Og det viste sig, at forsøgspersoner gik 25 procent langsommere, når de samtidig talte i mobiltelefon. Derimod lod de sig ikke påvirke synderligt af at høre musik, mens de krydsede den virtuelle vej. Undersøgelsen er beskrevet i tidsskriftet Accident Analysis and Prevention.

De ældre er mest udsatte

En anden undersøgelse, der endnu ikke er publiceret, viser et tilsvarende resultat for personer på 60 år og derover. Men de ældre mennesker er endnu mere udsatte for at blive kørt ned, hvis de taler i mobil på vej over gaden.

»Ældre mennesker, der talte i mobiltelefon, blev kørt over 15 procent oftere end dem, der ikke brugte mobilen,« fortæller psykologiprofessor Art Kramer i en pressemeddelelse. »Det er tilsyneladende særlig farligt for ældre mennesker at tale i mobil, mens de er til fods i trafikken.«

Så det er en god idé at lade mobilen blive i lommen, når man skal over vejen.

Seneste fra Kultur & Samfund

 • Er vi virkelig så ens? De nordiske lande i EU

  De nordiske lande siger både 'ja' og 'men' til EU. Men de enkelte lande har meget forskellige forbehold over for det europæiske samarbejde, og grænserne mellem EU-medlemmer og ikke-EU-medlemmer er efterhånden blevet udviskede.
  Bringes i samarbejde med Dansk Selskab for Statskundskab
 • Borgervidenskab er kommet for at blive

  Borgervidenskab - citizen science - er et internationalt fænomen. Det er en måde, miljøorganisationerne kan engagere borgerne i forskningen og en måde, vi kan udforske, opdage og genoprette forbindelsen til naturen og vores omgivelser.
  Bringes i samarbejde med The Conversation
 • Benchmarks og ranglister: Dine forventninger farver din opfattelse af fakta

  Gør borgeroplysning i form af benchmarks og ranglister os klogere på, hvilke offentlige organisationer gør det godt? Ny forskning viser, at mange systematisk fejlvurderer indholdet af den type information, og at det skyldes deres egne forudgående forventninger.
  Bringes i samarbejde med Dansk Selskab for Statskundskab

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.
Annonceinfo

Hvad er lys

Det læser andre lige nu

Annonceinfo

Annonceinfo

Seneste kommentarer

Seneste blogindlæg