Forskerne på de danske universiteter er særdeles godt tilfredse med at arbejde sammen med kolleger fra andre lande end Danmark. Det dokumenterer en ny undersøgelse fra Handelshøjskolen, Aarhus Universitet, som er foretaget blandt knap 500 akademisk ansatte på de danske universiteter.
Forskerne i de internationale afdelinger på universiteterne er nemlig gennemsnitligt både mere tilfredse med deres arbejde og mere effektive, end kollegerne i de afdelinger med lavere kulturel og sproglig diversitet. Bag undersøgelsen står Lektor Jakob Lauring fra Institut for Ledelse på Handelshøjskolen, Aarhus Universitet og professor Jan Selmer.
De to forskere har målt på graden af tilfredshed, social integration og performance på de akademiske arbejdspladser i forhold til blandt andet kulturel og sproglig mangfoldighed.
Maner frygt i jorden
Lektor Jakob Lauring finder resultatet om den kulturelle og sproglige diversitet særligt interessant, da der i den danske universitetsverden gennem længere tid har hersket en frygt for øget internationalisering. Jakob Lauring håber, at den frygt nu kan manes i jorden:
»Vi bekymrer os for meget om internationaliseringen af universitetssektoren. De udenlandske forskere er med til at skabe et bedre og mere produktivt miljø på arbejdspladsen, og deres afdelinger har typisk høj succes i forhold til tidens krav om internationalisering af forskningspublikationer og undervisningen. Den succes smitter i høj grad af på arbejdsglæden og produktiviteten i hele afdelingen,« siger han.
Giver høj faglighed
Universiteterne har rekrutteret mange dygtige udenlandske forskere og Jakob Lauring forklarer da også, at de multikulturelle afdelingers succes er tæt forbundet med en meget høj faglighed og stærke engelskkundskaber, da forskerne taler engelsk sammen om alle faglige og sociale emner, hvilket styrker deres evne til at begå sig internationalt.
»Grunden til at den høje faglighed har en så positiv indflydelse er grundlæggende, at de udenlandske forskeres kompetencer er i høj kurs. Og netop anvendeligheden af deres kompetencer ser ud til at være en af hovedårsagerne til, at de bliver godt integreret og bidrager positivt til arbejdsglæden og produktiviteten,« siger han.
Lavet i samarbejde med Handelshøjskolen, Aarhus Universitet